ЗВІТ

про роботу бібліотек МЦБС

міста Кропивницького

за 2019 рік

 

І. Зміст

ІІ. Організація бібліотечного обслуговування

2.1. Соціологічні дослідження

2.2. Інноваційна діяльність бібліотеки

2.3 Впровадження комп'ютерних технологій. Розвиток електронних баз даних

2.4 Промоакції на підтримку бібліотеки і читання

ІІІ. Соціокультурна діяльність

3.1. Бібліотека як центр формування національної свідомості і духовного розвитку

3.2. Бібліотека як центр соціальної підтримки населення

3.3. Бібліотека як центр інформаційної підтримки освіти

3.4 Масові заходи, презентації

IV. Формування, вивчення та використання книжкового фонду

V. Інформаційне та довідково-бібліографічне обслуговування

VІ. Науково-виробнича діяльність. Організаційно-методична робота

VІІ. Менеджмент. Маркетинг

VІІІ. Фінансово-економічна та господарська діяльність

 

II. Організація бібліотечного обслуговування

Міська централізована бібліотечна система – сучасний соціокультурний та просвітницький центр – майданчик для освіти, інтелектуального розвитку, реалізації проєктів, здійснення ідей, а також культурного відпочинку для мешканці міста.

МЦБС міста Кропивницького налічує 20 бібліотек-філій, які розташовані у різних кутках міста та охоплюють практично всі мікрорайони, навіть найбільш віддалені. Тим самим забезпечують всі категорії населення різноманітними бібліотечними послугами, впроваджують сучасні технології в обслуговування користувачів, активно працюють в соціальних мережах.

 

2.1. Соціологічні дослідження

Вивчення читача, його читацьких потреб, ставлення до книги та бібліотеки, сучасний стан книжкового фонду неможливо без проведення соціологічних досліджень. Бібліотеки МЦБС систематично проводять моніторинги, анкетування, опитування, які допомагають визначити реальні потреби читача, підвищити ефективність роботи бібліотек та забезпечують зворотній зв’язок із користувачем.

У квітні 2019 року бібліотеки системи взяли участь у Всеукраїнському анкетуванні «Професійні якості бібліотекарів з різним стажем роботи», метою якого було виявити професійні характеристики працівників бібліотек, які набуваються зі стажем, визначити причини професійного вигорання, труднощі бібліотечної діяльності для бібліотекарів різного віку, які додаткові знання та навички необхідно мати бібліотечному працівнику. Анкетування проводилося анонімно.

Бібліотеки-філії у травні долучилися до Всеукраїнського опитування «Що прочитав бібліотекар?», адже бібліотекар повинен орієнтуватися у будь-якому питанні, бути ерудованим, багато читати  та створювати умови для підвищення читацької активності користувачів.

У березні 2019 року бібліотеки МЦБС брали участь у вивченні питання про використання краєзнавчої літератури, яка надійшла з обмінно-резервного фонду обласної бібліотеки ім. Д. І. Чижевського у 2016-2018 рр. Дослідження проводилося з метою визначення наявності відповідних видань у бібліотеках, ефективності використання краєзнавчого розділу фонду, відповідності літератури запитам користувачів та її популярності серед різних груп.

Бібліотеки для дітей у 2019 році взяли участь у Всеукраїнському соціологічному досліджені «Незадоволений читацький попит на дитячу літературу в бібліотеках України для дітей». Переважна кількість назв книг незадоволеного читацького попиту – це видання, що входять до оновлених навчальних програм з української та світової літератури загальноосвітніх навчальних закладів та до списків додаткової літератури для читання на вибір учнів. А також художні видання сучасних українських та зарубіжних письменників, які стали номінантами різних літературних премій.

Центральна бібліотека для дітей провела моніторинг «Бібліотека. Погляд  підлітка», який мав за мету визначити, якою ж повинна бути сучасна бібліотека. Він проводився в декілька етапів: інтерв'ювання, аналіз читацьких формулярів учнів 5-8-хкласів, бліц опитування «Сучасний  підліток і нова бібліотека». В ході бліц-опитування виявлено, що сучасний підліток, перш за все, споживач комп'ютерних продуктів, особистість, орієнтована на сприйняття віртуальної, а не вербальної інформації. Йому потрібно, щоб інформація подавалася яскраво, динамічно, коротко.

Протягом вересня-жовтня користувачі бібліотеки-філії для дітей обирали найкращу дитячу книгу серед переможців третього фінального етапу голосування книжкової премії «Еспресо. Вибір читачів 2019». Читачі бібліотеки серед трьох номінантів обрали книгу Сашка Дерманського «Арктична пасіка».

Протягом року у бібліотеці-філії №4 відбувався моніторинг «Інформаційні потреби користувачів» та опитування «Жанрові уподобання читачів», читачами обиралася краща книга місяця, проводилися соціологічні дослідження «Бібліотека – родині», «Патріотичний настрій молоді» та «Українське чи зарубіжне?». Пропозиції респондентів були об’єктивними і корисними. Серед найцікавіших: пропозиція зробити більш комфортним для перебування у бібліотеці  розміщення стелажів шляхом створення своєрідних галявинок для спілкування та відпочинку, відокремити Інтернет-центр від читального залу.

Бібліотека-філія №10 провела дослідження «Ти і твоя бібліотека», яке допомогло визначити перспективні напрямки, форми і методи роботи бібліотеки в обслуговуванні користувачів відповідно до запитів та інтересів.

З метою покращення обслуговування та популяризації літератури з різних напрямків бібліотека-філія №6 проводила усні моніторинги за читацькими інтересами «Книга, за якою я б прийшов до бібліотеки». За результатами цих опитувань та Зошитом незадоволеного попиту стали придбання нової літератури з різних джерел.

Проводячи анкетування «Мовне середовище мешканців селища Нового», бібліотекарі філії №17 мали за мету визначити, якою мовою найчастіше спілкуються новенчани в родині, в побуті, в повсякденному житті, та книгам якою мовою надають перевагу. Удосконаленню дизайну бібліотеки-філії для дітей №21 та її послуг сприяв аналіз проведеного бліц-опитування «Я хочу, щоб в бібліотеці було…» та онлайн-опитування «Чим приваблює Вас бібліотека?». Завдяки цьому була наповнена новими іграми зона настільних ігор, а за запитами читачів планується ввести нову послугу «toy(іграшка)-кросинг».

