Звіт про роботу бібліотек МЦБС у 2018 році

II. Організація бібліотечного обслуговування.

МЦБС міста Кропивницького - сучасний культурно-просвітницький центр — комунікаційний майданчик інтелектуального розвитку і культурного дозвілля населення.

Бібліотеки МЦБС надають користувачам професійну консультацію в навігації та виборі джерел інформації, впроваджують сучасні технології в обслуговування користувачів, активно працюють в соціальних мережах.

2.1. Соціологічні дослідження

Оптимізувати діяльність бібліотек, максимально наблизивши її до сучасних умов, можливо тільки на підставі вивчення сучасного стану роботи бібліотечних закладів. Саме на це й спрямовані соціологічні дослідження, анкетування, інтерв’ювання, проведені бібліотекарями  МЦБС. Вони сприяють підвищенню ефективності роботи та орієнтовані на реальні потреби, допомагають забезпечити зворотній зв’язок із користувачем.

У квітні 2018 року користувачі міських бібліотеки віком від 61 до 81 року брали участь в обласному соціологічному дослідженні «Читацькі запити людей літнього віку», яке проводилось ОУНБ ім. Д. І. Чижевського. Метою дослідження було вдосконалення обслуговування користувачів літнього віку, визначення перспективних напрямків, форм і методів подальшого удосконалення роботи бібліотеки в обслуговуванні цієї категорії людей відповідно до їх запитів та інтересів. У процесі дослідження проаналізовано склад користувачів літнього віку; мотиви та смаки читання, визначено ступінь задоволеності бібліотечним обслуговуванням. В цілому робота бібліотек оцінена як «добра», але все ж є над чим працювати. За результатами вивчення планується формувати книжковий фонд згідно запитів, створювати сприятливі умови для користувачів літнього віку.

У липні користувачі бібліотек віком від 14 до 35 років взяли участь у Всеукраїнському опитуванні «Компетенція бібліотекаря в інформаційному суспільстві». Опитування проводилось з метою визначення рівня задоволення потреб молодих користувачів у бібліотеці. Респонденти поставили вищий бал за п’ятибальною шкалою рівня компетенції працівників.

У грудні брали участь у соціологічному дослідженні «Вивчення стану краєзнавчого інформаційного ресурсу та його використання у центральних районних та міських бібліотеках Кіровоградської області», яке проводилось ОУНБ ім. Д. І. Чижевського.

Протягом жовтня в центральній міській бібліотеці тривало голосування на визначення кращої книги для дорослих конкурсу "Еспресо. Вибір читачів". Наші користувачі обрали книгу «Інтернат» Сергія Жадана, яка і стала переможцем конкурсу 2018 року в номінації «Література для дорослих».

Працівники бібліотек, враховуючи принцип індивідуального підходу до кожної особистості, ретельно вивчали потреби своїх користувачів. Протягом звітного року з метою вивчення думок користувачів про надані їм бібліотечно-інформаційні послуги, мотиви звернень до бібліотеки, якості обслуговування та ступінь професіоналізму працівників були проведені опитування, моніторинги, анкетування, соціологічні дослідження тощо.

Так, під час опитування «Книжкова симпатія» у філії №4 з’ясували, які книги є найбільш популярними серед читачів, і, до Всеукраїнського дня бібліотек у читальній залі було презентовано книжкову виставку «Пазл читацьких переваг», яка і складалася з топових книг.

Об’єктивними і цікавими були пропозиції користувачів на проведений моніторинг «Інформаційні потреби користувачів». Вони пропонували зробити яскравішою систему навігації у відкритих фондах, впровадити більше тематичних та зробити більш структурованими інформаційні зони, згідно читацьких категорій, за можливості відкрити ігрову зону для дітей і підлітків.

Опрацювавши анкети та проаналізувавши відповіді користувачів на тему «Роль і місце бібліотеки в сучасному світі», бібліотекарі дізналися про доцільність впровадження як основних бібліотечних інформаційно-комп’ютерних послуг, так і додаткових платних послуг книгозбірні. Звернули особливу увагу на зауваження та пропозиції щодо роботи бібліотеки, з’ясувавши тим самим загальну оцінку своєї діяльності.

Масштабне  вуличне бліц-опитування серед юних кропивничан  «Краща книга сучасності» мало свій початок в ході  четвертого Всеукраїнського фестивалю «Весняний книговир». А фіналістів визначали онлайн голосуванням  на сайті центральної дитячої бібліотеки упродовж травня. Соціологічне дослідження «Які вони – сучасні підлітки?», проведене на початку року, мало на меті створити психологічний портрет  читаючого тинейджера. Щоб впроваджувати нові ефективні методи роботи, які будуть  активізувати  природну мотивацію до саморозвитку та успішного діалогу з бібліотекарем, дану категорію читачів необхідно знати в різних аспектах. .Аналіз стану роботи з поколінням Z говорить про необхідність пошуку нових підходів та зусиль для підтримки і стимулювання творчого вдумливого читання.

Таким чином, соціологічні дослідження, які проводилися протягом року в бібліотеках, дали можливість оцінити стан, визначити місце книгозбірень в житті місцевої громади, розставити пріоритети в інформаційних потребах користувачів, частоту та мотивацію звернень різних категорій користувачів до бібліотеки, ступінь їх задоволення наданими послугами. Відповіді і побажання допомогли визначити напрямки, форми і методи подальшого удосконалення роботи бібліотеки.

2.2. Інноваційна діяльність бібліотеки.

Робота коворкінгів «Запасний вихід» та «Живи яскраво»

Інновація –не завжди абсолютна новизна, але вона  виходить за межі засвоєних традицій; виводить професійну діяльність на якісно новий рівень.

Коворкінг-центри є досить популярними в різних країнах світу, але, напевно, немає прекраснішого місця для коворкінга, як бібліотека, де знання "під рукою". Люди приходять у книгозбірню не тільки для того щоб взяти книгу, а й для того, щоб попрацювати в особливій атмосфері і при повній тиші.

В центральній міській бібліотеці створили коворкінги як загальний простір для спільної роботи, як нове і актуальне явище, що відповідає нашим потребам. Впродовж 2018 року пройшли заходи різної тематики.

За звітній період пройшли декілька б’юті-днів, в рамках яких відбулись зустрічі з представниками косметичних фірм. Відвідувачі мали змогу отримати консультації з будь-яких питань, що стосуються краси і здоров’я жінки.

Коворкінг "Живи яскраво" організовує уроки для користувачів з різним рівнем навичок роботи на ПК або в Інтернеті. Індивідуальна форма найбільш універсальна. За короткий термін подається інформація, яку потребує коворкер. Стисло, конкретно, результативно, з реальними завданнями - це головний пріоритет нашої роботи.

Коворкінг "Живи яскраво" і медична реформа, що спільного?

Під час реформи первинної медичної допомоги планують скасувати велику кількість паперової статистичної звітності, частину даних вноситимуть електронно. Заповнення декларацій, ведення е-звітності - це тільки початок. На жаль, не всі медичні працівники вміють працювати на ПК. Особливо це стосується досвідчених лікарів старшої вікової категорії. В коворкінгу регулярно проходять індивідуальні заняття з вивчення роботи на ПК та в Інтернеті для працівників медичної галузі, які хочуть якомога швидше отримати необхідні знання.

Для юнацтва найбільш цікавим був флеш-реліз "Фріланс. Початковий рівень".  Віддалена робота в Інтернеті набирає популярності. Головні переваги - фрілансер сам встановлює режим роботи, сам обирає галузь, є можливість заробити кошти улюбленою справою. Для студентів Кіровоградського інституту розвитку людини був проведений аналіз видів заробітку в Інтернеті, які не передбачають спеціальних або вузькопрофесіональних знань. Невеликий екскурс закінчився практичним завданням.

Найменшим користувачам  також не доведеться сумувати, бо мають можливість долучитися до творчості. У вільну хвилинку діти можуть зайнятися малюванням або розфарбувати улюблених героїв казок, для них є цікаві настольні ігри..

В коворкінгу "Живи ЯСКРАВО" одночасно працюють діти і дорослі. Особливо приємно, коли молоде покоління приводить людей поважного віку, відкриваючи новий цікавий світ

У коворкінгу «Запасний вихід» протягом року постійно працювало дві групи студії «Англомани та англоманія» (група дітей та дорослих), група студії «DeutschFreunde» (Друзі німецької мови) та група дітей студії «Зроби мене сам!» (Вмілі ручки).

Групу дітей  англомовної студії відвідували діти віком від 6 до 12  років.  На уроках вони вчили алфавіт, числа та кольори, частини тіла, назви одягу та взуття, грали в англомовні ігри. Відбувалися перегляди навчальних англомовних мультфільмів та регулярні огляди дитячої літератури для популяризації читання серед дітей. На творчій хвилинці англійського уроку діти співали, розповідали вірші напам’ять, презентували прочитані книжки та грали в гру «Я раджу тобі прочитати!».

Другу  групу  студії «Англомани та англоманія» відвідували юнацтво від 15 років та дорослі, в тому числі бібліотекарі. Було опрацьовано багато тем з англійської мови, проведена англомовна і краєзнавча вікторина та англійська вечірка з призовим фондом. Під час вікторини учасники змагалися за суперприз,  демонструючи свої знання про Великобританію.  Англійська вечірка «English Party» стала справжнім логічним завершенням циклу бібліотечних заліків, святом підведення підсумків навчання за півроку з частуванням запашним чаєм та смаколиками, під час якого учасники  вели бесіди одна з одною англійською мовою.

У студії «DeutschFreunde» (Друзі німецької мови) бібліотекар проводила парну роботу з юнацтвом та дітьми, популяризуючи німецьку мову та європейські цінності. Була проведена гра з призами «Німецький репортер» з елементами журналістики та гра «Навчання наосліп», під час яких діти вивчали та закріпляли вивчені знання. На уроках учасники більше дізналися про німецьку мову та німецькомовні країни, слухали пісні німецькою мовою.

На бібліоуроках малювання «Веселий олівець» діти малювали свої автопортрети, вивчаючи зовнішність людини та частини обличчя англійською мовою. Протягом року відбувалися майстер-класи зі створення іграшок з паперу «Зроби мене сам!» з метою поєднання дитячої творчості та популяризації  читання. Кожен майстер-клас був присвячений певній тваринці та супроводжувався оглядом літератури про цю тваринку та переглядом мультфільму про неї. Під час книжкового огляду презентувалися твори українських та зарубіжних авторів, дитячі енциклопедії. Діти не лише створювали іграшки своїми руками, а й дізнавалися більше про тваринний світ та брали додому книжки, героями яких виступали різноманітні тваринки.

