Оберіг державності

Оберіг нашої державності. У бібліотеці №15 ознайомили дітей, які оздоровлюються в пришкільному таборі «Барвінок», з історичними передумовами прийняття Основного Закону нашої держави, з історією виникнення державних символів. Відеоподорож «Моя Батьківщина – рідна Україна» допомогла прослідкувати шлях, пройдений нашою державою від Конституції Пилипа Орлика до прийняття нової Конституції України.

Юних майстрів та майстринь зібрали в бібліотеці №19. За програмою майстер-класу діти вчилися плести браслети традиційних кольорів. Можна було виготовити брошки-сердечка та «вишити» власну карту України. Бібліотекарі надавали поради, слідкували за послідовністю виконання. Діти були забезпечені всім необхідним: жовто-блакитними стрічками, шпильками, ескізами. На свіжому повітрі під жовто-блакитним стягом учасники отримали приємне задоволення від створених власноруч прикрас-оберегів.

Усний журнал про Конституцію провели в бібліотеці №2. Студенти коледжу механізації сільського господарства ознайомилися зі сторінками Конституції Пилипа Орлика, конституційним процесом періоду Центральної Ради та прийняттям Основного Закону в 1996 році. Завершився захід правознавчою вікториною, переможцем якої став студент Михайло Богословець.

Барвистий віночок літа сплели в бібліотеці №7. Для тих, хто любить книгу, бібліотекарі зробили викладку цікавої літератури. Діти із задоволенням читали, відгадували загадки, взяли участь у вікторині. Бібліотекарі отримали велике задоволення від спілкування з дітьми. Адже це надзвичайна радість – дарувати дітям позитивні емоції та додавати яскраві кольорові барви в життя!

Про історичне минуле нашого народу, який впродовж багатьох століть боровся за власні права, розповіли користувачам у центральній міській бібліотеці (площа Дружби Народів, 6). Конституція України 1996 року продовжила правову послідовність української державності, що була означена «Руською правдою» Ярослава Мудрого, Литовським Статутом, договорами конституційного характеру Гетьманської держави, Конституцією українського гетьмана Пилипа Орлика, проектом Конституції УНР тощо.

Особливо патріотичного настрою присутнім додали відео «Конституція України: її становлення», музичні композиції відомих українських виконавців про рідну державу та книжкова виставка «Історичні витоки української Конституції». Молодь взяла активну участь в обговоренні почутого і побаченого.

 

З шарфами й хустинами мандруємо країнами

Моделі з газет виготовляли школярі з табору «Сонечко» в бібліотеці №13. Тут влаштували ігри та майстер-клас на тему одягу. Активними модельєрами були хлопчики. Їм дуже сподобалось виготовляти й демонструвати одяг. Юні модельєри створювали й головні убори. А щоб вони трималися на голові, доводилося мудрувати. Потім дітям розповіли про історію та символіку хустки. У грі «Фантазія» діти продемонстрували, що хустку можна використовувати як торбинку, скатертину, серветку. У наступній грі "З шарфами та хустинами мандруємо країнами» за допомогою хустини перевтілювалися в представників різних національностей. Дівчата вив’язували хустками голови, як українські молодички, прикривали обличчя, як східні красуні, підв’язувалися хустками, як циганки. А хлопці ставали іспанцями з хусткою на шиї.

Шкідливим звичкам – ні! Хто друг поганим звичкам, той ворог собі. Так говорить народна мудрість. Бібліотека №10 запросила старших школярів узяти участь у дискусійному інтерв’ю «Молодь в оманному світі спокус». Мова йшла про те, до якої життєвої трагедії призводять нешкідливі на перший погляд захоплення. З цим пов’язують і падіння моралі, і зростання злочинності, і збільшення транспортних пригод на дорогах. Учасники заходу познайомилися з матеріалами тематичної полички «Шкідливим звичкам – ні!»

«Твій друг – дорожній рух». Такою була тема уроку безпеки в бібліотеці №12. У мандри до «Країни дорожніх знаків» вирушили першокласники школи «Мрія». Діти відгадували загадки, показали себе справжніми знавцями правил дорожнього руху в іграх «Знайди пару», «Я учасник дорожнього руху», конкурсі «Країна пішоходів».

У відеомандри запросила дітей бібліотека №19. Читачі відвідали «Найвизначніші туристичні місця світу», рухалися «Неймовірними залізничними дорогами», спускалися «Небезпечними водними гірками». І отримали незвичне домашнє завдання: розповісти друзям про неймовірну подорож.

Екологічна казка. Учасники театру книги «Буратіно» при центральній дитячій бібліотеці радують маленьких мешканців мікрорайону Космонавтів. До численної армії глядачів приєдналися і вихованці дитсадка «Калинка». Лялькова вистава «Цілюща травичка», в основу якої покладена екологічна казка, навчила дітей дбайливому ставленню до рідної природи. На біс театрали подарували лялькову виставу «Зайчикова казочка», сюжет якої став логічним продовженням попередньої. А потім усі разом у ході майстер-класу «Диво-звірі» створювали мініатюрні копії тваринок.

Англомовний ігровий квест влаштували для молодших читачів у бібліотеці №18. Завдання швидко змінювалися і вимагали уваги та кмітливості, а також гарної пам’яті. Веселі ігри і конкурси дали змогу дітям проявити ерудицію та перевірити свої знання. (Віра Резніченко)

 

Наше місто. – 2018. – 5 липня. – с.4.