Кущівська книгозбірня стала однією з локацій промоції читання та популяризації книг у Кропивницькому. Цього разу у нас в гостях були письменники Валентин Карпов та Олена Надутенко. Валентин Євгенович презентував макет книги «Силуети крізь час». Присутні довідалися про династію Ружинських, п’ять осіб з якої в різні часи були гетьманами, та про створення Інгульської слободи. Олена Валентинівна займалася редагуванням та коректурою цієї книги.

(Світлана Котлярова)

Не втонути у смітті! Про обмеження його нагромадження говорили в бібліотеці №21. Бібліотекарі разом з читачами пробували знайти рішення, як обмежити нагромадження сміття в домашніх умовах. Підрахунки показують, що одна людина продукує майже кілограм сміття кожного дня. Коли б у нас не було можливості викидати побутові відходи, кількість сміття на одну людину за рік могла б заповнити доверху одну окрему кімнату у квартирі! Щоб максимально мінімізувати кількість відходів, варто не тільки активно переробляти відходи на речі повторного ужитку, але й зменшити використання непотрібних упаковок.

Навколо світу без квитків подорожували читачі бібліотеки №19. Віртуальна подорож почалася з «Цікавих фактів про Україну, які вразили світ». Далі насолоджувалися краєвидами та архітектурою Європи, переглянувши відеофільм «Цікава Європа». Мандрівники дізналися про ТОП-10 чудових місць, які варто відвідати у своєму житті. Охочих подорожувати виявилося дуже багато в ході гри «Хто хоче стати мільйонером?». Юні мандрівники взяли участь у майстер-класі «Листівка миру з України».

Мульти-пульти-день провели в бібліотеці №13. Діти не завжди знають, що герої улюблених мультиків живуть у чудових дитячих книгах. І читання цих книг не менш захоплююче і цікаве, ніж перегляд мультфільмів. «Вінні Пух і всі, всі, всі…»(за казкою Андерсена), «Чудова мандрівка Нільса з дикими гусьми» (за казкою Сельми Лагерльоф), Цибулино (за казкою Джанні Родарі) та інші мультфільми вчать дітей взаємодіяти з навколишнім світом, справлятися з труднощами, формують уявлення про добро і зло. Маленькі читачі більше дізналися про своїх улюблених мультиплікаційних героїв. І тепер їм обов’язково захочеться прочитати книгу, де живуть улюблені персонажі.

Вартові довкілля у бібліотеці №21 вчилися економно використовувати воду. Під час ігор та експериментів з водою маленькі читачі придумували власні способи заощадження води, використання дощової води, економії води під час повсякденних справ. Особливо сподобалося дітям «слухати воду». Вони на слух упізнавали дзюркотіння струмка і шум моря, потік води з крана і звуки перших весняних крапель танення снігу. Квест для читачів молодшого віку бібліотекарі готували разом зі старшокласниками. Їм сподобалося виступати в ролі наставників, показувати експерименти, ставити перед малечею завдання і допомагати їх виконувати.

Поважати думку інших вчилися у бібліотеці №21 за допомогою гри «Намалюй те, що я намалював». Бібліотекарка своїми словами описувала сюжет, а кожен малював картинку за своєю уявою. Малюнки були схожі, але в той же час суттєво відрізнялися. На цьому прикладі бібліотекарі пояснили, як виникають розбіжності в думках. Кожен має право на свою думку. Але необхідно поважати і думку інших.

Як зупинити інфекцію. У центральній міській бібліотеці юних читачів ознайомили з важливими питаннями про те, як розповсюджується інфекція та як не заразитися. Краще засвоїти почуте допомогла гра-експеримент «Як зупинити інфекцію». Хлопчики та дівчатка зрозуміли, що піклуватися про своє здоров’я необхідно завжди!

Про вибір професії розмовляли з дітьми у центральній міській бібліотеці для дітей. Серйозні теми дітям допомогли освоїти ігрові вправи. При виконанні завдання «Меморі» діти побачили, що вибір професії залежить від здібностей та інтересів людини, а не від її статі. Ігри «Каламбури» та «Професія моєї мрії» дали можливість дітям відчути себе у різних професіях і познайомити з ними друзів. Багато читачів мріють стати гарними флористами, дизайнерами, вчителями.

 

Наше місто. – 2021. – 8 липня