Практикуми «Літератури ніжний світ» проходили у коворкінгу «Запасний вихід» не лише для юнацтва, а й для дорослих. Під час практикумів учасники знайомилися з творчістю німецькомовних та англомовних авторів, з біографіями письменників, презентували свої улюблені книжки. Проходилися заходи з елементами  бібліотерапії  «Краплинка щастя» та огляди сайтів органів влади для дорослих користувачів

У коворкінгу «Запасний вихід» була введена послуга «Бібліоняня»: батьки могли залишити свою дитину безкоштовно на нетривалий час в бібліотеці, і зайнятися своїми справами. В цей час бібліотекар коворкінгу організовує міні-екскурсію бібліотекою для маленької дитини, проводить огляд дитячої літератури,  читає з нею цікаву книжку, розповідає казки, показує мультфільм, проводить бесіди на різноманітні теми. Іноді послугою «Бібліоняні» користувалося одразу декілька сімей, тоді бібліотекар організовувала рухливі ігри, разом готувалися до уроків, проводила бесіди з групою дітей.

Під час новорічних свят у коворкінгу «Запасний вихід» була оформлена святкова фотозона, що користувалася популярністю серед учасників та користувачів бібліотеки. Оформлена Коворкінг-Стіна «Запасний вихід» з закликами до навчання та позитивного сприйняття світу різними мовами.

Створена сторінка коворкінгу «Запасний вихід» у мережі «Фейсбук», де розміщувалися анонси та повідомлення про проведені заходи коворкінгу з різноманітними яскравими фотографіями. За допомогою коворкінгів була створена культурно-освітня зона для всіх вікових категорій,  організоване корисне безкоштовне вивчення іноземних мов, створені позитивні умови для змістовного дозвілля, залучені нові користувачі до бібліотеки.

2.3. Впровадження комп'ютерних технологій.

У книгозбірнях МЦБС проводилися заняття з комп’ютерної грамотності.

Це - комп’ютерленд  «Таємнича павутина: ресурси Інтернет», поштова скринька «Електронна пошта. Створення, надсилання, одержання листа», дивослайди «Електронні презентації. Макети слайдів» та інші.

«Правила спілкування та безпечної поведінки в Інтернеті" - тема онляндії, що відбулася в пункті вільного доступу до Інтернету філії №12. Діти переглянули соціальний ролик про безпечний Інтернет та взяли участь в різноманітних вправах, визначивши позитивні та негативні сторони світової павутини .  Для закріплення почутого та побаченого під час заходу кожен учасник отримав невелику пам'ятку "Шість правил розумного користувача Інтернету".

В Інтернет-пункті бібліотеки-філії №15 для учнів 5-6 класів протягом  листопада проводяться тренінги по створенню електронних слайд-презентацій. Діти дізнаються про етапи створення презентацій, класифікацію, щодо їх тематики та за допомогою бібліотекаря створюють свою . Це творчий і захоплюючий процес, який допоможе у подальшому навчанні та гармонійному розвитку школярів.. Для дорослих користувачів проводяться  тренінги з комп’ютерної грамотності «Вперед – за онуками».

У бібліотеці-філії №19 розпочато уроки в школі комп’ютерної грамотності «Кібершколярик», як для новачків, так і активних юзерів.

Для того, щоб спілкування в віртуальному просторі було безпечним, бібліотекарі провели урок «Містер Х, або Інкогніто в Інтернеті». Діти фантазували під час гри «Уяви!», переглянули ролик «Нетикет в Інтернеті», змагалися у бліц-турнірі «Ввічливо – неввічливо», закріпили правила поводження в мережі театралізованим етюдом «На добрий привіт – добра відповідь».

Активних інтернет-мандрівників бібліотекарі запросили на ерудит-батл «Знавець інформаційного пошуку».

Перші іспити кібершколяриків відбулися уже в листопаді («Кібершколярики»: Випускний іспит). Випробування складалися з кількох блоків: теоретичного та практичного. Діти демонстрували знання будови комп’ютера, легко орієнтувалися в текстовому редакторі Word, виправляли помилки під час інтерактивних ігор. Швидко відповідали на запитання бліц-опитування «А чи знаєш ти?», згадували комп’ютерний сленг під час гри «Абраказяблики». Азартні гравці рекомендували безпечні та цікаві сайти для друзів під час випробувань «Кіберфанатів». Найкращі учні отримали Сертифікат про успішно зданий екзамен.

2.4 Промоакції на підтримку бібліотеки і читання

Вивчаючи європейський досвід просування книги і читання, бібліотекарі філії №15 оголосили акцію «Селище читаючих дітей», завданням якої є залучення всіх категорій дітей до читання за межами бібліотеки: на дитячих майданчиках,  у сквері та під час прогулянок, на бібліотечній галявині. І звичайно ж,  щоб діти навчилися не тільки читати, але й розмірковувати, фантазувати, співпереживати. А всьому цьому сприяє любов до книг.

Бажаючи донести ідею цінності читання до суспільства, працівники  виносять свої заходи за стіни бібліотеки. В квітні на селищі Гірничому бібліотекарями та волонтерами  проведена просвітницька PR-акція «Читати модно!», спрямована на популяризацію літератури та підвищення престижу читання серед мешканців мікрорайону. Волонтери відвідали спортивну школу, музичну школу №4, ігрові майданчики, парк відпочинку, спортивний майданчик, заклади торгівлі, аптеки.  Пропонували сучасні книги, інформаційні листівки про новинки літератури з адресою бібліотеки, запрошували стати читачами книгозбірні.  Ідея акції – читати зараз модно, незалежно від стилю життя.

У бібліотеці-філії №10 проведено флешмоб «Я люблю свою бібліотеку!».

До Дня народження Марка Кропивницького бібліотека-філія №17 провела вуличну акцію "Читаємо Кропивницького". Справжню зацікавленність викликала акція у мешканців селища Нового. Звичайні перехожі зачитували уривки з творів нашого геніального земляка, заодно цікавились у бібліотекарів наявністю в книгозбірні повного зібрання творів

Супергеройські ігри, секретні подарунки, чаклунські перетворення, пінгвінячі танці чекали читачів бібліотеки-філії для дітей №19 під час туру київського видавництва «Фонтан Казок». Уже п’ятий рік у листопаді дитячі письменники приїжджають до Кропивницького. Цього року книгозбірня приймала у себе аж шістьох авторів: добре знаних Олега Чаклуна, Івана Андрусяка та Олену Горобець, а також дебютантів – Олену Колінько, Сергія Куцана та Сергія Товстенка. Спитаєте, чи буває у письменника фан-клуб? Поява шаленої кількості маленьких фанатів, які брали автографи в Івана Андрусяка, впевнено відповість, що буває! Після зустрічі діти не відпускали улюблених авторів, підписували книги та робили селфі на згадку.

Бібліотекарка філії №19 Поліщук Вікторія стала представником від бібліотек України у складі журі  Всеукраїнського конкурсу від видавництва «Фонтан казок» «Напишіть про мене книжку-2018». Оголошення результатів конкурсу відбулося у Львівській обласній бібліотеці для дітей під час Форуму видавців.

Активно позиціонує свою роботу книгозбірня і у віртуальному просторі. Триває робота над сайтом, систематично оновлюється новинами блог «Бібліознайка» та постами бібліотечна сторінка на Facebook. Нестандартні анонси та оригінальні запрошення, майстерно виконані фотоколажі та відзняті відеосюжети ‒ давно стали невід’ємною важливою складовою рекламної компанії бібліотекарів.

ІІІ. Соціокультурна діяльність бібліотек.

Продовження роботи та створення нових центрів спілкування

Зв'язки публічної бібліотеки з громадськістю

Соціокультурна діяльність бібліотеки - це  організація раціонального і змістовного дозвілля  користувачів, задоволення і розвиток їх культурних потреб, створення умов для самореалізації і самоосвіти кожного, розкриття здібностей, самовдосконалення і аматорської творчості в рамках вільного часу.

Підхід працівників бібліотеки до своєї роботи суттєво змінився. Ми розуміємо, що бібліотеці, щоб існувати і розвиватися, треба заявити про себе, як про соціально необхідну установу, яка намагається якомога повніше задовольняти потреби користувачів, перетворюючи бібліотеку на громадський та інформаційний центр свого мікрорайону.

Бібліотеки тісно співпрацює з депутатами міської та районних рад.

Отримавши багато відгуків та прикладів про участь громади у розподілі Громадського бюджету міста, бібліотекарі філії №18 вирішили теж взяти участь і активно допомагали мешканцям різних будинків свого мікрорайону писати та голосувати за свої проекти. Завдяки такій допомозі, пройшло два проекти у 101-му мікрорайоні. Бібліотекарі також написали на розгляд міської раду міні-проект «Сімейний спортивно-ігровий комплекс «Веселка». Відразу з’явилась потрібна група підтримки, але перемоги бібліотекарі не отримали, лише досвід.

3.1 Бібліотека як центр формування національної свідомості і духовного розвитку

Україні потрібні духовно багаті особистості, які знають і поважають свою історію, мову, прадавні звичаї.  За допомогою різноманітних форм і методів роботи  бібліотекарі активно впливали на духовний розвиток своїх користувачів.

З цією метою в бібліотеці-філії №7 проведено такі заходи:

•             Феномен української ідентичності – перегляд відеофільму;

•             Велична і свята, ти наша мати Україно – година державності;

•             Обрані небо тримати для нас  - година-реквієм

•             Голодомор в Україні – відеоперегляд

Яскравою подією року став проект філії №9 «Одягла сорочку Україна- мати».

В цей день користувачів бібліотеки ознайомили з історією вишивки, зі значенням орнаментів-оберегів, з популярними рослинними мотивами та символічними кольорами. Звучали пісні та вірші,  працювала  фотозона, проводилися конкурси та вікторини.

У бібліотеці-філії №12 проведено актуальний репортаж  «Україна. Соборна, вільна, єдина». Юним читачам запропонували  подивитися пізнавальний огляд про Україну, взяти участь у вікторинах, згадати прислів'я та приказки, послухати мелодійних українських пісень.  А на закінчення заходу всі хлопчики та дівчатка дружно створили велике тісне коло - символ єдиної соборної України.

До Дня захисника України бібліотекарі філії провели годину веселих випробувань  "Як козаки до бібліотеки ходили". Дітей чекала захоплива мандрівка в історію українського козацтва, конкурсна програма і сюрприз для  учасників змагань.

До Дня вишиванки хлопчики та дівчатка - користувачі філії №12 з гордістю продемонстрували свої вишиті сорочки, платтячка і головні убори, декламували вірші та слухали пісень, присвячених цьому оберегові

Бібліотекарі філії №18 візуалізували інформацію про нашу Вітчизну, створивши мультимедійну презентацію «В Україні най-най…», у якій разом з читачами подорожували мапою України. Багато цікавого почули та побачили користувачі, а потім із задоволенням взяли участь у вікторині «Чи знаєш ти Україну?». Оглядом книжкових новинок сучасних українських авторів завершився цей пізнавальний захід.

