Панно «Тарас Шевченко» - подарунок місту до Дня незалежності України

14 серпня у центральній міській бібліотеці Кропивницького завершено виготовлення вишиваного подарунку місту від його мешканців – величне панно, присвячене Тарасові Шевченку. За словами куратора акції, Заслуженого майстра народної творчості України Олени Пренко, оригінальний проект «Вишивана Україна» був започаткований чотири роки тому за ініціативи міського голови Андрія Райковича.

-          Перший рік ми вишивали 25-метровий «Рушник єдності», через рік – мапу України

площею 24 квадратних метри. Минулого року вихованці центрів естетичного виховання та центрів позашкільної освіти вишили символічні рушникові стрічки з національними орнаментами усіх областей України, об’єднані у «Вінок Єдності», - розповіла Олександра Пренко.

Цього року кропивничани гаптували символічні рядки з поезії Тараса Шевченка, присвяченої боротьбі українського народу за свободу і незалежність. Перші мережки на полотні у Всесвітній День вишиванки зробили секретар міської ради Андрій Табалов та заступник міського голови Наталія Дзюба.

Сьогодні тримісячну напружену роботу завершила народний майстер, член клубу «Ниточка» Зінаїда Андріяшевська.

-          Презентуватимуть панно на площі перед пам’ятником Кобзареві під час урочистостей до

Дня незалежності України, як і три попередніх вишиваних символи, - відзначила один із авторів проекту, бібліотекар, майстер народної творчості Оксана Монзалевська.

Для виготовлення вишиваного символу України використали близько тисячі метрів чорних та п'ятиста метрів червоних ниток. Протягом трьох місяців його вишивали учні загальноосвітніх шкіл міста, позашкільних центрів виховання та читачі бібліотеки.

 

Вечірня газета. – 2019. – 16 серпня. – с.1.