Проведені соціологічні дослідження у бібліотеках МЦБС дають змогу повноцінно зрозуміти вимоги сучасних користувачів, їхні потреби у бібліотечних послугах, визначити якість обслуговування та виправити помилки. Відповіді допомогли визначити напрямки, форми і методи подальшого удосконалення роботи бібліотек системи.

 

2.2. Інноваційна діяльність бібліотеки.

Робота коворкінгів «Запасний вихід» та «Живи яскраво»

Інноваційні форми бібліотечної роботи приваблюють до бібліотеки нових користувачів, підтримують цікавість у постійних відвідувачів, допомагають бібліотекарям виходити за межі традиційного та виводити професійну діяльність на новий рівень. Бібліотеки системи постійно знаходяться у пошуку нових форм роботи та партнерів для їх реалізації.

У Центральній міській бібліотеці в березні 2019 року вперше у Кропивницькому одночасно з 25 бібліотеками країни пройшла масштабна акція «Тиха Вечірка ІІ». Організаторами заходу стала Луганська обласна наукова бібліотека. У грудні цього ж року до «Тихої Вечірки ІІІ» долучилися вже 37 бібліотекам. Головна мета акції – показати, що сучасна бібліотека це не лише книгозбірня, а й арт-простір, що дозволяє навчатися, культурно розвиватися, реалізовувати свої проєкти. Учасники вечірки приходили до бібліотеки зі своїми смартфоном і навушниками, завантажували застосунок «Радіо Сковорода», одягали навушники, приєднувалися до радіоефіру і розважалися по-тихому з усією країною. У Фейсбуці проходила відеотрансляція діджея і стрім вечірок із різних бібліотечних локацій по всій країні.Вечірку підігрівали декілька зіркових гостей з головних локаційу Старобільську – Сергій Жадан та у Києві – фронтмен гурту «Фіолет» Сергій Мартинюк, музиканти гурту «KOZAKSYSTEM», солістка гурту «Крихітка Цахес» Саша Кальцова. Вони спілкувалися з ведучими та всією країною через стрім на сторінці «Радіо Сковорода». Розмову супроводжували перекладом мовою жестів. Танцювальні ритми під мікс української танцювальної музики забезпечував DjGlobin.

Для учасників вечірки у Кропивницькому були підготовані фотозони, ігри та конкурси, а розігрівали публіку тренери школи брейк-дансу та хіп-хопу «MixofSteps», які провели невеликий майстер-клас перед початком трансляції.

На базі бібліотеки-філії №9, яка знаходиться в районі Старої Лелеківки, відбувся майстер-клас «Інноваційні підходи до краєзнавчої діяльності», в якому взяли участь працівники книгозбірень МЦБС міста Кропивницького. Програма заходу поєднала в собі традиційні та нові форми краєзнавчої роботи. Ознайомилися з нетрадиційними формами краєзнавчої роботи, які використовують у своїй роботі бібліотеки системи, та новими ігровими формами туристичного краєзнавства, які поєднують інтелектуальну складову із фізичним навантаженням: геокешинг, геотатінг та геокрос. А щоб на практиці показати, як використовувати у своїй роботі нові форми, працівники бібліотеки-філії №9 разом з відділом інноваційно-методичної роботи провели для учасників заходу геокешинг. Це пошук схованок або розв’язування загадок із використанням GPS, де команди, виконавши завдання, отримували координати наступного сховку.

До дня народження засновника нової української літератури бібліотека-філія для дітей №19 відкрила тимчасову ресторацію – «Енеєва кухня». Усі читачі книгозбірні мали можливість скуштувати страви, описані Котляревським у славнозвісній «Енеїді». Бібліотекарі відшукали старовинні рецепти, які були популярними на українському столі у 18 столітті, та влаштували надзвичайно смачну дегустацію.

Бібліотека-філія для дітей №21 стала ініціатором челенджу «Мій друже, це Шевченко!» та закликала бажаючих зняти відеоролик з декламацією поезії Тараса Шевченка або присвяченого йому вірша, викласти цей відеоролик на Фейсбук з міткою Челендж «Мій друже, це Шевченко» та передати його двом особам або організаціям. В челенджі взяли участь бібліотеки  і навчальні заклади міста та області.

Бібліотека-філія №18 стала ініціатором незвичного заходу на підтримку книги та читання «Mannequin challenge». 27  користувачів одночасно завмерли в залах бібліотеки, а оператор, переміщаючись між учасниками, знімав застиглих мобберів на камеру. Живі «манекени» були всюди: пили каву в лаунж-зоні, вибирали книги на абонементі, «зависали» в Інтернеті у комп'ютерному залі, гортали періодику у читальному залі, грали в шахи та читали у тихих зонах і на бібліотечному диванчику

Бібліотека-філія №21 також підтримала ідею манекен-челенджу, проведеного бібліотекою сімейного читання філією №18. Стали «живими» манекенами одночасно 20 осіб, що знаходилися на цей момент у бібліотеці.

У центральній міській бібліотеці діють два коворкінга – креативні простори, які дають можливості для навчання, роботи, творчої реалізації.

Протягом року в коворкінгу «Запасний вихід»проводилися заходи з рекламної діяльності: «Коворкінг у бібліотеці – популярне, корисне, безкоштовне». Була оновлена виставка «Ох, вже ж ця англійська!» та оформлена пересувна виставка «Влада для громади». У першому півріччі при коворкінгу діяла студія вивчення іноземних мов «Друзі німецької мови». Протягом 2019 року щотижня проходили заняття у студії «Англомани та англоманія». У вересні відкрилася дитяча інклюзивна група, де займаються троє дітей з інвалідністю, які вивчають англійську.

Під час відкриття літнього читального залу «Бібліотека під парасолькою» молодші учасники коворкінгу виступили з театралізованою міні-виставою «Теремок» англійською мовою. Під час літніх канікул біля стін центральної міської бібліотеки проходили уроки «Англійська на свіжому повітрі» та майстер-класи зі створення іграшок з паперу «Зроби мене сам!».

Протягом року батьки та їхні маленькі діти користувалися безкоштовною послугою коворкінгу «Бібліоняня». Батьки могли залишити своїх дітей у бібліотеці на декілька годин та зайнятися своїми справами. В цей час бібліотекар грала та читала з дітками, допомагала їм робити домашні завдання.