Арт-фестиваль «Барвиста країна – моя Україна!» зібрав під стінами бібліотеки-філії №19 триста охочих розповісти про нашу неповторну країну мовою фарб та кольорів. Кілька локацій, які працювали одночасно, дозволили читачам створювати диво-аплікації та малювати  на асфальті. Веселкові кольори для малювання бібліотекарі виготовили власноруч, тому охочих було дуже багато. Команди малювали свої шедеври на теми: «Мир Україні!», «Краса Батьківщини», «Україна на глобусі». Для тих, хто бажав отримати тату на пам’ять, працював арт-салон. До готового яскравого групового малюнку діти додали кольорову живу 3D рамку, так відбувся флешмоб «Моя прекрасна Україна». За результатами загального голосування найкращі креативні майстри отримали солодощі та нагороди в номінаціях: «Кращі арт-художники», «Найкращі колористи», «Майстри пензля», «Кращі пейзажисти», «Майстри-тюбики».

До Дня Незалежності в бібліотеці-філії №18 відбувся День бібліографії «Україна – незалежна країна» . Цього дня користувачі знайомились з виставкою  «Україна – незалежна держава» та обговорювали тему незалежності і суверенітету. Презентація «День Незалежності України» занурила бажаючих в історію нашої держави, а бліц-турнір «День Народження» та ігри «Географічне лото» і «Чи знаєш ти?» дали можливість виявити свої знання з історії та сучасного життя України. А ще читачі відповідали на запитання вікторини «Державні символи України» та впізнавали «Славетних українців», а  наприкінці дня усі бажаючі складали патріотичні вірші.

3.2 Бібліотека як центр соціальної підтримки населення

Бібліотеки МЦБС – це не лише книгозбірні, а й центри допомоги вразливим верствам населення: відкривають курси комп’ютерної грамотності для пенсіонерів, допомагають підприємцям, стають координаторами збору коштів для допомоги військовослужбовцям, а також розширюють спектр культурних заходів.

Бібліотекарями філії №4 систематично надавалися інформаційні послуги і консультації з питань соціального та правового захисту учасників АТО та членів їх сімей, забезпечення військовослужбовців базовою інформацією щодо пільг, прав і соціальних гарантій. Здійснювалася допомога у завантаженні книг та кінофільмів на планшети, реєстрації у соціальних мережах, на сайті Приват 24, споживачів природного газу 104.ua, проведенні банківських операцій, створенні поштових електронних скриньок, замовленні квитків на потяги чи автобуси. Крім того, користувачі мали змогу здійснити ксерокопіювання документів, сканування, фотографування та друк документів на принтері.

Привернути увагу громадськості до захисту прав і гідності людей з інвалідністю є одним з основних завдань бібліотек МЦБС. Працівники докладають максимум зусиль, щоб відвідувачі з особливими потребами не відчували себе незахищеними і покинутими на самоті зі своїми щоденними проблеми і клопотами. Бібліотекарі  намагаються допомогти їм розкрити свої таланти і здібності, запрошують брати участь у заходах, відвідують на дому, обслуговуючи шляхом книгоношення, надають їм оновлену інформацію щодо соцзахисту та пенсійного забезпечення, спонукають відстоювати свої права.

Напередодні Дня Святого Миколая читачі-волонтери відвідали вихованців обласного будинку дитини  та передали подарунки, зібрані в ході благодійної акції «Миколая всі чекають». Завдяки активній рекламі акції в соцмережі Facebook, подарунки для діток надіслали навіть з Києва

На Всесвітній день шоколаду бібліотекарі філії №12 запросили діток з Центру соціальної реабілітації. Програма свята включала різноманітні вікторини для ласунів, ігри: "Поле чудес", "Ерудит-лото", "Відгадай ласощі",  перегляд мультфільмів та відеороликів про різні смаколики. Закінчилося свято, звичайно ж, ласуванням  такого смачного і улюбленого шоколаду!

Книгозбірня №17 налагодила взаємокорисні та продуктивні стосунки з обласним соціальним центром матері та дитини. Тут жінки із складними долями навчаються бути мамами. Вони завжди раді будь-якій допомозі. Стало традицією відвідувати Центр на такі свята як День захисту дітей, День Святого Миколая, до Дня матері. Бібліотека завжди відвідує Центр в складі делегації від селищної ради, разом із громадськими діячами або самостійно. Працівники книгозбірні зібрали та подарували мешканцям Центру необхідну літературу на різні смаки: кулінарні книги, романи про кохання, по догляду за дітьми. Ці книги допоможуть молодим мамам вірити, жити, кохати, радіти життю.  Також подарували декілька книг з психології, які здатні зацікавити та допомогти таким мамам відчути себе повноцінними та впевненими в собі. В Центрі матері та дитини жінки мають обмаль вільного часу, бо постійно зайняті доглядом за дітьми. Тож для спілкування з ними завжди небагато часу. Серед заходів, які бібліотека проводили для жінок: бліц-вікторина «Права та пільги мамам-одиначкам», міні-анкета «Я – мама», заочна екскурсія «Хутір на ім’я «Надія», бібліографічний огляд книжкових новинок.  Крім цього, до бібліотеки записалась одна із мешканок соціального центру, яка народила  дитину, будучи старшокласницею, тому в свій час школу вона не закінчила. В цьому році  юна мама поставила собі за мету отримати середню освіту. В бібліотеці вона безкоштовно користувалась інтернет-послугами та брала необхідну для навчання літературу, з нею проводилися індивідуальні заняття з комп’ютерної грамотності. Крім цього, бібліотекарі допомагали їй підготувати цікаві та змістовні реферати, виготовляти якісну презентацію, а в соціальній мережі допомогли їй створити власну сторінку.

В центрі уваги бібліотекарів філії №19 завжди читачі з особливими потребами, незахищені категорії – це інваліди, діти з обмеженими фізичними можливостями, малозабезпечені, багатодітні, переселенці. Працівники максимум зусиль прикладають, щоб їм у стінах бібліотеки було весело, затишно і комфортно, адже ми розуміємо, що для них книга є віконечком у світ, порадником і розрадою. На жаль, ми не можемо зробити щасливим кожного, але подарувати посмішку хоча б одній дитині здатні. Стати чарівником для хлопчика чи дівчинки з дитбудинку можна завдяки спільному проекту благодійного фонду «Твоя опора» та компанії Нова Пошта, метою якого є принести свято для кожної дитини, яка росте без маминої любові. Бібліотека для дітей №19 долучилася до проекту та начаклувала подарунок, який отримає маленький хлопчик у новорічну ніч.

Вихованці спеціалізованої загальноосвітньої школи №3 є постійними відвідувачами бібліотеки-філії №8. Завдання бібліотекарів – створити максимально комфортну обстановку для своїх особливих користувачів і забезпечити умови для рівного та вільного доступу до інформації. Марафон успіху «Паралімпійці: подолання себе» допоміг зрозуміти, в чому секрет українських паралімпійців, як подолати страх  та «битися до кінця».

На підтримку молоді у виборі професії в бібліотеці-філії № 6 пройшов міні-квест «Моя професія». Його завданням було розширити уявлення дітей  про світ професій. Учасникам необхідно було пройти маршрут, на якому 5 станцій : «Відгадай професію», «Зайвий предмет», «Сучасні професії», «Азбука професій», « Назви професію на букву імені». В кінці маршруту на переможців чекав приз в чарівній скриньці. Заключним етапом гри була фотосесія в костюмах різних професій. Гравці  перевірили себе, як вони орієнтуються в професіях, відкрили для себе світ нових професій.

3.3 Бібліотека як центр інформаційної підтримки освіти

Бібліотеки МЦБС особливу увагу приділяють  інформаційній підтримці освіти. Перед  школою і бібліотекою стоять одні і ті ж завдання: виховання всебічно розвиненої особистості, інформаційної культури серед школярів, прищеплення любові до книжок, залучення учнів до самопізнання.

У бібліотеці-філії №21 широко використовують нову форму роботи книга+ фільм+ експеримент. Саме в такій формі відбувся калейдоскоп фактів «Вода –чарівниця». Під час заходу маленькі читачі «занурилися» вглиб океану, «політали» на хмаринках і зібрали по крапельці цілий літр різноманітної інформації про воду! Школярі із захопленням спостерігали за дивовижними перетвореннями цієї рідини внаслідок різних хімічних реакцій і активно брали участь у конкурсах та вікторинах.

У філії №18 відбулась літературна Шевченкіана «Тарас Шевченко – України син. Біля виставки «Невмирущий Кобзар» бібліотекарі провели бесіду про Тараса Шевченка – велетня духу і співця народної свободи та розповіли про багатогранний талант  Шевченка. Читання улюблених творів Кобзаря учасниками проходило у вигляді поетичного віночка. Завершився захід вікториною «У серці народу». Кожен учасник заходу отримав інформаційно-бібліографічну пам’ятку «Тарас Шевченко».

Також проведено інтернет-круїз  «Подорожуємо Європою». Учасники поринули у віртуальну мандрівку  «Подорожуємо Європою» великими європейськими містами та знайомились з визначними архітектурними і культурними пам’ятками Польщі, Чехії, Болгарії. Мальовничі гірські краєвиди австрійських Альп, сонячні морські узбережжя Португалії, Іспанії– все це вражало учасників заходу, які переглядали слайдову презентацію, підготовлену бібліотекарями

3.4 Масові заходи, презентації.

Комплекс заходів з військово-патріотичного виховання

Патріотичне виховання молоді, її готовність до праці та військової служби має давні традиції, але сьогодення розставляє нові акценти і вимагає розширення цього завдання.

Для читачів всіх категорій бібліотекарі філії №1 підготували і провели інформаційну презентацію «8 січня 44-го в історії нашого міста», патріотичну годину «На пам’яті гартується безсмертя», інформаційну вітрину «Той незабутній 41-ий рік», тематичну вітрину «Стоїть в скорботі Мати-Україна, біля могил своїх дітей». В  читальному залі оновлено інформаційний куточок «В історію мужності, братерства і самопожертви».

Напередодні Дня захисника України в Центральній бібліотеці для дітей пройшов лицарський турнір «Якщо ми хлопці, то ми козаки». В ході конкурсних змагань «Крутивус» проти  «Вернидуба» діти ознайомилися з традиціями, побутом українських козаків, продемонстрували свою спритність і творчі здібності.

Яскравим завершенням свята став патріотичний флешмоб «Дякуємо за мужність і героїзм», який виразив вболівання дитячих сердець за воїнів АТО. Фотовітання зі словами вдячності від читачів Центральної міської бібліотеки для дітей передано нашим захисникам, які сьогодні знаходяться на лікуванні у обласному госпіталі для ветеранів війни.

Проведений захід надав юним можливість відчути себе нащадками славетного козацького роду, патріотами України.

