Пам’ятай про Крути

Україна вшанувала відвагу та самовіддану любов до Батьківщини юних українців, які в нерівному бою боронили рідну землю від російських загарбників.

Складаючи шану тим, хто віддав своє життя за свободу і незалежність нашої держави, бібліотека №8 на «Шкільному» мікрорайоні підготувала книжкову виставку-реквієм «Пам’ятай про Крути!». Упродовж дня охочі мали змогу переглянути документальний фільм «Герої Крут» та історичну драму «Крути 1918».

29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути за 130 кілометрів від Києва відбулася битва між чотиритисячним підрозділом російської Червоної армії та загоном з чотирьох сотень київських курсантів, гімназистів та вояків «Вільного козацтва». Ціною власного життя українська молодь призупинила просування більшовицьких орд на чотири дні. Це дало змогу укласти Брест-Литовський мирний договір, яким УНР визнавалася незалежною державою.

Герої Крут стали взірцем захисників Батьківщини, як і «кіборги» в новітній історії України. Вічна їм слава.

Книжковий годинник

Книжковий годинник з’явився в бібліотеці №2. На циферблаті – книжки. Де 12 годин – «Дванадцять місяців» Анни Тарнави. «1» - «Перший Дон» Маріо П’юзо. «2» - «Дві обручки» Ніни Фіалко. «3» - «Три метри на рівнем неба» Фредеріко Мочча та інші.

Зліва від нашого годинника – розділ «Калейдоскоп часу» за назвою книги Лариси Денисенко. У розділі твори світової літератури, де в назві цифри від 1 до 12. Користувачі бібліотеки можуть «змінювати час» - брати книги для читання та наповнювати прочитаними. Дивлячись на цю інсталяцію, розумієш, що кращі часи – ті, які проводиш за книгою.

Традиційні читання

Гурток «Книжкова скарбничка» працює при центральній міській бібліотеці для дітей. Перше у цьому році заняття присвячено книзі. Спілкування проходило в онлайн форматі. Діти зустрілися у груповому відео дзвінку у вайбері. Від керівника гуртка дізналися про важливі справи і зустрічі, які на них чекають у новому році. Обмінялися цікавими розповідями про місце книги у житті та сімейні традиції пов’язані з читанням.

Зразкові пішоходи

Команда «Зебра» бібліотеки №15 долучилася до проєкту «Амбасадори безпеки», який реалізовується агенцією сталого розвитку «Хмарочос» за підтримки канадсько-українського проєкту розвитку поліції (CUPDP). Мета проєкту – підвищення безпекової культури пішоходів та велосипедистів задля зменшення кількості ДТП. Для вихованців клубу «Запитайко» проведено пізнавальний відео-лабіринт «Ми – зразкові пішоходи». Переглянувши відеоролик та перечитавши запропоновані книги, юні користувачі будуть безпечними пішоходами.

 

Наше місто. – 2021. – 4 лютого. – с.4.