У коворкінгу «Запасний вихід» відбувся цикл бесід «В гостях у письменника» – про біографії та творчість авторів, що переріс у «Бібліотечну Шекспіріаду» – вивчення творчості Вільяма Шекспіра в оригіналі.

Коворкінг «Живи яскраво» поєднує комфортну творчу атмосферу з роботою, та місцем громадського простору для неформальних зустрічей, інтелектуальних ігор, кінопереглядів, виставок, літературних вечорів, спілкування. Це ідеальний простір як для роботи, так і для відпочинку, з можливістю скористатися бібліотечними ресурсами. Протягом 2019 року у коворкінгу проходили заходи різних тематик.

Спільно зі студентами будівельного коледжу та психологом НВК№26 Мариною Вікторівною Задрієнко було проведено тренінгове заняття на тему «В житті є цінним кожне слово. В житті цінуймо кожну мить!». Під час заняття студенти активно співпрацювали с психологом, розмірковували над спільними рисами, що їх об'єднує та тим, що робить їх неповторними. Вчилися розкривати у собі творчий потенціал, креативність, за допомогою слів та спілкування з оточуючими.

Спільно з коворкінгом «Живи яскраво» на базі центральної міської бібліотеки провели зустріч з цікавою творчою людиною Галиною Григорівною Суржок, бібліотекаркою філії №18. Галина Григорівна пише картини, вірші та займається квітникарством. В її арсеналі понад 1000 різних видів рослин. Всі присутні мали змогу побачити та оцінити її роботи, а точніше, малесенький клаптик того, чим вона займається.

Сучасні діти досить обізнані в сфері комп'ютерних ігор та соціальних мереж. Але коли постає перед ними завдання створити документ, вони не знають, з чого починати. Виходячи з цього, у коворкінгу організували блок занять із освоєння Microsoft Office. Для полегшення розуміння матеріалу заняття розбиті на тематичні блоки. Діти навчалися працювати з файлами і папками, створювати їх, зберігати, робити копії, переміщати з папку в папку, перейменовувати, видаляти і відновлювати і т.д.

2.3. Впровадження комп'ютерних технологій

У бібліотеках системи регулярно проходять навчання комп’ютерній грамотності, використання корисних додатків, інтернет-консультації.

Інформаційні ресурси Інтернет допомагають не тільки зорієнтувати користувачів у морі інформації, але й пояснити їм правила поведінки в мережі, застерегти від небезпеки, якою наповнений Інтернет, прищепити навички віртуальної етики. Для більш детального знайомства з мережею Інтернет Центральна міська бібліотека проводила інтернет-драйв «Комп’ютерний мегаполіс».

У бібліотеці-філії №4 протягом року для громадян діяли курси комп’ютерної грамотності, проводилася роз’яснювальна робота щодо пошуку потрібної правової або соціальної інформації, працевлаштування щодо. Представники старшого покоління набули базових навичок роботи з ПК, в мережі Інтернет, навчилися користуватися електронними державними послугами, спілкуватися за допомогою електронної пошти та соціальних мереж, що дало можливість їм відчути себе повноправними членами сучасного інформаційного співтовариства.

В рамках всесвітньої волонтерської програми Code Club UA у Центральній бібліотеці для дітей запрацював клуб з програмування (Code Club). Серед бажаючих навчитися програмувати, створювати комп’ютерні ігри, анімацію і веб-сайти були діти з мікрорайонів міста.

У квітні 2019 року  відбулось вручення сертифікатів  випускникам навчального курсу. Випускники засвоїли основні концепції програмування, навчились  кодувати, створювати WEB-сайти, комп’ютерні ігри, анімацію. Отримані IT-знання  додали дітям впевненості у собі, відкрили можливість успішної самореалізації.

У бібліотеці-філії для дітей №21 бібліотекарем читального залу проведено 16 занять з комп’ютерної грамотності: практичне заняття «Світ Інтернету. Електронна пошта»; консультація «Архівація даних. Робота з архівами», практичне заняття «Стандартні програми  Windows», комп’ютерний всеобуч «Як знайти точну фразу, або слова в Google» та ін.

2.4 Промоакції на підтримку бібліотеки і читання

З метою створення позитивного іміджу бібліотеки та залучення нових читачів, бібліотеки МЦБС протягом року брали участь у конкурсі-фестивалі «Читай-Фест», обласному етапі конкурсу дитячого читання «Книгоманія», Тижні дитячого читання «Запроси до серця книгу», фестивалі молодіжної книги на вулиці Дворцовій, проводили дні відкритих дверей, вуличні акції, екскурсії, бібліотечні десанти та багато іншого.

У Центральній бібліотеці організували вуличну акцію «Книга йде до людей», під час якої мешканці міста знайомились з новинками, книгами сучасних українських письменників, бібліотекарі роздавали листівки, календарики, закладки, буклети.

Перехожі та користувачі залишали свої думки про улюблену книгу та авторів, що стало для бібліотекарів своєрідною формою вивчення читацьких уподобань.

Бібліотека-філія №2 у червні відкрила літню читальну залу під відкритим небом «Книга під сонцем». Для найменших читачів бібліотекарі провели конкурс малюнків на асфальті «Світ очима дитини» та гру «Веселий м'ячик», змаганнях на самокаті. Старші учасники свята взяли участь у подорожі з казковими героями до Країни Права та у казковій правовій вікторині.

Кожен учасник, щоб з'явилися сили і гарний настрій, мав можливість виконати «Веселу зарядку», нанести «аква-тату», пригоститися коктейлем з м’яти та лимону й солодощами, а також перегорнути сторінки книги, яка сподобалась.

Незвичайну літню акцію «Прочитав – передай іншому» провели активісти бібліотеки-філії №5 разом з депутатом Міської ради Кріпаком Сергієм Володимировичем. Надворі, у мальовничому ландшафтному куточку поряд з бібліотекою, була встановлена та презентована мешканцям мікрорайону книжкова шпаківня «Прочитав – передай іншому».

Акція полягала в розвитку на Кущівці суспільного руху «буккросинг». Це безперервний обмін друкованими виданнями між людьми. Будь-хто при бажанні тепер може взяти в шпаківні книгу, прочитати і передати іншим. Також люди поповнюють цю міні-бібліотеку іншими книгами.

Всього було зібрано близько 100 книг. Серед них – драми, романи, фантастика, історичні, науково-популярні видання. До акції приєдналися місцеві жителі, що принесли книги з домашніх бібліотек. Юні прихильники читання продекламували вірші про книжку.