У центральній міській бібліотеці до Дня захисника України та історичній традиції вшанування українських воїнів на Покрову Пресвятої Богородиці оформлена книжкова виставка «Мужність і відвага крізь віки». Представлена література розповідає про неперервну боротьбу українського народу за незалежність і цілісність України від козацьких часів і до наших днів.

Комплекс заходів з краєзнавства

Мета бібліотечного краєзнавства – виявити, зібрати і надати для користування всі матеріали, пов’язані з рідним краєм; за допомогою цікавих форм і методів популяризації краєзнавчої літератури  залучати різні верстви населення, в першу чергу, молодь до активного пізнання рідної землі.

Протягом 2018 року в бібліотеці-філії №4 відбувався цикл краєзнавчих променадів «Наше місто: від подиху століть до сьогодення», де за допомогою комп’ютерних технологій користувачі бібліотеки мали можливість віртуально мандрувати вуличками старого міста, милуватися архітектурою, відвідувати місця, яких, на жаль, вже немає на карті міста.

Презентація фотовиставки «З архіву Василя Ковпака» проходила в читальному залі філії №5. Захід відбувся спільно з галереєю «Єлисаветград» та її власником М. Цукановим, і представниками громади. Презентація зацікавила мешканців Кущівки. Діти й дорослі у захваті роздивлялись та коментували вражаючі кадри: повінь 80-го року, будівництво театру, приїзд до міста космонавтів Л. Попова і В. Рюміна.  Роботи фотохудожника віддзеркалюють життя міста і області у період від 50-х до 80-х років минулого століття. Користувачі бібліотеки отримали можливість познайомитись з тогочасним життям мешканців міста і краще дізнатися про самого фотохудожника, зазирнути в його творчу майстерню. Всі зацікавлено роздивлялись світлини знайомих вулиць, згадували події тих років. Люди старшого віку впізнавали на фото знайомі обличчя як видатних наших земляків, так і простих трудівників, що у ті часи будували нові будинки, виховували дітей, веселилися у свята.

Бібліотеки МЦБС взяли активну участь у святкуванні Дня міста. На вулиці Дворцовій було розгорнуто книжкові виставки, працювали майстер-класи. Увагу перехожих привертали оригінальні інсталяції, створені бібліотекарями. Гра «Де твоя вулиця? Де твій дім?» зібрала багато бажаючих. Популярною була виставка «Наше місто в літературі». Мешканцям і гостям Кропивницького пропонувалось ознайомитись з книгами та поглибити знання про життя міста у різні часи.

Також бібліотекарі підготували вікторину про ім’я нашого міста, тому що воно неодноразово змінювало назву. Правильні відповіді відзначались призами, а тим, хто не знав, допомагали листівки.

В жовтні бібліотека-філія №5 взяла участь у святі мікрорайону «Кущівські гуляння». В ці дні Україна відзначала потрійне свято: Покров Пресвятої Богородиці, День захисника України, День українського козацтва. Під час проведення свята відбулася презентація фотоекспозиції «Втрачені святині». Знайомство мешканців мікрорайону з історією свого міста та області, літературою, освітою, музикою, музеями, архітектурними скарбами рідного краю є пріоритетом подібного заходу.  Експозиція розповідала про минуле і сьогодення семи старовинних храмів міста.

Комплекс заходів з правознавства

Одним з провідних напрямків в роботі бібліотек є популяризація літератури, яка сприяє правовому та духовному вихованню читачів. Завдання бібліотек – допомогти людині краще засвоїти свої права і обов'язки.

У філії №18 пройшла презентація пам'ятки «Скажи «Стоп» торгівцям людьми». В ній бібліотекарі ознайомили читачів з ризиками потрапляння у скрутні ситуації, розповіли, до кого потрібно звертатись за допомогою та як уникнути «пастки». Потрапити у небезпечну ситуацію може будь-хто. Володіння інформацією про сучасне рабство може допомогти у критичній ситуації!

Профорієнтаційний каскад «Чому я поліцейський?» в бібліотеці-філії № 8- - перший захід у межах формату вільного спілкування. Ольга Варіченко, лейтенанта  поліції, на зустрічі зі школярами  говорила про те, хто може стати поліцейським: якими є основні аспекти роботи нової патрульної поліції, які плюси та мінуси. Давала рекомендації, як правильно поводити себе в різних життєвих обставинах. Особливе захоплення викликало знайомство з  засобами захисту та затримання: кобурою для вогнепальної зброї,  гумовим кийком,  кайданками, газовим балончиком тощо. Присутні з цікавістю слухали, активно  ставили  запитання та отримували  вичерпні відповіді, сміялися над підступними ситуаціями в роботі поліцейського.

2018-й – рік реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право!». Працівники ЦМДБ спільно зі службою у справах дітей виконавчого комітету міської ради, інклюзивно-ресурсним центром управління освіти Міської ради міста Кропивницького  проводили  активну соціокультурну роботу з питань морально-правового виховання  читачів: актуальне спілкування «Хабар за навчання стоп», караван думок «Товариськість – спосіб досягнення успіху», психологічний тренінг «У що ти віриш, того й досягнеш».

Традиційно, Центральна міська бібліотека для дітей виступила організатором великомасштабного свята до Дня захисту дітей. У «Правовій країні дитинства» зібралась майбутня еліта нашої держави, талановита, обдарована юнь міста – фіналісти міського етапу конкурсу дитячого читання «Книгоманія - 2018», творчо обдаровані та надзвичайно позитивні гості Ковалівського парку, сміливі та ерудовані учасники загальносистемного правового квесту «У пощуках скарбів».

Локація вабила розмаїттям заходів: інтерактивне правове дерево, марафон дитячого малюнка «Розмалюю місто в кольори веселки», майстер-клас з тістопластики «Світ у дитячих руках», галявина малюків, анімаційне шоу «Щенячий патруль».

А яка ж Правова країна без правозахисників? Спілкувалася з дітьми патрульна поліція на чолі з Оксаною Білобровою. Святкуючи, ми дбаємо і про дітей, які потребують допомоги. Центральна міська бібліотека для дітей започаткувала акцію «Промені добра», в ході якої були зібрані кошти для двох тяжкохворих близнюків.

Екологічна просвіта населення

Важливим засобом розумного та стабільного розвитку регіону є екологізація мислення та формування екологічної культури населення. Помітну роль у цьому складному та тривалому процесі відіграють бібліотеки, які вважають природоохоронний вектор одним з пріоритетних напрямів своєї діяльності.

Лідируючу позицію в екологічному русі МЦБС займає бібліотека-філія №16,  де протягом декількох років успішно реалізується програма "Зелена бібліотека", метою якої є створення комплексної системи екологічної просвіти й освіти, формування екологічної культури у жителів міста

Формування екологічного світогляду – це ефективний шлях виховання екологічної культури користувачів бібліотеки. В рамках реалізації проекту «Зелена бібліотека», за яким бібліотека продовжує працювати, пройшов екологічний тиждень «Екологія: тривога України».

Питання єдності людини та природи розглядалися в ході проведених заходів. Пізнавально-розважальна гра «Екологічний двобій» продемонструвала знання учнів з природничих дисциплін; конкурс «Фотозоопарк» та «Ботанічний сад» виявив знання школярів про тваринний і рослинний світ. В ході гри «Забруднювачі - довгожителі» необхідно було відгадати забруднювач за терміном руйнування і показати його. Спір-година «Зберегти людяність в людині, природне – в природі» була запропонована старшокласникам і присвячена одній з найбільш актуальних тем сьогодення – забрудненню планети. Протягом тижня демонструвалось декілька слайдових презентацій: «Дива живої природи», «Світ тварин», «Мініатюри в природі», відеофільм «Екологія районів. Кіровоградщина». Яскраво оформлені книжково-ілюстративні виставки «Бережемо природу – поважаємо себе», «Наша планета – живий світ», «Озирнись! Зупинись! Поміркуй!» додавали  наглядної інформативності екозаходам. В фойє бібліотеки оформлена інформаційна зона «Енергозберігаючі підходи – у життя», де зібрана інформація (пам’ятки) з питань ресурсозбереження.

На прилеглій території книгозбірні та на прибудинкових територіях сто першого мікрорайону бібліотекарі філії №18 впродовж квітня проводили акцію «Зелене і чисте місто», разом з активними громадянами прибирали та висаджували дерева, перекопували клумби та висаджували квіти, упорядковували газони і клумби, це і є вклад філії в  екологію свого мікрорайону. Екологічний патруль діє постійно, і усі це знають.

У квітні для родин відбулась екологічна година «Надзвичайні ситуації природного походження». Бібліотекарі філії №18  знайомили  з надзвичайними ситуаціями, шляхами подолання паніки під час їх виникнення,  а це сильний вітер, смерч, пилові бурі, град та зливи. Учасники заходу ознайомились з видами надзвичайних ситуацій  та вчились навичкам безпечної поведінки «Якщо НС почалася раптово, а ви вдома» та «Якщо НС почалася раптово, а ви на вулиці».

Протягом року в філії №5 експонувалася виставка–попередження «Екологічно небезпечні об’єкти». Вона відображала болючі проблеми сучасного екологічного стану та показала, як може людина впливати на природу.

«Разом! Вместе! Together! Ми – сила!»,- під такою назвою відбулася Fresh-акція в дитячій бібліотеці,№12,  присвячена  Дню довкілля. Користувачі книгозбірні з радістю відгукнулися на заклик, і прийшли підтримати бібліотекарів. Щоб зробити прибудинкову територію чистою і привабливою, взяли у руки лопати, віники, саджанці  і дружно попрацювали.  Серед заходів з екологічного напряму слід відзначити екологічний серпантин "Земля у нас одна".  Діти дізналися про свято, яке відзначається 22 квітня - День Землі, переглянули відеоролик "Земля - наш дім", взяли участь в екологічній вікторині та пограли в різноманітні ігри, пов'язані зі світом рослин і тварин. А головне - постаралися запам'ятати поради для тих, хто має "зелений дух" і хоче внести цей дух в буденне життя.

Комплекс заходів у сфері сімейних відносин

Підвищення ролі сім'ї у залученні дитини до читання, сприяння бібліотеки і сім'ї в духовному, інтелектуальному, творчому розвитку дитини є тими основними завданнями,  що з успіхом виконуються у тісній взаємодії сім'ї та бібліотеки.

Вже стало традицією в бібліотеці-філії №7 працювати з багатодітними сім’ями. Для цього естетично оформлена дитяча кімната. До бібліотеки приходять мами з дітьми, беруть участь у масових заходах бібліотеки:

Ростимо читачами разом  -  батьківська  година;

Книга живе в нашому домі  -  фотоконкурс.

