Ігри патріотів

Рідних звуків голоси. Пізнавальна мандрівка на таку тему пройшла в центральній бібліотеці для дітей. Вона була приурочена письменнику-земляку Анатолію Чернишу – другу бібліотеки, з яким проведено не одну цікаву зустріч. Мандрівка почалася з презентації творчого шляху письменника, який у цьому році відзначає 80-річний ювілей. В ході подорожі діти зупинялися на ігрових станціях, кожна з яких присвячена окремій темі в його творчості: «Відгадайка», «Скоромовка», «Лічилка», «Прочитай собі казку», «Театральна». Гра «Назву казки підкажіть» підтвердила, що діти знають та люблять творчість шановного ювіляра.

Ігри патріотів «Вчимося бути справжніми українцями» відбулися у центральній бібліотеці Кіровограда. Студенти будівельного коледжу розділилися на дві команди і розпочали перегони. Відповіді на запитання «Патріот – це…» писали на стікерах, які розмістили на фліпчарті. Цікавими виявилися вікторина «Що я знаю про тебе, моя Україно», географічне лото, мовознавчий, правовий та інші конкурси. На завершення перегонів учасники створили модель патріотизму у вигляді будинку з фундаментом, стінами, вікнами і дахом.

На гостину до бібліотеки №7 прийшли першокласники школи №33. Для юних читай ликів працівники книгозбірні провели екскурсію. Діти розглядали кольорові книжечки, розповідали про книги, які їм сподобались. Усі вони стали читачами бібліотеки.

День патріотичної поезії «Не здолати Україну» пройшов у центральній бібліотеці міста. Упродовж дня у всіх відділах бібліотеки читали і слухали вірші Ліни Костенко, Василя Симоненка, Бориса Олійника та інших авторів. Провідною темою поезії яких є патріотизм, любов до України, її народу, любов до рідної землі та відповідальність за її долю. Юні читачі з натхненням читали вірші Тараса Григоровича Шевченка, Олександра Олеся. Відвідувачі ознайомилися з матеріалами виставки «Герої твої, Україно!», де вміщена інформація про земляків-кіровоградців, які загинули на Майдані та у зоні АТО.

Весела книгоманія

 

Весела компанія, вільний час та знання книжок – ось що потрібно було для перемоги у цікавій грі флеш бук, яку провела бібліотека №19.

Команди гравців «Блискавки» та «Хмаринки» по черзі крутили стрілку ігрового кола, поділеного на вісім секторів за кольорами веселки. Вірна відповідь приносила команді один жетон. Сектор «Веселка» складався зі складніших питань, відповідь на які приносила команді п’ять жетонів, а у разі програшу бали нараховувалися команді суперників.

Гравцям довелося пригадувати імена літературних персонажів, порівнювати казкові речі із сучасними технічними винаходами, чаклувати, відновлювати сюжети відомих літературних творів, брати інтерв’ю в казкових персонажів. Складні запитання червоного сектора «Спляча борода» та сектора «Веселка» легко подолали гравці обох команд. Гра виявилася захоплюючою та цікавою. Азарту додав ще й розподіл гравців: дівчатка проти хлопчиків. Найбільше фішок різних кольорів отримали дівчатка, здобувши перемогу в номінації «Найяскравіша веселка». А хлопчики відповіли на максимальну кількість запитань, тому перемогли в номінації «Найбільша веселка».

(Олена Більченко)

 

Поетичні голоси краю. Кіровоградську поетесу Ніну Чабаненко запросили в бібліотеку №16 на зустріч з учнями гімназії №9. Розповідь про творчість супроводжувала приємна мелодія віршів. Особливий акцент було зроблено на громадянську позицію авторки, її творчий відгук на буремні події сьогодення. Працівники читального залу презентували рекомендаційний список літератури «Поетичні голоси краю», присвячений творчості поетів-земляків.

(Наталія Чернявська)

Місця сімейного відпочинку в Україні обговорювали на березневому засіданні члени клубу «Світана» при бібліотеці №17 (селище Нове). Запрошеним було презентовано книжково-ілюстративну виставку «Топ-10 перлин України». Присутні також взяли участь у конкурсі «Який я турист» та патріотичній вікторині «Я – українка». Дізналися багато цікавого. Почесним гостем засідання клубу була поетеса Антоніна Царук.