У 2019 році у бібліотеці-філії для дітей №19 стартував фотовідеопроект «Зіркові автори радять». У бібліотечному проекті взяли участь сучасні дитячі письменники, які рекомендують найкращу, на їхню думку, книгу, але не свою, такі умови проекту. На сторінці у Facebook протягом року бібліотекарі систематично публікували фото автора або ж відеокоментар з рекомендаціями популярних книг. Щоб зібрати унікальні фото, працівники бібліотеки звернулися особисто до дитячих письменників, які охоче підтримали ідею. Деякі надсилали фото на пошту, а інші охоче фотографувалися і «ставили лайки» улюбленим книгам в бібліотеці під час турне. До проекту долучилися – Марина Павленко, Олег Чаклун, Сашко Дерманський, Олена Горобець, Сергій Товстенко, Іван Андрусяк, Сергій Пантюк, Олена Колінько, Сергій Куцан та Леся Мовчун.

 

Наймасштабніший читацький конкурс України «Книгоманія-2019» організувала Центральна бібліотека для дітей. Дев’ять лідерів читання, найкращих читачів бібліотек Міської централізованої бібліотечної системи, змагалися за звання «Суперчитач міста». Традиційно міський етап проходив у актовій залі приміщення міської ради. У соціальних мережах, на YouTube, на профільних сайтах викладали пости та відео, в яких учасники конкурсу ділилися враженнями, розповідали про найкращі твори українських та зарубіжних авторів. Всього до участі у конкурсі долучилося 209 юних мешканців міста Кропивницького. У захоплюючу подорож до Львова на Фестиваль дитячого читання поїхала найкреативніша читачка, яка представила на фіналі книгу Кесс Морган «Сотня». Твір присвячений найактуальнішій темі сьогодення – порятунок нашої цивілізації від екологічної катастрофи.

ІІІ. Соціокультурна діяльність бібліотек.

Продовження роботи та створення нових центрів спілкування

Зв'язки публічної бібліотеки з громадськістю

Соціокультурна діяльність бібліотек – це організація змістовного дозвілля для користувачів, створення комфортного середовища для спілкування, навчання, роботи, реалізації ідей, саморозвитку та самореалізації.

Бібліотеки Міської централізованої бібліотечної системи стали не лише культурними осередками своїх мікрорайонів, а й громадськими та інформаційними центрами, які забезпечують рівні можливості доступу до інформації, знань та культурного надбання усім громадянам незалежно від їхнього місця знаходження та місцевості проживання, майнових статків, етнічної приналежності, політичних уподобань, віросповідання, віку.

 

3.1 Бібліотека як центр формування національної свідомості і духовного розвитку

До Дня вишиванки бібліотека-філія №6 організувала фотомарафон «Україна моя вишивана». Протягом дня бібліотекарі спілкувалися з користувачами про українську народну вишивку та традиції. Відвідувачі залюбки робили фото у вишиванках з книжками про Україну.

У кінці жовтня в Центральній бібліотеці для дітей проходила акція «Подарунок воїну». Діти з любов’ю виготовляли для бійців АТО патріотичні браслети-обереги зі стрічок та побажань. Традиційно, в День збройних сил України, наші воїни, які перебувають на лікуванні в Кіровоградському обласному госпіталі ветеранів війни, отримали подарунки від читачів. У кожен оберіг вкладено тепло дитячих рук, повага до захисників та віра в мирне майбутнє нашої держави.

Напередодні свята Великодня бібліотека-філія №17 підготувала народознавчу веселку «Великоднє світло». Книжкова виставка-інсталяція «Благословення сходить з небес» запрошувала користувачів перегорнути книги про походження свята та народні традиції, знайомила з книгами українських етнографів про національні особливості Великодніх свят. А учні 6-го класу ЗОШ №10 завітали в книгозбірню із величезним бажанням приготувати власноруч для своїх рідних великодні подарунки. Розмальовували пряники святковими символами та дізнавались витоки цієї традиції.

В січні читачі бібліотеки-філії для дітей №21 взяли участь в міжнародному флешмобі до Дня Соборності України #UnitedUkraine #УкраїнаЄдина. Ще одним флешмобом привітали читачі країну в День Незалежності. А продовжили святкові заходи дискусійні гойдалки «Україна і Британія в символах».

Етнотолока «Андріївські забави», яку провели у Центральній міській бібліотеці, мала за мету познайомити користувачів з історією виникнення свята та познайомити читачів з творами художньої літератури і мистецтва, побудованих за фольклорними сюжетами.

Атмосферу фольклорного дійства на Андрія передавали імітація української хати та вишиті рушники, якими прикрасили приміщення бібліотеки, а також щедрий український стіл. Розпочався захід розповіддю ведучих про походження свята, про звичаї і традиції святкування. Далі серед учнів проводились розважальні дійства. Хлопці і дівчата брали участь у конкурсі відкушування «калити». Спрогнозувати майбутнє кохання і те, яким воно буде, мали можливість дівчата, випробовуючи свою долю в багатьох найпопулярніших ворожіннях.

 

3.2 Бібліотека як центр соціальної підтримки населення

Бібліотеки-філії долучаються до вирішення проблеми подолання бідності, допомагають підвищити життєстійкість соціально вразливих верств населення: внутрішньо переміщеним особам, літнім людям і людям з інвалідністю, дітям з багатодітних сімей, дітям-сиротам, надаючи доступ до інформації та безкоштовні послуги й ресурси для розвитку.

До Міжнародного Дня людей з інвалідністю в бібліотеці-філії для дітей №12 було проведено акцію доброти «Долоньки щирих побажань», метою якої є формування у дітей толерантного, милосердного ставлення до людей з інвалідністю, привернення увагу до їхніх потреб, проблем, захист їхньої гідності, прав і добробуту. Всі, хто відвідав бібліотеку в цей день, брали кольоровий папір, малювали долоньку і писали побажання для тих, кому ми повинні допомогти відчути себе рівними серед здорових співгромадян України. Адже доброта та милосердя врятують світ!