Тато, мама і я  -  спортивна сім’я   -  спортивне свято

До Всеукраїнського дня сім’ї колектив бібліотеки-філії №10 підготував меморі-дайвінг «Історія однієї родини» (про сім’ю Луньових). У бібліотеці відбулося справжнє свято. Були запрошені родичі, місцеві жителі, учні школи. Завдяки невтомній праці колективу та активістів бібліотеки було досліджено і зібрано матеріал про батьків Павла Федоровича, братів, сестер, їх дітей та внуків. Під час меморі-дайвінгу «Історія однієї родини» словесно заглибились у пам’ять за допомогою спогадів земляків, свідків подій, демонстрації  слайдів з переглядом фотоматеріалів та документів про історію цієї родини від найстаршого покоління  до наймолодшого.

Жителі мікрорайону гордяться, що вулиця,  на якій знаходиться бібліотека, носить ім’я Павла Луньова. Всі відвідувачі бібліотеки були в захваті від виставок «Світлини родини Луньових»; «Герой-мінометник». Звучали гарні пісні на родинну тематику у виконанні гурту « Берегиня». А на закінчення  заходу бібліотечні працівники побажали нащадкам козака Луньова і всім завадівцям  натхнення, щастя, добробуту та любові  в їх родинах!

Організація дозвілля

Бібліотеки МЦБС багато уваги приділяють організації змістовного дозвілля з метою підвищення соціально-культурної активності населення

Респект-зустріч з відомим земляком - поетом і письменником Павлом Чорним відбулася у бібліотеці-філії №4 напередодні Всесвітнього дня поезії. Діти жваво спілкувалися з письменником, ставили безліч запитань, слухали уривки з його «Татової книги», яка здобула перемогу у номінації «Світ дитинства» на Всеукраїнському конкурсі «Краща книга України – 2018».

У бібліотеці №5  відбулася  презентація «Антології молодої української поезії ІІІ тисячоліття» (видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА»).  До  «Антології» увійшли 74 найкращих і найпомітніших молодих поети 21-го століття. Читач бібліотеки Станіслав Новицький – один з них. Ця «Антологія» є взірцем української поезії високої проби. Приємно зазначити, що Станіслав - єдиний з нашого міста, хто увійшов у вищезгадану «Антологію…»

Під час презентації читачі прослухали вірші поета, ознайомилися з його планами. Станіслав весь час знаходиться у творчому пошуку, має цікаві задуми.  Бібліотека №5 одна з перших отримала в подарунок  цю «Антологію…» від самого поета з автографом: «Кущівському храму культури, з повагою та любов’ю до читачів і бібліотекарів». На заході були присутні колишні вчителі Станіслава, його друзі-ровесники та представники громади мікрорайону. Бібліотекарі перші помітили у майбутнього поета літературні здібності та вчили його робити перші кроки на шляху до великої літератури. Тепер працівники бібліотеки пишаються своїм читачем і радіють, що їх зусилля не були марні.

У червні центральна міська бібліотека підводила підсумки першого етапу обласного конкурсу, присвяченого  Марку Кропивницькому. Окрасою заходу стала міні-вистава за твором Марка Лукича «Пошились у дурні» у виконанні читачів бібліотеки №10.

Під час тижня книги бібліотекарі  філії №21 запропонували своїм відвідувачам незвичайний вид читання - читання в темряві. Взяти  участь в заході могли всі бажаючі. Але основна умова  – мати з собою ліхтарик та улюблену книжку.  Кожному хотілося зачитати найцікавіші сторінки саме своєї книги: кому про  веселі пригоди і подорожі, кому про життя ровесників, а декому сподобалися страшилки. Напівтемрява і яскраве світло ліхтарика, загадковий голос читця – така  незвичайна обстановка під час читань припала до вподоби дітям. А насамкінець учасники заходу обмінялися книгами. Таким чином у кожного з’явилася  можливість дізнатися щось новеньке і цікаве.

Робота з юнацтвом.

У роботі МЦБС міста Кропивницького  з юнацтвом та молоддю в 2018 році визначилися позитивні тенденції. Найцікавіша, найзмістовніша робота в бібліотеках проводилась саме з підлітками та молоддю.

У нестандартній формі відбувся  модний книжковий показ «Зустрічаємось з книжками, прикрашаємось думками!».  На бібліотечному подіумі читачі філії №5 демонстрували вироби, виготовлені власноруч; читали уривки з нових книг. Змайстровані зі старих газет: плаття, жабо, комірці, квіти, спідниці привернули увагу всіх відвідувачів бібліотеки.

Присутні стали співавторами серії бібліотечних закладок «Думка про книгу». Кожна з таких закладок - це думка читача про книгу й інформація про її автора. При оформленні закладок був збережений оригінальний текст читача.

У багатьох, особливо у молоді, неправильне уявлення про шкідливі звички. Тому старші школярі бібліотеки-філії №10 під час дискусійного інтерв’ю «Молодь в оманному світі спокус» вели мову про наслідки які спричиняють нешкідливі на перший погляд захоплення, до якої життєвої трагедії вони призводять. З нею пов’язують і падіння звичаїв, і зростання злочинності, і збільшення транспортних пригод на дорогах.

Робота з дітьми

Підтримка читання — це стратегічно важливий елемент в роботі Центральної міської бібліотеки для дітей. Розвивати дитяче читання – це означає  підвищувати інтелектуальний потенціал нації.

Цікава та планомірна робота проводиться в рамках проекту «Відкрий книги дітям». Надзвичайно важливо, коли спілкування з книгою розпочинається з перших років життя маленької людини. Малюк у бібліотеці – це бальзам для душі бібліотекарів. Бібліотечний десант «Відкрий світ книги дітлахам» став гарною рекламою книгозбірні для молодих батьків мікрорайону «Космонавтів». Для того, щоб змалечку діти спостерігали культ книги в родині, організовуємо заохочувальні виставки: «СімЯ», «Зростаємо разом з книгою», оформлюємо  сигнальні темполиці на актуальні теми батьківства: «Після трьох – вже пізно», «Вітаємо! Ви - батьки першокласника», «Друзі ваших дітей. Ви їх знаєте?». ЦМДБ прикладає максимум зусиль щоб батьки, як організатори дитячого читання, стали союзниками по відродженню престижу читання у дітей та підлітків.

Центральна міська бібліотека для дітей, щоб бути центром тяжіння для дитячої аудиторії та місцевої громади, весь час перебуває у пошуку інноваційних методів залучення до читання, модернізує напрацьовані форми роботи.

Всеукраїнський конкурс дитячого читання «Книгоманія - 2018» було проведено у новому форматі. Сучасні діти, насамперед споживачі комп’ютерної продукції -   особистості, орієнтовані на сприйняття віртуальної інформації. Тож, щоб стимулювати  інтерес до книги та продемонструвати інноваційні можливості сучасної бібліотеки,  в ході проведення Конкурсу бібліотечний простір було поєднано із  віртуальним.

Яскраво і цікаво розпочався у Центральній міській бібліотеці для дітей Всеукраїнський тиждень дитячого читання. Читайфест «Дитяча книга в тренді» зібрав  усіх закоханих у читання. Діти поспішали цього дня до книгозбірні зі своїми улюбленими книгами, щоб розповісти про них друзям. А всі разом визначали книг-рекордсменів.

Літературний пінг-понг у філії №10 складався з 5 турів, кожен з яких проходив у вигляді вікторини. В казковій країні малеча зустрілася з улюбленими героями.

Відгадували пісні казкових героїв і самі їм підспівували. Найбільше дітям сподобався конкурс «З якої казки предмет?», під час якого учасники заходу вгадували казки за підказками з кошика. Захід пройшов активно і весело. Маленькі користувачі показали себе справжніми знавцями казок, адже багато їх читають і знають їхніх героїв. А на закінчення відбувся флешмоб «Моя улюблена казка!».

Роллери,  скейтери та велосипедисти в очікуванні грандіозних перегонів зібралися спекотним ранком біля стін бібліотеки №19 на бібліотечний форсаж «Безпечні перегони». Загалом більше 100 учасників змагань та 200 вболівальників. Командні змагання пройшли у кілька етапів, журі оцінювало швидкісне катання, фігурні покази та майстерність їзди. У фіналі відбулися заїзди юних шумахерів на своїх двоколісних «конях». Фан-зону заполонили численні вболівальники − дошкільнята садочку №62 та діти з пришкільного табору «Бригантина», які заробили додаткові бали своїм командам гучними вигуками та додали усім шаленого настрою.

Влітку всі книгозбірні працювали із шкільними літніми таборами під гаслом «Читання завдовжки в літо!». Бібліотека№5 запропонувала своїм користувачам взяти участь у  програмі літнього читання ВООК-START «Читацький переполох сонячного літа».

Протягом літнього періоду діти відправлялися в захоплюючі подорожі  сторінками улюблених книг, спілкувалися з однолітками в мережі Інтернет.  Літнє читання за шкільною програмою бібліотекарі   поєднали з переглядом художніх та мультиплікаційних фільмів у бібліокіносалоні «Кіно-мульті-книго-хочуха». А яке літо без ігор? Щодня в бібліотеці працював стіл замовлень, лаунж-зона «Парк книжкового періоду», майстер-клас «Розпис хною - Мехенді» та проходив конкурс «Супер-читач літнього сезону»..

Кожен літній день в центральній дитячій бібліотеці був насичений та урізноманітнений цікавими заходами,  але розпочинався він завжди танцювальним флешмобом. Завдяки спільній роботі у різних локаціях читачі згуртувалися, здружилися і виявили бажання святкувати свої дні народження у бібліотеці. Це головний успіх бібліотечного літа 2018.

Лише один раз на рік у Хелловін працює Блеф-казино у бібліотеці-філії для дітей №19. Чарівники, відьми, вампіри, вовкулаки та різна нечисть зібралися пограти у страхітливі ігри. Золоті фішки – валюту чарівного казино можна було отримати у менеджера банку «Fantasy» за правильні відповіді на літературну тематику. Гравцям було запропоновано багато розваг від круп’є: лотерея «Алі-Баба та 40 розбійників», спринти «Фенікс» та «Джин», пазли для найменших «Веселий Хелловін». Пітбос під час гри «Колесо Фортуни» перевіряв в учасників знання небезпечних істот, фантастичних персонажів, магічних речей, чарівних заклинань. Останні золоті монети гравці витрачали для участі у «BOOKбінго». Таємним голосуванням було обрано найжахливіший костюм вечора – загадковий, містичний, страхітливий кажанчик.

Робота з людьми похилого віку

Вже давно бібліотекарі зрозуміли, що робота з людьми похилого віку повинна носити цілеспрямований системний характер. Посріблені сивиною люди здавна користувалися неперевершеним авторитетом, як мудреці, хранителі багатовікового людського досвіду.

В теплій, щирій, відвертій атмосфері, в бібліотеці №10 відбувся тиждень людей похилого віку «Які ми були молоді» в рамках клубу «Цікаві зустрічі». Користувачі відвідали цикл заходів, присвячених книгам, пісням, фільмам, моді 40-50-60-х років ХХ століття:

•             Вечірнє чаювання «В нашій родині книга господиня;

•             Бібліотерапія «Я з пісні народної виріс»;

•             5 хвилин з поезією «Поезія моєї юності»;

•             Бібліотечний уікенд «Ваші улюблені фільми»;

•             Бібліотечний Non-stop «Мода та зачіски повоєнних років»

Люди поважного віку, розповідали гуморески і веселі історії, слухали пісні своєї молодості, разом співали. Сердечні слова чергувалися з музичними номерами та теплими привітаннями.

