Рейд. Подвиг десантників

Нещодавно в Україні відбулася прем’єра документального фільму «Рейд», який присвячений подвигам українських десантників під час воєнних дій на Донбасі. Працівники бібліотеки №19 презентували цю кінокартину своїм користувачам. Зібралось немало охочих дізнатися про деталі героїчних операцій військовослужбовців Збройних сил та події, які відбулись після наступу регулярної російської армії у серпні минулого року. Читачі довідалися про буремну ніч із 24 на 25 серпня 2014 року, коли під загрозою військових дій опинилися мирні українські міста Маріуполь та Харків. Фільм насичений коментарями військових, які безпосередньо перебували у зоні бойових дій. Фільм «Рейд» - реальна історія мужності українських воїнів, які здійснили найдовший у світовій історії рейд у тилу ворога.

 

Прочитала 22 книги про війну

Заходи до 71-ї річниці визволення України від німецьких загарбників у російсько-німецькій війні відбулися в бібліотеках міста.

Військові дії відбувалися на території України впродовж 40 місяців – із 22 червня 1941-го року до кінця жовтня 1944-го. До цієї знаменної дати працівники бібліотеки №1 для своїх читачів провели героїко-патріотичну інформацію «Вічний вогонь пам’яті».

На абонементі бібліотеки №13 розгорнута стендова презентація «Пантеон вічної слави» й тематична викладка літератури до річниці визволення України. Там читач знайде фото, матеріали, статті про тих, хто боронив і визволяв в надзвичайно складний й драматичний період рідну землю. Доповнюють стендову презентацію книги, які бібліотекарі підібрали й рекомендують читачам книгозбірні. Серед них і публіцистичні матеріали кіровоградських авторів Шурапова. Матівоса, Даценка.

Перегляд документального циклу «20 кроків до мрії. Україна у Другій світовій війні. Визволення» влаштували у бібліотеці №8. Година пам’яті «перемога в серцях поколінь» пройшла в бібліотеці №15.

У центральній книгозбірні для дітей пройшов день бібліографії «У пам’яті назавжди». Бібліотекарі підготували виставку-експозицію «Через роки, через віки – пам’ятайте». Особливу увагу читачів привертали книги розділів «Кіровоградщина в роки Другої світової війни», «Героїка війни в літературних творах». Цього дня було підведено підсумки марафону читання «Гірка пам’ять останньої війни». Лідер читання – Світлана Гнатюк. Із травня по жовтень вона прочитала 22 книги про війну. І що важливо, про кожну з них вона розповідає своїм друзям.

Молоде покоління має знати та пам’ятати героїчне минуле своєї країни. Під таким гаслом відбулася подорож в історію в бібліотеці №12. Учні школи «Ор-Авнер» познайомилися з визначними подіями Другої світової війни, подивилися слайд-презентацію «Пам’ять подвигу», переглянули книги, представлені на виставці «Відлуння пам’яті нашої».

 

До сьомого коліна

Кажуть: пам’ятати до сьомого коліна. Коліно – це одне покоління роду. Досліджувати дерево свого роду дуже цікаво. Дізнаєшся, чим займалися твої предки, як жили, скільки дітей мали, які вчинки здійснювали, як їх звали.

Члени клубу «Чарівний клубок» бібліотеки №9 досліджували свій родовід і розповідали цікаві родинні історії. Різні історії – різні долі. Одні викликали усмішку, інші – сльози. Але всі вони про одне – про наше з вами життя.

На кожному родовідному дереві, яке ще іноді називають генеалогічним, можна прочитати не тільки долю однієї сім’ї, а справжню книгу життя, історію цілої нації. Бо ж кожна сім’я – це частинка суспільства. Вона відображає всі процеси, які в ньому відбуваються. Недарма кажуть, що нашому роду нема переводу. Тож нехай завжди вас манить родинний вогник у батьківській оселі, нехай не згасне вогнище родинне. Зберігаючи пам’ять про свій рід, даємо своїм дітям важливий урок. І наші зусилля не пропадуть марно. Діти будуть так само трепетно берегти пам’ять про нас.

 

Наше місто. – 2015. – 5 листопада. – с.4