Година-реквієм «Минуле стукає в наші серця» відбулася в бібліотеці №21 на відзнаку другої річниці Революції гідності. Згадали історію останніх десяти років, коли Україна пережила два масштабні повстання свого народу. Вшанували пам'ять Героїв Майдану хвилиною мовчання та запалили свічки пам’яті. На книжковій виставці «Майдан. Україна. Шлях до свободи…» користувачі побачили фотоматеріали про учасників Революції гідності.

Година пам’яті жертв Голодомору відбулася в бібліотеці №4. На захід були запрошені учні дев’ятикласники школи №32. З документального фільму «Голодомор» вони дізналися всю чорну правду про ті жахливі роки та їхні наслідки для українського народу. Познайомитись із творами українських письменників, в яких відображений весь трагізм нашої історії, допомогла виставка-реквієм «Голод: правда крізь роки». Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять закатованих голодом українців.

(Наталія Місаєва, бібліотекарка)

Бигимоти – не медмеді!

До бібліотеки №19 завітали відомі українські дитячі письменники із Києва – Іван Андрусяк та Сашко Дерманський. Презентували нові та давніші книги, спілкувалися із маленькими читачами. У форматі діалогу Іван Андрусяк розповідав про свою книжку «Третій сніг».Автор багато жартував, діти сміялися, розпитували, відповідали на запитання. Сашко Дерманський – автор численних книг для дітей,і, зокрема, трилогії про Чудове Чудовисько – читав вірші зі своєї нової (першої!) поетичної книги «Бигимоти – не медмеді». Як зазначив сам автор, поезію для дітей він пише вже давно (навіть раніше ніж почав писати прозу), але «чомусь видавці її не хотіли видавати».

На зустрічі із письменниками були юні користувачі, які вже знайомі із творчістю авторів, а також ті, які вперше почули їхні твори. Наприклад, Аня прочитала усі книжки Сашка Дерманського (як зазначила мама Ані – «Усі, які змогли знайти»). І вважає його своїм улюбленим письменником. Сашку Дерманському було дуже приємно зустріти відданого читача, він залюбки сфотографувався з дівчинкою, а також подарував їй одну зі своїх книг.

Діти ставили дуже багато запитань. На одне з них Сашко відповів, що в дитинстві майже не мав друзів. І тоді один хлопчик цілком серйозно запропонував Дерманському потоваришувати. Розповів автор і про цікаві та несподівані запитання, які йому коли-небудь ставили.

Презентація-зустріч відбулася у теплій атмосфері. Письменники радо роздавали автографи. Потім усі фотографувалися на згадку.

 

Чаклун повертається!

Та ще й не один! Минулого року Олег Чаклун відвідав Кіровоградську центральну міську бібліотеку і просто зачаклував усіх своїми книжками. Цього року він також виступив у бібліотеці перед учнями четвертив класів школи №26 – читачами бібліотеки. Разом з ним на цей раз був Сашко Дерманський. Вони презентували книжки видавництва «Фонтан казок» та власні твори. Діти з цікавістю слухали письменників, було багато запитань – море рук тягнулося! Дітей цікавило, яка улюблена книга письменників, коли вони почали писати та чому стали створювати книжки. Чаклунство відбулося: діти зацікавилися новими книжками та читанням, не залишилися байдужими до новинок дитячої літератури. Усі із задоволенням взяли участь в автограф-сесії, адже не кожного дня доводиться зустрічатися зі справжнім Чаклуном!

(Ірина Хоменко, Оксана Монзалевська)

 

Ото здивували вчительку!

Квест «Рідна мова, рідний край» відбувся в бібліотеці №18 (101 мікрорайон). Участь у ньому взяли третьокласники школи-інтернату, ліцею «Сокіл». Команди помандрували власними маршрутами за спеціальною картою. Кожна з п’ятьох зупинок містила цікаві завдання. Наприклад, на зупинках «Світ українського слова» та «Словотворення» довелося розгадувати ребуси, зашифровані вірші та прочитати за допомогою дзеркала підказки. У конкурсі «Усна народна творчість» гравці повинні були впізнати казку, відгадати загадку та виконати народну пісню. На зупинці «Рідний край» діти поринули у природу малої  батьківщини. Останнє завдання чекало на зупинці «Бібліопошук». Виконавши його, команда отримувала приз. Переможцем квесту стала команда Артема Зарудного. Грамоту за взаємодію учасників отримала команда Дар’ї Шевченко. За кмітливість відзначили команду Анатолія Кондрашова, за волю до перемоги – команду Вадима Литвинова. Усі учасники гри отримали пам’ятні призи. Однак основним переможцем стала дружба. Незаперечний доказ цього – спільні фото команд, які ще довго нагадуватимуть про один із найоригінальніших заходів цього року.

Вчителька третьокласників Лариса В’юник зізналася: «Я не очікувала, що захід вийде таким динамічним. Квесту вдалося поєднати командний дух і прагнення досягти мети». І справді, мовознавчий квест видався на славу!

(Віра Резніченко, завідувачка бібліотеки)

Подорож у світ морських глибин здійснили читачі бібліотеки №19 під час web-навігатора. Діти грали в аквазагадки, у підводному пазлі мали згадати морську істоту лише за частиною тіла. Переглянули відео «Фантастична краса підводного світу Галапагоських островів». А відео шоу «Дресирувальники дельфінів» стало гарним доповненням заходу та викликало чимало позитивних емоцій.

Хай вогонь в серцях палає, а пожежі не буває! Працівники бібліотеки №12 запросили в гості вихованців дитячого садка, аби познайомити дітей із основними правилами протипожежної безпеки. Діти переглянули відео і побачили, наскільки небезпечним може бути вогонь, поговорили про причини виникнення пожеж та заходи, яких треба дотримуватися, аби уникнути трагічних наслідків і врятувати своє життя. Малята ознайомилися з буклетом «Якщо вдома ти один».

 

Наше місто. – 2015. – 26 листопада. – с.4.