1 жовтня в усьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку. Багато мешканців селища Гірничого відгукнулись на запрошення і зібрались в читальній залі філії №15. Сердечні та теплі слова привітання звучали на адресу гостей. Кожен присутній отримав невеликий солодкий подарунок та морозиво. Гості бібліотеки прийшли до висновку, що такі зібрання додають бадьорості та зігрівають серця.

Виставкова робота

Виставкова діяльність залишається важливою складовою роботи бібліотеки і сприяє інтелектуальному розвиткові читачів. Ми намагаємось створювати книжкові інсталяції і дарувати усім гарний настрій.

Цікаво працюють бібліотекарі філії №19. У локації «Містечко для малят» дітлахів чекають сучасні книжкові новинки на різні смаки, вдало поєднані на яскравих, нестандартних виставках: «Прокачай свій мозок!», «Канікули з …», «Абетка безпеки», «Таємний ключ до Всесвіту», «Дива рідної землі». До послуг батьків виставка-порада «Казкова веселка», пам’ятки «Кошик літніх порад», «Книги читати ‒ все знати!», рекомендаційний список літератури «Я тобі розповім, дитино…», рекомендаційний буклет творів Василя Сухомлинського «З любов’ю до дітей».

Фокус-зона «драйвового читання» пропонує кращі зразки світової літератури та новинки від видавництв, які повинен прочитати кожен підліток‒ виставки-рекомендації «Книжковий дрес-код» та «Фаворити 2018 року: вибір читачів».

Читальний зал поділено на зони інформаційного комфорту для розваг, навчання та спілкування: «Журнальна Галактика», «Уроки на 12 балів», «Game studio» та «Wi-fi зона».

Стильні 3D стенди та бібліотечні експозиції розширюють та прикрашають візуальний простір книгозбірні, це − фотосушка «КнигоLOVE», фотоекспозиція «Сила нескорених», фотостенд «Топ найпопулярніших професій», краєзнавчий 3D стенд «Знай наших!», інформаційний куточок «БібліоІНФО», панорама «Я люблю Україну, тому я…».

Фотолокації, які є невід’ємною складовою багатьох бібліотечних свят,  завжди викликають інтерес у користувачів. В День усіх святих читачів чекали три хелловінські фотозони з символічними для цього свята атрибутами: гарбузами, привидами, відьмами та кажанами. Охочих сфотографуватися та зробити селфі в бібліотеці виявилося дуже багато.

Фанатів чаклунської «Поттеріани» ми запросили до фотогалереї відомих чаклунів Хогвартсу сфотографуватися з шкільними приладдям: чарівною паличкою, совами-листоношами та різними відьмацькими настоянками.Драйвових читачів чекала акція «КнигоLOVE» − фото з улюбленою книгою в тематичній рамці, які потім ми розмістили у фотосушці.

Що краще читати навесні? Мабуть, про найзагадковіше з усіх людських почуттів – кохання. У читальному залі центральної бібліотеки Дівчина-Весна запросила усіх переглянути виставку-настрій «І ця пора весною зветься», де можна було знайти смішну або зворушливу, загадкову або просту, трагічну або щасливу історію кохання.

Центральна міська бібліотека прийняла естафету з організації мобільної книжкової виставки «Читай зі смаком» в рамках реалізації проекту «Display – кросинг». Мета цієї виставки: формування інтересу до книги через колірне, смакове та асоціативне сприйняття. Бібліотекарі надали меню духовної їжі з 10 смаків: калини, лимону, полуниці, кави та інших.

Першими дегустаторами апетитних книжкових смаколиків стали студенти будівельного коледжу під час проведення літературного фуршету. На полицях виставки кожен знайшов свою «смачну» книгу, а на завершення заходу читачі смакували запашною кавою з солодощами та фруктами.

Як стверджують експерти компанії GfK Ukraine в своєму останньому дослідженні, половина українців торік не взяла в руки жодної книжки. Інша половина прочитала щонайменше чотири книжки. Перед бібліотекарями завжди стоїть завдання: залучити користувачів до читання, показати, що майже будь-яка проблема описана у книгах та є шляхи її вирішення, а відповіді на питання теж можна знайти у творах. Зорієнтувати читачів у книжковому потоці та сформувати читацький смак може мобільна виставка «Читай зі смаком».

Протягом тижня бібліотекарі центральної бібліотеки проводили огляд розділів виставки, бесіди про книги, презентації з дегустацією, літературний фуршет та інше. Пізнати українське на смак допомагала гра-пазл «Склади карту України та визнач видатних письменників кожної області».

Юних читачів завжди приваблює світ, сповнений дивовиж, таємниць і загадок і вони зможуть його пізнати, вирушивши у подорож разом з книгами виставки «Читати скрізь! Читати завжди!». Герої творів стануть читачам друзями у мандрах і допоможуть досліджувати незвідане. А книги-порадники навчать малювати, вишивати та створювати справжні маленькі шедеври своїми руками.

Виставкова діяльність залишається одним і основних напрямів роботи бібліотек, яка допомагає у розкритті бібліотечних фондів, популяризації видань та рекламі бібліотеки.

Робота клубів

Клуби та об’єднання за інтересами - одна із найбільш важливих форм диференційованої роботи з різними групами читачів по задоволенню їх читацьких потреб. Вони можуть стати логічним продовженням індивідуальної роботи з читачами. Клуб - це добровільне об єднання людей, що мають єдину мету, інтереси, яке створюється для спілкування, для обміну думками, удосконалення знань в тій чи іншій галузі науки, літератури, людської діяльності.

При МЦБС в жовтні 2018 року створено клуб молодих бібліотекарів «BOOKлідер» для сприяння професійному розвитку бібліотекарів, підтримки молодіжних ініціатив та професійної активності, спрямування молодіжного потенціалу на реалізацію креативних інноваційних змін у роботі бібліотеки. 15 листопада 2018 року відбулась презентація цього молодіжного об’єднання в приміщенні центральної міської бібліотеки.

Під час заходу молоді бібліотекарі Вікторія Поліщук, Марія Комишан, Марина Пархоменко, Олена Холоденко, Аліна Юрченко та Інна Азима розповіли про свої захоплення та поділились планами на майбутнє.

Крім того, присутнім презентували фотовиставку “Молоді та перспективні”. Виставка розбиває стереотипи про те, як виглядає бібліотекар. Це добірка кращих світлин молодих кадрів для підвищення престижу професії, формування радикально нового погляду на роботу бібліотекаря в очах користувачів та органів самоврядування.

З учасниками клубу «Юний спортсмен» в бібліотеці – філії №14 були проведені різноманітні заходи: пізнавальний конкурс «Про здоров’я треба знати, про здоров’я треба дбати», гра-подорож «Країною здоров’я», бесіда «Стоп курінню та алкоголю»,  шок-урок «Здоров’я – профілактична бесіда», конкурс плакатів « Я і моє здоров’я», оздоровчий квест «Веселі старти», флешмоб «Молодь обирає здоров’я».

Всі ці заходи носять інформаційний, пізнавальний та дискусійний характер. Під час проведення заходів молодь має можливість висловити свою думку. Бібліотекарі намагаються навчити юнацтво цінувати життя, більше уваги звертати на те, що позитивно впливає на самопочуття: спорт, режим, вітаміни, правила техніки безпеки, позитивні емоції, цікаві захоплення, подорожі, раціональне харчування, загартовування.

В червні  члени клубу «Юний спортсмен» брали активну участь  в правовому квесті «У пошуках скарбів» та посіли перше місце.

Вихованню ерудиції, дотепності, допомоги в засвоєнні знань шкільної програми сприяє клуб «Ерудит» при бібліотеці-філії №13. Цікавими заходами, що проходили в рамках клубу, були виставка-біографія «Теплий вогник на теплу дорогу» до 85-річчя В. Близнеця, «Педагогіка серця Януша Корчака, арт-виставка «Сонце Ренесансу до 535-річчя від Дня народження Рафеля. Дуже змістовно пройшла історична вікторина «А попід-горою, яром – долиною козаки йдуть» до Дня українського козацтва та захисника України.

В селищі Новому більшість закладів зорієнтовані на розвиток дітей, а дорослі залишаються поза увагою. Тому справжньою перлиною в роботі з громадою селища є жіночий клуб «Світана» при бібліотеці-філії №17. Мета клубу -створення такого середовища, де б активні мешканки селища могли проявити свій професійний, підприємницький або ж творчий потенціал. А найбільш вразливій категорії – жінкам пенсійного віку – ми допомагаємо адаптуватись в суспільстві, щоб вони не відчували себе самотніми

Полюбився світанчанкам і фестиваль смаку «Гастрономічна подорож Україною». Українські традиції, культура, мистецтво та кулінарія - невичерпне джерело цікавинок та вікової мудрості. І якщо про культуру та мистецтво більшість пересічних громадян знають не дуже багато, то в питаннях української кулінарії вважають себе знавцями. Бібліотекарі  запропонували членам клубу дегустаційну екскурсію різними регіонами України, до того ж, інформація сприймалася не на голодний шлунок, так як всі пригощалися власноруч приготовленими смаколиками. А приготувати страви, про які почули на засіданні клубу, жінки мали змогу за допомогою книг з виставки «Смачна країна - Україна».

IV. Формування, вивчення та використання

книжкового фонду

Книжковий фонд МЦБС  на 1.01.2019 року становить 386097 примірників видань та матеріалів. В порівнянні з показником минулого року обсяг фонду скоротився на 14932 екземплярів. За видами видань бібліотечний фонд поділяється на:

•             книги – 383677 примірників (99,4%),

•             періодичні видання - 2334 примірників (0,6 %),

•             електронні видання –86 примірники.

За змістом 116951 примірників галузевої літератури або 30,3%, художньої літератури – 269060 бо 69,7%.

Бібліотечний фонд за мовами розподіляється:

•             державною мовою – 160631 примірників (41,6%),

•             російською мовою – 225399 екземпляр (58,4%),

•             іншомовні видання - 67 примірників.

Протягом 2018 року книжковий фонд бібліотечної системи поповнювався довідковою, науково-популярною, учбовою та художньою літературою, періодичними виданнями. 66,64% нових надходжень складає художня література, яка поповнила комерційний фонд бібліотечної системи, галузеві відділи поповнилися за рахунок надходжень через книжкові магазини, книгами, виданими за державними програмами, а також через обмінно-резервний фонд обласної бібліотеки імені Чижевського.