З якої казки ми прийшли? Казковий калейдоскоп провели для маленьких читачів у бібліотеці №12. Дітвора вирушила у подорож сторінками улюблених казок. Щоб перевірити, як читачі знають казки, було проведено літературну вікторину «Чи добре знаєш ти казки?» Діти, які активно відповідали на запитання вікторини, отримали призи.

Казкар Іван Франко. Літературну годину на таку тему провели в бібліотеці №7 з п’ятикласниками школи №33. Школярам розповіли про життя видатного українського письменника, познайомили з його казками. Діти взяли активну участь у вікторині «Хто герой цієї казки».

Урочиста посвята в читачі першокласників школи №20 відбулася в бібліотеці №13. Разом з Мальвіною та Бабою Ягою (активними читачками Настею Лозовою й Катею Чумак) діти потрапили в чарівне Книжкове королівство. Баба Яга переконувала, що бібліотека – це таке місце, де книжки закопують у землю, притрушують соломкою. Мальвіна ж і бібліотекарі показали, як насправді зберігаються книги та як і з ними слід поводитися. На гостей чекала конкурсна програма. Діти виправляли помилки в казках, вибирали ілюстрації з переплутаних складів угадували назву казки. А в артистичному конкурсі виконали уривок із дитячих пісеньок. Подолавши всі випробування, діти отримали право називатися читачами. І дали урочисту обіцянку цінувати й берегти книгу.

 

Підвішена книга

 

Цікаву акцію започаткували в бібліотеці №21. Ідея з’явилася після знайомства зі всесвітньою акцією «Підвішена кава». Традиція залишати в кав’ярнях уже оплачену каву для того, кому вона потрібна, але не по кишені, давно народилася в Італії. А нещодавно знайшла прихильників і в Україні. От і бібліотекарі вирішили приєднатись до цього руху на свій лад. А замість кави запропонували поділитися книгою. Отож, якщо маєте бажання й можливість, ви можете «підвісити» цікаву книжку для того, хто цього потребує. Просто так, від душі і під настрій.

Здоровим бути модно! З метою популяризації здорового способу життя в бібліотеці №9 влаштували мобільний консультпункт. Бібліотекарі підготували для дітей та підлітків віртуальне досьє «Засуджуємо шкідливі звички», інформ-хвилинку «Татуювання: мода чи безглуздя». Провели електронні презентації про здоровий спосіб життя. Захід супроводжувала книжкова виставка «Здоров’я, як і життя, - особистий скарб». У невимушеній формі діти спілкувались із бібліотекарями і разом прийшли до думки, що не потрібно перетворювати телевізор і комп’ютер у фетиш. Краще більше часу проводити на свіжому повітрі. Треба все ж таки жити під відомим гаслом «Здоровим бути модно!».

Наш театр – наша гордість. Віртуальну театральну подорож влаштували для учнів других-третіх класів працівники бібліотеки №1. Діти подивилися відеофільм «Театр корифеїв. Кіровоград». Побачили і відчули, що театр – це місце краси і таланту, де відкривається завіса і єднає сцену та глядача. Бібліотекарі провели презентацію книг «Театр Марка Кропивницького» та «Театральне мистецтво» із серії «Кіровоградщина у дзеркалі часу». Цей захід дає можливість дітям більше дізнаватися про славетну історію рідного краю і пишатися ним.

А ти знаєш англійську? Указом президента 2016-й оголошено роком англійської мови в Україні. Для популяризації знань працівники бібліотеки №13 та бібліотеки школи №20 організували спільний захід. Третьокласникам було запропоновано кілька комунікативних ситуацій, у яких вони продемонстрували вміння користуватися іноземною мовою. Флешвікторина вимагала блискавичної відповіді на запитання англійською. Підігрів азарт літературний аукціон. Справжні знавці літератури й англійської купували солодкі лоти, пред’являючи власні знання. Читачі неабияк торгувалися, називаючи прізвища українських поетів, героїв твору «Незнайко та його друзі», творів Шевченка. Також покупці змагалися в назвах англійською домашніх і диких тварин, кольорів, місяців, шкільного приладдя. Хвилю емоцій викликала гра «Мульти-пульти».

 

Наше місто. – 2016. – 7 квітня. – с.4.