Бібліотека тісно співпрацює з КЗ «Центр комплексної  реабілітації для дітей з інвалідністю». На запрошення бібліотекарів хлопчики та дівчатка  взяли участь у розвазі «Осіння пригода». Діти помандрували до Казкової країни, де зустрілися з героями популярних творів та познайомилися з новими дитячими книгами, з задоволенням відповіли на запитання вікторини, подивилися мультфільм. Також сподобалися діткам конкурси з осінніми дарами природи – яблуками та горіхами. Але найбільше всіх порадував несподіваний сюрприз – великі яскраві кульки, подаровані від чистого серця.

У листопаді в бібліотеці-філії №5 відбувся День привітань «Будьте завжди толерантними».

Цього дня юні користувачі взяли участь у тестуванні «Чи толерантні ви до оточуючих?» та ознайомилися з трьома міфами про толерантність. Вправа «Коло компліментів» навчила дітей доброзичливо вітатися, говорити компліменти та зблизила учасників. З огляду літератури «Навчи себе толерантності» читачі дізналися, що жити в суспільстві і бути байдужими один до одного неможливо.

Під час майстер-класу «Ні – насильству в сім’ї!» у бібліотеці-філії №19діти довго міркували, сперечалися, обговорювали складні та важливі питання: «Що таке насилля?», «Чи можна вважати жорстоке виховання батьків проявами насилля над дитиною?». Обирали варіанти виходу зі складних життєвих ситуацій. Малювали портрет домашнього тирана. Нагадуванням для інших дітей та дорослих стали створені групові плакати «Дитина+родина=любов!», «Ні! Насильству!».

 

3.3 Бібліотека як центр інформаційної підтримки освіти

У бібліотеці-філії №2 відбулася візуалізація легендарної поеми Котляревського літературний колаж «Безкінечна подорож, або Енеїда» Разом з членами юнацького клубу «КЛюЧ», бібліотекарі створили мультимедійний колаж з фото, малюнків, відеосюжетів і звичайно ж з поетичних читань. Читали уривки з «Енеїди» для присутніх Ірина Репишевська та Руслана Попа. Юнаки та дівчата переглядали ілюстрації Анатолія Базилевича до поеми «Енеїда» і знаходили відповідні рядки з твору Івана Котляревського, пояснювали фразеологізми з твору, а на завершення ознайомилися з ювілейною книжковою виставкою-портретом «Сяйво справжнього таланту великого українця» та бібліографічною довідкою «Корифей українського слова».

Також в рамках обласної акції «Мов Фенікс, з попелу воскресло слово» до 250-річчя Івана Котляревського в бібліотеці-філії №5 відбулася інтегрована міні-вистава з п’єси «Наталка-Полтавка». Попередньо бібліотекарі провели читання вголос текстів і пояснили виконавцям характери героїв п’єси. Юні актори продемонстрували неабияку майстерність та, як на їх вік, достатнє розуміння характерів своїх героїв. Дуже романтичною була Наталка у виконанні Вікторії Куксіної. Присутні погодилися, що музика М.Лисенка та лібрето М.Старицького додають краси народній мові, надихають акторів, створюють відповідний настрій у глядачів.

Мандрівка «У пошуках культурних скарбів» відбулась у серпні у бібліотеці-філії №18. Українська історія має безліч загадок. Проте, завдяки мандрівці, читачі бібліотеки «перенеслися» в минуле України і наблизились до розгадки таємниць наших пращурів. Зупинились на семи найбільших чудесах – Києво-Печерській Лаврі, Софії Київській, Дендропарку «Софіївка», Заповіднику «Кам'янець», Хотинській фортеці, Острові Хортиця (Запоріжжя) та Херсонесі. Намагались відгадати значення древніх символів, створювали свої закодовані послання, виписуючи етнічні елементи на імпровізованому «старовинному» посуді. На завершення розповідали про магію власноруч створених візерунків і відчули себе частиною великого українського народу.

3.4 Масові заходи, презентації.

Комплекс заходів з військово-патріотичного виховання

Сьогодення ставить перед бібліотечними працівниками важливе та невідкладне завдання – виховати свідомого громадянина України, патріота рідної землі.

З метою вшанування традицій боротьби за незалежність і соборність України та військової звитяги захисників рідної землі усіх часів, творців національної державності, у бібліотеці-філії №4 було проведено ряд патріотичних заходів: історико-патріотичний екскурс «За честь, за волю, за українську долю!» до дня Соборності України, національно-патріотичну акцію «Цвіти, Україно, в добрі і красі!», годину козацьких традицій «Будьмо достойні козацького роду!», героїко-патріотичний акцент «Хай Україна буде вільною!», годину пам’яті «Майдан і його Герої» та напередодні Дня Захисника України організовано і проведено зустріч з учасником АТО Романом Чебановим.

У жовтні до Дня захисника України у бібліотеці-філії №6 відбулася презентація книги Сергія Ткаченка «Півсотні п’ятий автобан «Чорний ліс»». Автор книги Ткаченко Сергій Миколайович, підполковник  у відставці, учасник Майдану 2013-2014 р.р, учасник бойових дій в зоні АТО, розповів читачам бібліотеки про випадки на фронті та про те, що на військових дорогах їх постійно підтримували рідні, волонтери, знайомі і незнайомі люди. Неабиякий інтерес в учнів викликало полотно-карта України від дітей з Франції та Німеччини зі словами підтримки учасників АТО, яке Сергій Миколайович дбайливо зберігає.

Напередодні Дня українського козацтва у бібліотеці-філії №18 відбувся бібліокешинг «Джури ХХІ століття», учасниками якого стали студенти ЦВПУ №4 ім. М. Федоровського. Кожне завдання – це потаємні двері, ключ до яких – відповіді на поставлене завдання. Бібліотекарі підготували «джурам» багато цікавих випробувань – учасники шукали, рахувати, фантазували та досліджували. На учасників чекали підказки, таємничі послання, які необхідно було розшифрувати, літературний конкурс з кількома невідомими, підступні пазли, які потрібно було скласти та інші цікаві завдання. І все заради бібліотечних скарбів!

Джури справились із усіма завданнями, у процесі пошуку, досліджували історію козацтва, поринали в світ української літератури і народознавства. І подолавши всі перешкоди, скарби було знайдено. Ними виявилися: інтелект, ерудиція, знання, духовність, обізнаність, начитаність. Подякою за участь у бібліокешингу стали грамоти та подарунки.