Комплектування бібліотечного фонду проводилося за рахунок коштів зі спеціального рахунку, тобто коштів, виручених від надання читачам платних послуг, на суму 53994 гривень. Бюджетні кошти на комплектування в звітному році виділялися в сумі 159053 гривень, за які було придбано 1737 примірників видань.

Аналіз надходження до книжкового фонду показав, що для поповнення фонду бібліотечної системи в 2018 році використовувалися різні джерела комплектування. Це книжкові магазини, обмінно-резервні фонди обласних бібліотек, подарунки від читачів та організацій, книги, отримані від користувачів взамін втрачених. Найбільший відсоток (37,0%) складає надходження літератури через книжкові магазини. Другим джерелом по кількості надходжень до книжкового фонду посідає поповнення його через Укрпошту (19,0%). Оформлено літератури взамін загубленої користувачами 16,0 %. Через обмінно-резервний фонд ОУНБ імені Чижевського отримано 14,0%. Подарунки від читачів та організації складає 14,0%.

Протягом 2018 року до бібліотек міста надійшло 6359 примірників видань, в тому числі до фонду центральної бібліотеки 472 екземпляри, до фондів бібліотек-філіалів 5887 примірників. Зокрема, до фондів дитячих бібліотек і дитячих відділів -  2172 екземпляри.

За видами видань – надійшло: книг - 5131 примірник або 80,7%; періодичних видань - 1228 примірника або 19,3%,; електронні видання не надходили.

Бібліотеки системи продовжували працювати в напрямку надання читачам платних послуг. Сума виручених коштів складає 80516 гривень. В 2017 році – 71837 гривень. Виконано до запланованих в звітному році на 107,4%.

 

Протягом звітного року бібліотеки системи працювали по залученню позабюджетних коштів для комплектування книжкового фонду. Для цього залучалися читачі бібліотек, редакції місцевих газет. Бібліотеки- філії протягом звітного року активно працювали за благодійною акцією «Подаруй бібліотеці книгу». На належному рівні поставлена ця робота в багатьох філіях, крім ф№№8, 13, а в філіях №6, 9, 10, 18 оформлено по декілька актів. Таким чином, завдяки активній роботі в цьому напрямку надійшло до фонду системи 861примірник видань на суму 17091,69 гривень.

Поповнення книжкового фонду (кількість примірників)

Складовою частиною бібліотечних фондів є періодичні видання, які надають користувачам необхідну оперативну та актуальну інформацію. Бюджетні кошти на передплату періодичних виділялися в сумі 19998 гривень.

Через редакції газет «Наше місто», «21канал», «Украина-центр», «Вечірня газета», «Трудоустройство», «Утренний город», «Первая городская газета», «Народне слово» книжковий фонд бібліотечної системи поповнився краєзнавчим часописами. В 2018 році бібліотеки завдяки цій допомозі отримували 10 примірників газети «Украина-центр», збільшилася кількість надходження газети «Народне слово» 5 примірників, газета «Діалог» надходила з додатками. Всього за цим джерелом надійшло 182 комплектів газет на суму 22250 гривень.

Протягом року була проводилася робота по очищенню книжкового фонду від застарілих видань, зношеної літератури, книг, які були загублені читачами. В 2018 році списано 21291 примірників видань і матеріалів.

Серед вилучених документів: книги – 19258 примірників або( 90,5%); періодичні видання – 2030 примірників (9,5%) .

За змістом: галузевої літератури списано 10063 примірників або 47,3%. художньої літератури 11225 примірники або 52,7%.

У порівнянні з 2017 роком показник вилучення з книжкового фонду зріс на 30%.

Списання становить 5,5 % від загального обсягу книжкового фонду.

Списано за мовами: українською мовою - 5282 або 24,8 %, російською мовою - 16005 або 75,2 %

Списано за причинами:

•             через зношеність - 12169 (57,2%)

•             застарілої за змістом - 8018 (37,6%)

•             загубленої читачами - 923  (4,3%)

•             недостачі при переобліках - 63  (0,3%)

•             з інших причин – 118 (0,6%)

Проводилися планові переобліки бібліотечного фонду в бібліотеках-філіалах №№4,8.

Списані видання своєчасно вилучалися з усіх облікових форм. Приріст бібліотечного фонду відсутній. В порівнянні з 2018 роком книжковий фонд зменшився на 14932 примірники. Вибуття до надходження перевищує в 3,3 рази. Книжковий фонд оновився в звітному році на 1,6%. Надійшло до бібліотечного фонду 2347 нових назв літератури.

Занесено до бази даних електронного каталогу всього 15648 назв нових надходжень. В 2018 році база даних поповнилася на 2088 назв. Відредаговано 6000 записів в електронному каталозі.

З метою впровадження в роботу бібліотек Універсальної десяткової класифікації у квітні працівниками відділу організації і використання бібліотечних фондів було проведено семінар-практикум. учасники семінару отримали консультацію "Основні ділення таблиці УДК".  До уваги слухачів була підготовлена презентація з використання допоміжних таблиць УДК.

Надавалася практична допомога філіям з очищення книжкового фонду від застарілої та зношеної літератури. Бібліотекам № 4,8 була надана практична допомога при проведенні переобліку книжкового фонду.

V. Інформаційне та довідково-бібліографічне обслуговування.

Довідково-бібліографічна та інформаційна роботи традиційно є одними з найважливіших складових бібліотечного обслуговування користувачів. Нове покоління повинно навчитися формулювати свої потреби в інформаційних потоках, уміти ефективно здійснювати пошук необхідної літератури в усій сукупності інформаційних ресурсів, інформацію відбирати правильно та об’єктивно оцінювати.

Основними завданнями у цьому напрямку можна вважати: оперативне та якісне задоволення інформаційних потреб користувачів, вивчення інформаційних потреб шляхом бесід, анкетувань, організації довідково-бібліографічного апарату бібліотеки, здійснення довідково-бібліографічного обслуговування користувачів, видавнича діяльність тощо.

Діяльність бібліотеки-філії №4 була спрямована на забезпечення інформаційних потреб користувачів з використанням усього арсеналу бібліографічних засобів. Співробітники бібліотеки,  вичерпно використовуючи бібліографічний облік і всебічне розкриття фондів, забезпечували широкий доступ до документних ресурсів філії, кваліфіковано допомагали своїм користувачам у пошуку необхідної інформації.

Виконання різних довідок – одна зі складових роботи читального залу та абонементу. В основному, це були адресно-бібліографічні тематичні довідки, які фіксувалися у «Зошиті обліку бібліографічних довідок», велися картотеки газетно-журнальних статей «Здоровий спосіб життя» і «Вам, дачники», систематично поповнювалися краєзнавчі папки конволют, надавалися консультації студентам та викладачам шкіл мікрорайону щодо складання бібліографічних списків до рефератів, курсових та дипломних робіт.

Одним з видів роботи бібліотеки з популяризації літератури є створення власного видавничого інтелектуального продукту. Видавничий кошик бібліотек МЦБС цьогоріч поповнився цікавими і змістовними матеріалами: інформаційними списками нових надходжень, інформаційними листами, буклетами, листівками, які спонукають відвідувачів ознайомитися з рекомендованою літературою. Для повноти огляду додаються списки видань, розміщуються фото, ілюстрації тощо. Бібліотекарі  намагаються, щоб видавнича продукція була більш різноплановою, методично спрямованою, цікавою і корисною для користувача.

Ключовим принципом довідково-інформаційного обслуговування був і залишається принцип загальнодоступності до інформації. Масове інформування проводилося для усіх категорій користувачів, що сприяло їх самоосвіті. Серед найефективніших форм інформаційної роботи можна вважати – Дні інформації, Дні нової книги, Дні краєзнавства, День бібліографії, цикл бібліотечних уроків.

Роботі з користувачами- дітьми завжди приділялася особлива увага в бібліотеках, адже забезпечення їм вільного доступу до інформаційних ресурсів, надання допомоги в розширенні знань, сприяє формуванню їх творчої особистості, здатності реалізовувати свої природні здібності і таланти.

На заняттях з бібліотечно-бібліографічної грамоти діти та підлітки вчилися використовувати довідковий фонд та пошукові системи, використовуючи як традиційні бібліотечні ресурси так і електронні. Проводилася активна робота з ознайомлення користувачів з ДБА. Напередодні дня української писемності та мови у бібліотеці-філії №4 пройшов День бібліографії «Українське гроно мовної лози», під час якого для відвідувачів проводився прес-огляд «Дивна таїна мелодії слова», калейдоскоп мовних цікавинок, презентація книжкових новинок та розповсюдження рекомендаційних списків літератури. До цієї дати у читальній залі експонувалася книжкова виставка-панорама «Мови рідної краса», що несла цікаву і корисну інформацію та допомагала поглибити знання користувачів з української мови.

Традиційно під час літніх канікул активними учасниками бібліотечних заходів стають діти. Читацька академія «Калейдоскоп яскравих сторінок», відеоперегляди, огляди цікавих журналів та дитячих книжок на бібліотечній галявині, участь у вікторинах, веселих конкурсах, іграх, - ось далеко не повний перелік  заходів з інформаційної компетентності, які допомогли зробити відпочинок дітей активним, пізнавальним, інформативно насиченим і корисним.

До Міжнародного дня сім’ї працівниками бібліотеки було проведено День інформації «Тепло родинного вогнища». Протягом дня відвідувачі мали змогу взяти участь у різноманітних заходах, спрямованих на виховання дітей у родинах.

До Дня української писемності  і мови в Центральній міській бібліотеці для дітей пройшов День бібліографії «Краса і сила українського слова», лейтмотивом якого були слова «Зроби подарунок Україні! Переходь на українську». У програмі Дня:

•             пошукова WEB-експедиція «Від Нестора літописця до сучасності»

•             слайд-презентація «День української писемності»

•             довідково-бібліографічний екстрім «Знайдіть книгу!»

•             інформ-шоу «Неповторна мелодія рідної мови»

•             відгук про книжкову виставку «Читаймо зі смаком!»

•             настільні бібліографічні ігри «Слова зі слів», «Редактор» (для дітей молодшого шкільного віку)

Всі відвідувачі закладу цього дня отримали добірку зручних онлайн-ресурсів «Пишемо та говоримо українською без помилок».

VI. Науково - виробнича діяльність. Організаційно - методична робота

Визначальними напрямами методичної діяльності можна вважати: методичне консультування; надання практичної допомоги бібліотекам-філіям; дослідницька діяльність; аналітична робота; підвищення кваліфікації бібліотекарів; вивчення і розповсюдження передового досвіду, інноваційних форм роботи; рекламна діяльність бібліотеки та її послуг.

Престиж бібліотечної професії в певній мірі залежить від фахового рівня бібліотечних працівників. Щоб залишатися професіоналами, потрібно постійно підвищувати свій рівень знань.

Працівники відділу інноваційно-методичної роботи організували низку заходів для підвищення кваліфікації бібліотечних спеціалістів. Це семінари, практикуми, тренінги, майстер-класи, лабораторії досвіду, конкурси тощо.

