Тепер – «назавжди»

Нову свою книгу «Назавжди» презентувала Вікторія Семененко у центральній міській бібліотеці імені Панченка.

Четверта книга авторки – «про людей, які з нами залишаються на все життя. Про місця, де нам затишно і тепло, як дома, до яких ми повертаємося назавжди…» - зазначено в анонсі.

 

Жіночий силует на тлі історії

Чергове засідання клубу «Світана» підтвердило те, що бібліотека №17 – ідеальне місце для приємних зустрічей і найтепліших розмов.

Атмосфері щирого спілкування посприяли бібліотекарі, які підготували повідомлення-екскурс «Жіночий силует на тлі історії». Говорили про українських жінок з часів скіфських амазонок III-I тисячоліття до н.е. (Вони ж Косачі, Косачки, Козачки). Про відомих князівен – доньок князів Руси, які ставали європейськими королевами та сприяли розвитку Київської Русі в європейському дусі.

Та завжди незмінним залишався характер української жінки. Мужній, сильний, незламний, іноді навіть войовничий. Немало видатних жінок були не лише хорошими матерями й господинями, але й воювали нарівні з чоловіками за свою волю та свободу для своєї країни. Бачимо чіткі історичні паралелі із сьогоднішнім часом, захоплюємось нашими жінками – військовими, берегинями.

 

Нація героїв

Історичний нарис «Українці – нація героїв» провели для відвідувачів у бібліотеці №2.

Згадали героїв, які в усі часи виборювали волю України, переглянули документальний фільм «Добровольці Божої чоти» та послухали огляд книжкової виставки «Українці – нація героїв». Книги, представлені на виставці, знайомлять відвідувачів з подіями та людьми, які дали яскраві приклади героїзму. Це лицарі Київської Русі, козаки Гетьманської доби, січові стрільці, вояки УНР, УПА, діячі ОУН. Окремим розділом на виставці представлені матеріали про героїв новітніх, тих, які сьогодні віддають свої життя за соборність та незалежність нашої Батьківщини.

 

Прем’єра вистави

У КнигоТеатрі центральної міської бібліотеки для дітей на вулиці Попова відбулася прем’єра лялькової вистави «Чарівний дощик».

На прикладі літературних героїв маленькі читачі навчилися бережливо ставитися до води та не засмічувати річки. Після вистави юні актори спілкувалися з дітьми та запросили їх до участі в ековікторині «Де живуть краплинки води».

 

Голуби надії

Сонячного дня працівники бібліотеки №19 провели колаж-майстерку «Голуб миру в дитячих долонях» з вихованцями шкільного табору «Надія Ленд» ліцею «Науковий».

Під час виготовлення паперових голубів кожна дитина ділилася надіями та сподіваннями. Це спокій та процвітання, повернення близьких з війни, зустріч з давніми друзями, єднання родин. Створених голубів діти прикрашали серцями та національними  стрічками.

(Ольга Данова)

Говорили про Європу

Україна – це Європа. Під таким гаслом пройшов у центральній міській бібліотеці для дітей день бібліографії «Новому поколінню – європейську перспективу».

Говорили про привабливі сторони Європейського Союзу, близькі Україні європейські цінності. Огляд книжкової виставки «Йдемо в Європу, щоб бути Україною» познайомив з історією і сьогоденням країн, з традиціями, дозвіллям, особливостями освіти та мовним різноманіттям європейців.

Переглянули відеоролики «Що таке європейські цінності», «Представництво Європейського Союзу в Україні». І ще раз переконалися, що майбутнє України – у співпраці з країнами європейського суспільства.

Пізнавальною виявилася гра-вікторина «Що я знаю про Європу?»

Відвідувачі висловлювали вдячність народам Європи за всебічну допомогу і підтримку українців у боротьбі з російськими окупантами.

 

Ігрова програма

Калейдоскоп розваг влаштували для своїх читачів у бібліотеці №17.

Книжкові сюрпризи очікували гостей. Бібліотекарі презентували неймовірно цікаву серію «Україна. Повернення своєї історії». Гарячі дискусії виникли під час знайомства з творчістю сучасних українських художників. Ігрова програма виявила найспритнішого та найкмітливішого читача. Працівники бібліотеки побажали дітям нових літніх пригод, справжніх друзів, веселих забав.

 

Для дітей переселенців

Бібліодесант «Книжкові новинки для літнього читання» для внутрішньо переміщених осіб провела бібліотека №15 спільно з музичною школою.

Присутні мали можливість ознайомитися з книжковими новинками, висловити своє ставлення до різних літературних жанрів, окремих книг та авторів. Для дітей переселенців зроблено огляд літератури «Краще, дитяче, сучасне». Захід відбувся в рамках соціальної акції «Пам’ятаємо. Підтримуємо. Допомагаємо». Бібліотекарі намагалися привернути увагу до бібліотеки як місця, де завжди можна знайти розуміння і допомогу.

(Анастасія Шевченко)

Смайлик вітає друзів

Привітала своїх друзів-читачів бібліотека №4 на майстер-класі «Смайлик для друга».

Бібліотекарі підготували для дітвори сюрпризи-ігри, намагалися заплутати дотепними та кумедними завданнями, але знавців це не злякало. Діти із задоволенням створювали власними руками смайлики у вигляді книжечки з кумедними мордочками, передаючи свої емоції. Обмінювалися враженнями, демонстрували свої творчі здібності, допитливість та художній смак. Ці милі сувеніри з добрими побажаннями вони подарують своїм друзям.

Грались і навчались

Веселою, позитивною і пізнавальною була ігротека в центральній міській бібліотеці для дітей.

Комусь припали до вподоби онлайн головоломки на розвиток інтелекту і уваги. Іншим журнальні версії ігор і веселих експериментів. Малеча із задоволенням складала пазли звірят. З настільними іграми «Козацька пошта» та «Весела арифметика» діти здійснили екскурсію на острів Хортиця та навчилися рахувати по-іспанськи. А гра «Еко-мемо» тренувала зорову пам’ять і вчила сортувати відходи.

 

Наше місто. – 2022. – 16 червня. – с.2.