Іван-ерудит

Кращий читач. У бібліотеці №12 підвели підсумки конкурсу «Кращий читач 2020 року». Працівники бібліотеки ставили за мету підвищення престижу читання. Зробити книгу супутницею життя, сприяти тому, щоб читачі прагнули до систематичного спілкування з нею. За результатами конкурсу був визначений та нагороджений Іван Василенко, семикласник гімназії нових технологій навчання. Звання кращого читача отримав за ерудованість та цікавий літературний смак.

Незвичайні події у звичайній бібліотеці. Таку назву мав щорічний звіт перед громадськістю в бібліотеці №2. Завідувачка бібліотеки розповіла про роботу в умовах карантину, інноваційну діяльність, участь у програмах та акціях, навчання бібліотекарів і користувачів цифровій грамотності, роботу у фейсбуку.

Присутні отримали інформацію про нові надходження, ознайомилися з виставкою «Книги, які надихнули кіно» та бук трейлером до роману Василя Тибеля «Бурштин» на ютюб-каналі. Бібліотекарі представили користувачам бібліографічні видання, створені в 2020 році.

 

Ключ до демократії

Активно складали «Рецепт демократії» учасники юнацького клубу «КЛюЧ» на першому в цьому році засіданні в бібліотеці №2.

Гра розроблена норвезькою організацією «Фонд Рафто з прав людини» і широко використовується у багатьох країнах. Пізнавальна забавка має неабияку популярність серед школярів та студентів, цікава вона й для дорослих.

Присутні створили «пиріг» демократичної держави. Спочатку зібрали інгредієнти, притаманні державному управлінню та національній ідентичності й демократії. Всі складові розташовувалися в хронологічному порядку, який обговорювався та обґрунтовувався групою. Коли в грі пропонувалися погані інгредієнти, які заважають існуванню демократичної системи, учасники виробляли шляхи, щоб побудована ними держава вистояла перед загрозами.

Це гра, в якій немає чітких доконаних відповідей, оскільки не існує єдиного правильного способу виконання завдань. Члени клубу вчилися будувати свою демократичну державу, працювати в команді.

Староста – лідер округу

Нещодавно в селищі Новому обрали старосту.

Це абсолютно нова посадова особа в місцевому самоврядуванні України. Тому Новенська бібліотека №17 в рамках інформування мешканців селища про децентралізацію підготувала онлайн-інформину «Староста – лідер свого округу». Інформація від бібліотеки знайомить з повноваженнями старости.

Ця нова інституція створена для того, щоб інтереси жителів були належним чином представлені.

Це швидка комунікація між владою та громадою селища.

Це якісне задоволення соціальних, побутових та інших потреб мешканців.

Це відкрите та зрозуміле вирішення проблем місцевого значення.

Бібліотека вивчає соціально-культурні потреби мешканців селища, налагоджує співпрацю з освітніми та культурними закладами, приваблює до себе користувачів інноваційними послугами.

(Катерина Салтан)

 

Книги, які обирають нас

Користувачі бібліотеки №5 взяли участь у всеукраїнському соціологічному дослідженні «Книга року 2020». Найбільше схвальних відгуків отримала книга української письменниці Світлани Талан «Замкнене коло».

Письменниця – неодноразова фіналістка міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова». Журнал «Фокус» визнав її однією з найуспішніших серед сучасних українських письменників. Герої її романів – сильні духом особистості. Навіть у найскладніших життєвих обставинах вони не зраджують власну совість. Її книги користуються великим попитом.

Лідером року обрали книгу Діани Мельникової «Розбишацький детектив». Це дебютна повість учительки з Києва, яка створила цікаві образи сучасних дітлахів.

Дослідження показало, що читачі почали надавати перевагу саме україномовним книжкам. 24 відсотки дітей почали більше читати під час карантину. Жінки традиційно читають більше за чоловіків. Надають перевагу художній літературі, яка відображає емоції та тонкощі людських стосунків. Чоловікам подобаються круті детективи, бойовики та спеціальна професійна література.

Запам’ятався читачам і твір Міка Вікінга «Маленька книга хюге». Це пояснення, як пронести крізь життя атмосферу добра, спокою, любові, затишку, захистити себе і своїх близьких від усього ворожого і неприємного. За всесвітнім звітом про щастя, найщасливіші люди на Землі – данці. Книга вчить, як кожен може стати щасливим, незважаючи на обставини.

(Світлана Котлярова)

 

Наше місто. – 2021. – 21 січня. – с.4.