У День Прапора Центральна міська бібліотека для дітей провела вуличну акцію «Україна – це Я». Відкрита книжково-ілюстративна виставка «З Україною в серці» знайомила жителів мікрорайону з історією України на всіх етапах її розвитку. Учасники вуличної акції відгукнулися на заклик президента Володимира Зеленського і долучилися до флешмобу «розфарбувати планету у жовто-сині кольори». Активні читачі вітали перехожих, даруючи жовто-блакитні кульки, які передають дух патріотизму та гордості за свою націю.

Про сучасних героїв – військових Збройних Сил України, дізнавалися читачі бібліотеки-філії для дітей №21 під час конкурсної програми «Є така професія – Батьківщину захищати». Діти взяли участь у творчих та рухливих конкурсах, нагадавши присутнім, що всі вони козацького роду діти, відважні і рішучі. До заходу долучився Центральноукраїнський державний будинок художньої та технічної творчості. Спільно з бібліотекою було організовано виставку моделей військової техніки та амуніції, виконані учасниками гуртка «Історико-технічного стендового моделювання».

 

Комплекс заходів з краєзнавства

Краєзнавча робота посідає важливе місце в діяльності бібліотек МЦБС. Основні завдання бібліотечного краєзнавства – зібрати, зберегти та пошири матеріали, пов’язані з історією та сучасністю краю, його культурою.

Бібліотека-філія №4 знаходиться у історичному центрі міста – славетних валах фортеці Святої Єлисавети. А щоб мешканці міста могли якомога більше дізнатися цікавих фактів про легендарні події, що відбувалися в Фортеці, працівники бібліотеки розробили програму пішої екскурсії та протягом року запрошували усіх бажаючих взяти у ній участь.

Ювілею утворення Кіровоградської області у бібліотеці-філії №2 була присвячена нова форма роботи з користувачами –дозір «Кіровоградщина, що в імені твоєму?». Учні Центральноукраїнського професійного будівельного ліцею, поділившись на команди, змагалися у знанні історії та культури регіону. Учасники, отримавши дорожні листи, розшифровували абревіатуру з назвою міста, розгадували кросворди, пройшли 4 тематичних тести: «Кіровоградська область», «Символіку не обирають, її успадковують», «Театральна галерея», «Славетні люди й Кіровоградщина» та відповідали на питання вікторини. У фіналі всі учасники склали «Лист нащадкам», який буде зберігатися в бібліотеці.

У червні селище Нове відсвяткувало подію, яку складно переоцінити – презентацію збірки-альманаху «Новенчани на сторожі Вітчизни». Бібліотека-філія №17 безпосередньо брала участь в її народженні, про що офіційно позначено на сторінках книги. У бібліотеці є примірники книги, де можна познайомитися з героями селища Нового.

Творчий вечір-перформанс «Написано серцем» відбувся у бібліотеці-філії №18. Поетеса і художниця Суржок Галина Григорівна презентувала свої художні картини та поетичну добірку у альманасі «Гармонія». У своїх віршах авторка звертає увагу на різноманітність природи рідного краю, красу осені, її мальовничу неповторність, акцентуючи увагу на тому, що люди є частиною самої природи, і чим гармонійніше ми співіснуємо, тим здоровіші духовно і фізично самі. На презентацію збірки зібралося поціновувачі поетичного слова, які привітали Галину Григорівну з виходом чергової збірки, побажали їй натхнення, міцного здоров’я та нових творчих здобутків.

Традиційно Міська централізована бібліотечна система долучилася до святкувань Дня міста. Двадцять книгозбірень системи підготували розваги на всі смаки: майстер-класи з бісероплетіння, скрапбукінгу, ліплення з полімерної глини, виготовляли прикраси з коктейльних трубочок, створювали ляльки-мотанки та вітальні листівки, для маленьких учасників святкувань діяв ляльковий театр «Буратіно». Безліч вікторин та конкурсів, присвячених історії міста, його визначним місцям та відомим людям. Малеча не могла оминути зону з аквагримом та флеш-тату.

Кожен, хто прогулювався Дворцовою, мав змогу зробити селфі з тематичною рамкою «#ріднемісто» та отримати роздруковану світлину від професійних фотографів, адже бібліотечна система підготувала дві яскраві фотозони, одна з яких із видами старого й сучасного міста. Ще одна фотозона - це величезна фоторамка, де кожен охочий міг приміряти на себе образ із 19-го століття.

Великою популярністю користувалася виставка «Місто в стилі ретро», на якій були зібрані фотографії із сімейних архівів бібліотекарів, які пов’язані з містом та його історією.

 

Комплекс заходів з правознавства

Одним із аспектів всебічного розвитку громадянина є висока правова культура. Саме тому одним з головних напрямків роботи бібліотек є виховання свідомого, законослухняного читача, який знає свої права та обов’язки.

Бібліотеки МЦБС міста Кропивницького долучилися до всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». Основними завданнями цієї акції є привернення уваги громадськості до двох актуальних проблем: запобігання та протидії домашнього насильства та торгівлі людьми. Також активізація діяльності державних установ та громадських об’єднань задля поєднання зусиль щодо захисту прав людини.

Бібліотеки спільно з Управлінням патрульної поліції провели ряд заходів з метою підвищення правової свідомості дітей та молоді. У заходах взяли участь офіцери ВЗГУПП в Кіровоградській області старший лейтенант Ольга Варіченко та лейтенант поліції офіцер відділку зв’язків з громадськістю Олексій Сухотін.

У бібліотеці-філії №6 інспектор поліції під час заходу «Є права у кожного із нас» розповів про види та факти насилля, буллінг у школі, домашнє насилля та засоби попередження і запобігання цьому явищу у суспільстві.У бібліотеці-філії для дітей №19 відбулася зустріч поліцейських з дітьми «Дитинство без насилля!», під час якої інспектори пояснили чим різниться шкільний булінг від кібербулінгу та надали поради, як захистити себе від приниження, залякування в соціальних мережах. А також долучилися до правового флешмобу «#діти проти насильства».

Бібліотека-філія для дітей №21 провела тренінг «Насильству – стоп!». Працівники поліції зупинились на правових аспектах нового Закону України №2229-VIII «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та механізмі його дії. Відвідувачі бібліотеки отримали ситуативні завдання з конфліктною ситуацією та моделювали дії з їх мирного вирішення.