Цікаво пройшло засідання круглого столу «Інформаційно-комунікаційна діяльність бібліотек»:

             Бібліотека як комунікаційна система

Завідуюча бібліотеки-філії №16 Захарова О.І.

             Бібліотека як елемент інформаційного простору

Завідуюча бібліотеки-філії №6 Шовенко О.А.

             Інформаційно-комунікаційні технології (слайд-презентація)

Головний бібліограф Дорошенко Л.М.

             Інтернет – засіб міжкультурної комунікації

Завідуюча бібліотеки-філії №1 Кононенко К.В.

             Основи роботи бібліотеки в соціальних мережах

Завідуюча бібліотеки-філії №9 Дворецька О.Є.

             Реклама як складова інформаційно-комунікаційної діяльності бібліотеки

Завідуюча бібліотеки-філії №13 Мартиненко Р.В.

             Бібліотекар епохи цифр

Завідуюча бібліотеки-філії №12 Мороз М.Т.

             Резерви стійкості бібліотеки

Завідуюча бібліотеки-філії №21 Пічкуренко В.А.

             Конкурентні переваги бібліотеки

Завідуюча бібліотеки-філії №17 Салтан К.В.

Завершився захід дискусією.

Міський конкурсу «Краща бібліотека 2018 року проводився з метою: стимулювання діяльності бібліотек з просування книги і читання, розкриття і підтримки творчого потенціалу персоналу, утвердження сучасного іміджу бібліотеки, демонстрації досягнень, кращих інновацій, ідей, що сприяють ефективній роботі.

Завдання конкурсу:

•             активізація діяльності бібліотек в сфері інформаційно-комунікаційних технологій;

•             освоєння інноваційних методів та технологій у створенні продуктів та послуг;

•             створення моделей сучасних бібліотек, які відповідають потребам місцевої громади;

•             визначення перспективних напрямків розвитку бібліотечного обслуговування;

•             зміцнення регіональних зв’язків між бібліотеками, органами місцевого самоврядування та партнерськими організаціями;

•             організація продуктивного обміну інформацією та поширення кращих нововведень, які мають практичне значення;

•             створення системи підтримки та розвитку читацької культури, духовно-ціннісних орієнтацій та естетичних потреб особистості;

•             розширення видавничої діяльності бібліотек;

•             виявлення та стимулювання творчої ініціативи бібліотечних працівників;

•             підвищення професійної майстерності працівників книгозбірень.

Колектив філії №19 – один з переможців конкурсу

Креатив-лабораторія «Вчимося писати плани і звіти творчо» пройшла в  ЦМБ . Розглянуті наступні питання:

•             Планування - установка на успіх

•             Пріоритетні напрямки діяльності бібліотек на 2019 рік. Обговоримо?

•             Драйвер бібліографічних інновацій

•             Соціальні мережі як спосіб керування репутацією бібліотеки

•             Просування книги і читання серед молоді

•             Ефективне використання безкоштовних комп’ютерних додатків

•             Основні тенденції поповнення та збереження бібліотечний фондів

•             Бібліотечний простір для дітей: інформуємо, радимо, використовуємо

•             Молоді та перспективні

На базі бібліотеки-філії №15 проведено  лабораторію інновацій «Просування книги і читання в нечитаюче середовище». Учасники заходу мали змогу познайомитися з візуальним рядом «Інформаційні лабіринти сучасної бібліотеки», взяти участь у професійному фрістайлі «Нові форми і методи масової роботи», переглянути слайд-консультацію «Мистецтво створювати акції». На відкритому майданчику неподалік книгозбірні бібліотекарі провели стрічкове опитування «Які книги ви б порадили читачам» та флешмоб «Читаємо все! Читаємо всюди». В Бібліотечній  світлиці господині закладу та найактивніші користувачі продемонстрували мистецькі заходи для створення позитивного іміджу бібліотеки. Змістовно пройшов вільний обмін думками «Бібліотека знань чи бібліотека емоцій?». Завершальна рефлексія «На що ви чекали? Що отримали?» стала заключним етапом лабораторії інновацій.

Для покращання видавничої діяльності бібліотекарів був проведений майстер-клас «Видавайте грамотно, редагуйте фахово» на базі центральної міської бібліотеки. Присутні отримали консультацію «Закони читабельності.  12 вимог до видавничої продукції», відеоконсультацію «Верстання буклетів у Microsoft Word», дизайн-поради «Як зробити бібліотечні видання візуально привабливими». Бібліотекарі обмінялися досвідом роботи, прослухали огляд «Видавнича продукція бібліотек області», а потім на практиці спробували відредагувати власні буклети та брошури. Жваве обговорення майстер-класу підтвердило його практичну цінність.

12 квітня 2018 базі на базі центральної міської бібліотеки пройшов практикуму «Використання Google Forms для створення онлайн опитувань». Розглядалися теми:

•             Створення, редагування, форматування

•                           Як використовувати Google Форми

•                           Типи питань в Google Формах

•                           Як дозволити іншим людям редагувати форму

18 жовтня 2018 року на базі центральної міської бібліотеки проведено практикум для бібліотекарів «Проект інформаційної зони бібліотеки», на якому розглядали такі питання:

•             Жахи і мрії бібліотекаря

•             Бібліотечний мерчандайзинг

•             Наші читачі. Самі прийдуть чи заманювати будемо?

•             Організація бібліотечного простору

•             Збудуй свою бібліотеку

•             Креативна книгозбірня

•             Інформаційні стенди бібліотеки

•             Ефективність інформаційних стендів

•             Моя інформаційна зона

•             Кращі інфостенди зі Всесвітньої мережі

•             Проект інформаційної зони бібліотеки

•             Після проведення практикуму я….

•             Після проведення практикуму я…

 

Семінар – презентація «Бібліотечний сайт як ефективний засіб реклами і просування бібліотечних послуг» проведено на базі центральної міської бібліотеки 28 березня 2018 року

Основні теми:

•             Критерії популярності бібліотечного сайту

•             Сайт бібліотеки: створення, ведення та перспективи існування

•             Основні вимоги до сайтів

•             Написання текстів для сайтів

•             Важливість електронного каталогу

•             Електронні каталоги статей

•             Шукаю інформацію

•             Сайт, блог, сторінка в соцмережах

•             Подання інформації на сайт ЦБС

•             Анкетування, обговорення

Змістовно пройшов тренінг на базі філії №18 «Давайте всім розповімо про себе»

Знайомство з візуальним рядом «В пошуках індивідуальності» провели бібліотекарі філії №18. Вони ж поділилися досвідом роботи з організації вуличних акцій, роботи мистецької студії «Веселка». Бібліотекар філії №19 Вікторія Поліщук надала рекомендації від профі «Теле-і радіоінтерв’ю». Цікаво пройшли дискусійні  гойдалки              «Молодіжна бібліотечна зона: за і проти».

Звісно, самоосвіта бібліотекаря дуже важлива,  але система заходів, які пропонуються працівникам бібліотеки фахівці відділу інноваційно-методичної роботи, дозволяють значно розширити орієнтири професіоналізму, відіграють важливу роль, спонукають до творчості і пошуку нестандартних рішень. Вони дозволяють фантазувати, вносити нове в свою повсякденну професійну діяльність.

Участь бібліотекарів у творчих лабораторіях на базі інших філій дозволяє обмінюватися досвідом, переймати або ж пропонувати свої напрацювання колегам, тренінги розвивають здібності до пошуку нових знань, творчості, формують новий світогляд, семінари і практикуми навчають формувати професійні навички, допомагають розглянути з різних кутів ті або інші ситуації, помірковано і добре підійти до їх аналізу, змушують мислити більш прогресивно, навчальні консультації допомагають оволодіти новітніми комп’ютерними технологіями, вчать підходити до практичної діяльності з точки зору професійних надбань і відкриттів.

 

VII. Менеджмент. Маркетинг.

7.1. Заходи з удосконалення управління бібліотеками

Адміністрація бібліотеки впродовж року проводила комплекс заходів з забезпечення раціонального впорядкування номенклатури справ бібліотеки, удосконалення бібліотечних процесів, їх регламентації.

Щотижнево проводилися виробничі наради, для вирішення нагальних проблем – засідання Ради при директорі.

На Раді при директорі розглядалися такі питання:

•             Результати діяльності за 2017 рік та визначення ключових позицій розвитку МЦБС на 2018 рік

•             Робота коворкінгів

•             Підсумки конкурсу «Краща бібліотека»

•             Про забезпечення матеріально-технічних потреб структурних підрозділів МЦБС

7.2 Реклама бібліотечної діяльності

Основним напрямком рекламної діяльності бібліотеки є інформаційна реклама її ресурсів, інтелектуальної продукції та послуг.

На ганку бібліотеки №2 організували літературну альтанку «Під книжковою парасолькою» та провели РR-акцію «Рекламний КнигоГід». Бібліотекарі розповсюджували рекламні листки, буклети, візитки, книжкові закладки, рекомендаційні списки інтернет-сайтів з вебліографією, залучали потенційних користувачів. Бажаючі мали можливість перевірити свої знання літератури, взявши участь у вікторині.

Рекламна діяльність зорієнтована на фактичних користувачів бібліотеки та мало спрямована на потенційних користувачів, зокрема, на молоде населення міста, що знижує її ефективність. Тому бібліотекарі МЦБС  поширюють інформацію про бібліотеку (режим роботи, маршрути транспорту, майбутні заходи) через оголошення на інформаційних стендах у навчальних закладах, на рекламних дошках під'їздів житлових будинків, в Інтернеті.

Бібліотекарі та читачі філії №7 проводять вуличну рекламну акцію.

VIII. Фінансово–економічна та господарська діяльність

Протягом 2018 року в закладах МЦБС проводилась господарська діяльність. Незважаючи на невелике бюджетне фінансування, були проведені наступні роботи: в бібліотеці-філії № 2 встановлено три пластикових вікна; в бібліотеці-філії  №№ 9 та 13 замінено троє вхідних дверей; в бібліотеці-філії №№ 12 та 18  встановлено охоронну сигналізацію; бібліотека-філія № 21 отримала нове приміщення, в якому проведено капітальний ремонт та встановлено систему опалення; в ЦБ проведено поточний ремонт двох кімнат абонементу.

Придбано нові меблі для бібліотек-філій №№ 12,18, 21, ЦБ (кафедри, стільці, столи, стелажі)

Загальні висновки:

У бібліотеках-філіях МЦБС працюють люди, які  готові жертвувати матеріальною складовою заради справи.  Завдяки їхній ініціативі бібліотеки системи змінюються на краще, вони – учасники загальноміських заходів, вуличних акцій, конкурсів та фестивалів. Бібліотеки стають все  більше подібними на соціокультурні громадські центри, які працюють згідно із потребами своєї громади.