Енергія українських оберегів

 

Історичними та культурними сторінками рідної Батьківщини подорожували третьокласники школи №20 разом із працівниками бібліотеки №13.

Колектив бібліотеки підготував виставку «Це моя Україна, це моя Батьківщина» та стенд «Українські обереги». Хустка, намисто, вишита сорочка розкрили і доповнили зміст подорожі. Діти читали вірші про найголовнішу святиню – хліб. Вручили на знак пошани шановним гостям бібліотеки паляниці на вишитому рушнику.

Читачі ознайомилися із секретами української вишивки. Трепетно прочитав поезію про вишиванку Віталик Комаха. Уважно слухали розповідь шкільної бібліотекарки про українську вишиту сорочку. Це молитва без слів, святе покривання, сорок божественних енергій, які оберігають людину. У місті сонячного сплетіння, де, як вважалося, міститься душа людини, сорочка повинна бути оздоблена орнаментом-оберегом. А про дівочу сорочку існує приповідка: «Рукав – як писанка, а личком – як маків цвіт».

А ще українки ходили в намисті. Його бряжчання відганяло нечисту силу та оберігало від хвороб. Ось і того дня дівчатка наділи гарне намисто. Настя Лавріненко прочитала вірш про прикрасу.

Важливим оберегом українських дівчат є вінок. У ньому прихована чарівна сила рідної землі, він оспіваний у піснях, оповитий легендами. Кожна з дванадцяти квіток має символічний зміст. Розповідь про цілющі властивості, певну послідовність, різновиди вінків доповнили ілюстрації трав і квіток. Дівчатка разом з бібліотекаркою вплітали стрічки в певній послідовності, а вірші розповідали про значення кольорів.

Наступний оберіг подорожі – рушник. Утирачі, плечовими, набожники, покутники…З вишитими зірками, квітами, птахами…Легенда про давню традицію оповіла присутнім, навіщо мама дарує рушник синові, доньці, чоловікові. А поет Андрій Мороз у вірші «Бабусин рушник» розповів, що рушник та ікона допомагають як у веселі, так і в тяжкі моменти життя.

Вікторина «Знавцям нашої культури» підсумувала подорож. Отже, зустрічають гостей на Україні хлібом-сіллю, а проводжають піснею. Наостанок була подарована пісня-молитва за Україну Дар’ї Котович: «У серці кожного звучить молитва єдина: врятуй же, Боже, нашу Батьківщину!»

Кущівка відкрила вічне кохання

 

Представники кумівської громади вирушили у подорож до колишнього Вознесенського цвинтаря. Мета подорожі була визначена заздалегідь: краєзнавчо-пошукові роботи, розчищення території біля пам’ятника Вічному коханню. Про цей пам’ятник довідалися члени краєзнавчо-пошукового клубу «Кущівські дослідники» при бібліотеці №5 та розповіли про нього мешканцям мікрорайону.

Щоб звільнити проходи до пам’ятника, довелося вирубувати хащі, що стояли суцільною стіною. Ми звільнили від кущів близько 80 квадратних метрів. Тепер пам’ятник добре видно, можна підійти з двох боків. Хочеться вірити, що молодь буде ставитися з пошаною до пам’яті про тих, хто тут жив, працював, кохав.

У роботі взяли участь учні школи №30. Раніше вони не були членами краєзнавчо-пошукового клубу. А коли дізналися про історію пам’ятника та попрацювали пліч-о-пліч, зацікавилися минулим рідного міста.

Польова кухня нагодувала всіх смачною гречаною кашею. За активну громадську позицію та вагомий внесок у благоустрій міста та мікрорайону Кущівка всі отримали грамоти-подяки від депутата Сергія Кріпака.

(Світлана Котлярова, завідувачка бібліотеки)

 

 

Я – моє життя – моє здоров’я. День інформації на таку тему відбувся в бібліотеці №12. Діти навчилися робити зарядку для зняття втоми очей. Вихованці дитячого садочка «Червона шапочка» дізналися, які продукти шкідливі для організму, а які можна вживати. Цікаві загадки про корисні продукти ще раз нагадали про їжу, яка допомагає вирости здоровими та сильними. Діти старшого віку прослухали бесіду про шкідливі звички, заповнили анкету «За здоровий спосіб життя».

Здорова людина – здорове суспільство. Цій темі у бібліотеці №15 була присвячена година інформації. Бібліотекарі надали інформацію про фізичний стан людини та фактори, що впливають на його формування, ознайомили зі шкідливим впливом алкоголю, тютюну, наркотиків на людський організм. Презентували книжкову виставку «Здоров’я – це скарб, цінуй його».

Не засмічуй душу й тіло. Про здоров’я як цінність нашого життя ішла мова під час превентивної гри у бібліотеці №2. Учасники переглянули відео «14 фактів про здоров’я людини та стимул до здорового способу життя», «Шкідливі звички». Взяли участь у грі «Не засмічуй душу й тіло», виконали різні вправи. Переможцем став учень ВПУ №4 Микола Кашерний.

Чим я можу допомогти природі? Відповідь на це запитання шукали користувачі бібліотеки №12. Тут відбувся інформаційний майдан щодо екологічних проблем нашого міста. Поводження з твердими побутовими відходами, діяльність звалищ, захаращеність парків будівельним сміттям, забруднення повітря підприємствами – такі проблеми та шляхи їх вирішення турбують сьогодні не тільки дорослих, а молодь.

Заморочки з бочки діставали учасники екологічного бліц-турніру «Відстояти життя на Землі» в бібліотеці №10. Команди «Фауна» і «Флора» змагалися в таких напрямках: «Запитання», «Заморочки з бочки», «Ти мені – я тобі», «Темна конячка», «Загадки для вболівальників», «Гонка за лідером».

(Наталія Анісімова)

 

 

«Сузір’я професій» побачили восьмикласники школи №16 у бібліотеці №8. Для них бібліотекарі організували та провели профбутик. Мова йшла про те, як при виборі професії поєднати знання, бажання і потреби ринку праці. Гостям було цікаво дізнатися, як вибрати професію за знаком зодіаку. Восьмикласники охоче відповідали на запитання ділової гри «Калейдоскоп професій», взяли участь у вікторині «Впізнай професію», і в рольовій грі «Мікрофон».

 

 

 

 

Наше місто. – 2016. – 28 квітня. – с.4.