У грудні в бібліотеці-філії №2 відбулася година спілкування «Гендерна рівність: вчора, сьогодні, завтра». Поліцейські розповіли молоді про те, що кожна людина виконує різні гендерні ролі та детально зупинилися на кожній з них. Зустріч проходила дуже жваво у формі діалогу. Поліцейські на цікавих прикладах показали, що на світ потрібно дивитися ширше, не засуджувати людей, давати людям шанс змінюватися. Своїми діями соціум заганяє людей в рамки, а це веде до депресій, навіть самогубства.

Бібліотекарі налагодили тісні зв’язки з Управлінням патрульної поліції, працівники якого є частими гостями у бібліотеці. «Безпечні канікули»– так називалася зустріч лейтенанта Олексія Сухотіна з читачами бібліотеки-філії для дітей №21. У невимушеній обстановці – на території парку, що знаходиться неподалік бібліотеки поліцейський  провів практичні заняття з різних небезпечних ситуацій, в які діти можуть потрапити під час літніх канікул.

 

Екологічна просвіта населення

Бібліотеки МЦБС приділяють значну увагу проблемам інформаційної підтримки екологічної просвіти, формують у користувачів навички екологічної культури, збирають фонди літератури з питань екології.

Проводячи заходи з екологічного просвітництва, бібліотекарі філії №5 залучали до участі представників громади та навчальні заклади мікрорайону. Привернув увагу дітей до екологічних проблем сьогодення екотур «Провулок Вишневий». Гарного весняного дня члени краєзнавчо-пошукового клубу «Кущівські дослідники» здійснити екотур вулицями мікрорайону – від приміщення бібліотеки до провулку Вишневого. Вирушили в подорож рідною Кущівкою, прихопивши з собою заздалегідь підготовлений туристичний рюкзачок з водою, пакетами для сміття і одноразовими рукавичками. Протягом усього маршруту всі шукали сміття, що носить вітер по вулиці, і збирали його в пакет. Було розроблено маршрут, визначено стежку з інформаційними зупинками, складено карту з позначенням на ній цікавих екскурсійних об'єктів. Подорожні мали три інформаційні зупинки – на вулиці Вознесенській, на провулку Середньому, та на провулку Вишневому. З розповідей краєзнавця Смотренко В.В. присутні дізналися, чому вулиці мають такі назви, як вони виглядали у минулому. Бібліотекарі розкрили читачам-туристам значення слова «природа», розповіли про гострі питання екології міста.

В рамках проєкту «Молодь. Екологія. Майбутнє» бібліотекарі провели низку заходів. Екологічний екстрим «Екологічні дзвони сьогодення» – так називався захід для старшокласників. Екоштурм,  ребуси, вікторини та ігри чітко виявили ставлення сучасної молоді до екологічних проблем та їх знання  щодо шляхів їх вирішення. Слайдова презентація про неймовірну красу нашої планети стала своєрідним закликом зберегти для майбутніх поколінь гармонію життя з природою.

У бібліотеці-філії для дітей №21 до Міжнародного дня захисту тварин відбувся фоторепортаж «Світ тварин повинен жити». Домашні улюбленці разом з читачами бібліотеки охоче позували на світлинах. Серед відвідувачів знайшлися і режисери, які зняли відео  «Як Мурчик в бібліотеку ходив».

 

Комплекс заходів у сфері сімейних відносин

Надзвичайно теплий захід «Під прицілом Купідона», присвячений найромантичнішому святу – Дню Святого Валентина, провела бібліотека-філія №8 разом з учасниками чоловічого клубу за інтересами «FORWARD». Члени клубу прийшли зі своїми коханими жінками, яким весь час приділяли  увагу, дарували валентинки, романтично зізнавались у коханні.

Для підтримки сімейного читання та в рамках проекту «Бібліотека – місток між поколіннями», в бібліотеці-філії №10 відбувся міні-конкурс «Книга – сімейна реліквія».  Користувачам різного віку було запропоновано знайти в домашній бібліотеці найстарішу  книгу та розповісти про неї. Ця подія стала частиною  міжнародної акції «Зазирни до бібліотеки!» та матеріалом для виставки-ретроспективи «Книга – довгожитель моєї сім’ї».

Сімейна вечірка «Тата й мами, годі спати – йдемо на сімейне паті» відбулась у бібліотеці-філії №18 з метою заохочення дітей до книг і читання, відродження традицій родинного інтелектуального дозвілля та задля знайомства з новою літературою. Протягом дня на читачів чекали: хіт-огляд найчитаніших книг для сімейного читання, літературна гра «Бібліотека спить», перегляд виставки «Відпочинок з книгою», майстер-клас «Родинне дерево», вікторина «Улюблені книги дитинства» та голосні читання «Разом веселіше». Завітавши до бібліотеки, читачі мали можливість пограти, весело та пізнавально провести вільний час усією сім’єю, дізнатись про різноманіття нової літератури та періодичних видань. Охочі могли просто відпочити від щоденних турбот.

Організація дозвілля

Літо для бібліотек – це пора творчості, фантазії, активізації усіх форм роботи з читачами-дітьми, можливість ближче пізнати їх.  «Тренуймо мозок і тіло!» ‒ під таким гаслом пройшли командні змагання на спортмайданчику, який влаштували бібліотекарі філї №19. Але чим же оригінальним здивувати сучасних комп’ютерозалежних дітлахів? Веселі та цікаві ігри з усієї планети зібрали бібліотекарі. Азартні змагання пройшли у кількох локаціях: «Веселий м’яч», «Швидкі ноги», «Прутка скакалка».

Бібліокешинг «У пошуках викраденої книги» (за творчістю А. К. Дойла) провели для своїх читачів бібліотекарі філії для дітей №21. Відвідувачам було запропоновано розкрити складну і заплутану справу, яка була пов’язана з таємничим викраденням книги. Викрадач залишив зачіпки по усій бібліотеці, та щоб знайти їх, потрібно було проявити кмітливість, знання англійської мови, вміння розгадувати складні шифри та досконало володіти методами Шерлока Холмса. Привідкривали завісу таємниць художньої лабораторії відомих письменників, літературних персонажів та їхніх прототипів любителі пригодницької літератури  під час літературного глобусу «Герої літератури в кіно і в реальності».

Уперше до Кропивницького завітала відома українська письменниця Марина Павленко. Одна із зустрічей відбулася у бібліотеці-філії для дітей №19. Авторка популярної підліткової серії книг «Русалонька із 7-В» у книгозбірні зустрілася із учнями 7-В класу НВО №31. Перша частина «Русалоньки» внесена до шкільної програми, але діти із задоволенням читають усі 5 частин захопливих пригод дівчинки Софійки. Пані Марина коротко розповіла про себе та заінтригувала учасників заходу, привідкриваючи завісу сюжету кожної із своїх книг. Після зустрічі діти довго не відпускали авторку, брали автограф та фотографувалися. Ще одним зірковим гостем у бібліотеці став Сергій Пантюк, який приїздив до Кропивницького у квітні. Учасники зустрічі перевертали слова разом з героєм книги Паном Перевертасом; проходили кастинг до фільму – промовляючи скоромовки, які вигадав письменник; вивчали вигуки та дізнавалися, як вирощувати динозаврів в домашніх умовах від героїв книги «Вінчі й Едісон», познайомилися з Тимком та Гелготунчиком, міркували чому лелекам подобаються жаби й яка тварина спить найдовше.

У бібліотеці-філії №18 пройшла зустріч з одним з найпопулярніших українських письменників – Василем Шкляром, на яку зібралися бібліотекарів міста та читачі. Теплою і змістовною стала ця зустріч, багато цікавих фактів з біографії та творчості було почуто. Василь Миколайович розповів про свій новий роман «Характерник», екранізацію «Чорного ворона» та відповів на запитання читачів.

Найкращий читач бібліотеки Антон Хорольський отримав у подарунок книгу «Характерник», а бібліотека декілька нових романів та дитячі книги автора. Автографсесія і спільне фото на згадку завершили цю незабутню зустріч.

 

Робота з юнацтвом

Важливим орієнтиром діяльності бібліотек системи є читач нового покоління, з його запитами, потребами та проблемами. Тому забезпечення соціального становлення і розвитку молоді потребує посиленої уваги з боку бібліотек.

«Книгу читай-розуму набирай!» таку назву мав конкурс у бібліотеці-філії №2, учасниками якого були учні ЦВПУ ім. Миколи Федоровського, Змагалися дві команди «Краєзнавці» та «Ерудити». Девізом гри стали слова «Хто з книгою по світу крокує, хто з нею уміє дружити, тому ця книга допомагає вчитися, працювати і жити». Молодь показала свої знання та ерудицію в конкурсах: «Інтелектуальний», «Де розумом не дійду, те в книжці знайду», «Народна мудрість», «Видатні постаті нашого краю», «Кращий біограф», в якому треба було впізнати за портретом відому людину, та розповісти якомога більше про неї.

Великий інтерес викликав конкурс «Анаграми», де треба було скласти із букв одного слова якнайбільше інших слів. Переможцями в конкурсі-грі стала команда «Краєзнавці», капітаном якої був Качалов Віталій. Закінчився захід переглядом книжкової відеовиставки для молоді 1998-2005 років народження «Книга-бестселер – твій ровесник», що створене в бібліотеці в рамках Всеукраїнського конкурсу «Успішні бібліотечні програми для молоді».

Профгід «Зроби свій вибір» провели у бібліотеці-філії №6. Молоді було цікаво брати участь у опитуванні «Які професії є популярними, які – непопулярними, і як зробити власний вибір?». Бібліотекарі спілкувалися з хлопцями та дівчатами на вулиці про правильні кроки у виборі професії та напрямки реалізації в житті, про кар’єрний зріст. Перехожі мали можливість ознайомитися з викладкою літератури біля бібліотеки «Твій вибір у житті». Бібліотекарі запропонували кошик з загадками «Вгадай професію», роздавали запрошення «Завітай до бібліотеки!» і буклети «Твій шлях у світ професій», «Професійна орієнтація», «Як діяти молодій людині у пошуках роботи», «Основні правила складання резюме», «Поради тим, хто шукає роботу».

Сприянню гендерній соціалізації молоді, подоланню гендерних стереотипів був присвячений захід у бібілотеці-філії №16«Рівні права − рівні можливості», який провели бібліотекарі для старшокласників. Мета заходу: формування поняття соціальної категорії «гендер», навичок партнерського спілкування між дівчатами і хлопцями. Чим же гендер відрізняється від статі? В цьому учням допомогли  розібратися вправи «Стать чи гендер», «Жінки-чоловіки», «Орієнтація на стереотип», «Розподіл домашньої праці».

Гендерна рівність є основою прав та свобод жінок і чоловіків, в чому мали змогу переконатися присутні, переглянувши відео «Нерівність чоловіка і жінки в Україні», «Як жінки Нью-Йорка збираються виправляти гендерну нерівність». Участь у заході дозволила молодим людям розширити і поглибити знання про правове регулювання рівних прав та можливостей чоловіків та жінок.

 

Робота з дітьми

Для гармонійного розвитку дитини книга має з’явитися в її житті якомога раніше, тому маленькі читачі та їх батьки постійно у полі зору бібліотекарів. Роль читання у формуванні інтелекту та духовності дитини неможливо переоцінити. Бібліотекарі апробовують різні форми та заходи, залучаючи дітей до книги.

Всеукраїнський тиждень дитячого читання не втрачає своєї актуальності. У Центральній міській бібліотеці для дітей тиждень розпочався святом читацьких пристрастей «Мої кращі друзі». Ще у бібліотечному фойє читачів заохочували до участі у різноманітних бліц-конкурсах та пропонували відправитися у пізнавально-оглядову екскурсію по бібліотеці. Гостинна зала запросила юних користувачів в дружнє коло на театралізовану розважальну програму з літературними героями дитячих книжок. Чудовим подарунком для дітей став фантастичний іменинний торт, прикрашений яскравими казковими персонажами.

Весь Тиждень був сповнений неперевершених книжкових вражень і змістовних цікавих заходів: велике книжкове дефіле «Новій книзі відкрий серце», PR-акція «Вулиця читаючих людей», зустріч «Чарівних слів чудовий світ» (з письменниками-земляками), презентація святкової виставки «Із золотого фонду бібліотеки».

Весела та змістовна програма чекала дітлахів у місячник української писемності та мови «У ріднім слові ‒ цілий світ!» у бібліотеці-філії для дітей №19. Бібліотекарі приміряли багато казкових образів: мудра українка, хитрий злодій, ґречна Королева, зла Чаклунка, веселий тигр та розумний леопард.

Улітку майданчик біля бібліотеки для дітей перетворився на величезну шахову дошку. Гравцям вперше в житті довелося грати гігантськими шашками, а це тільки додавало азарту та хвилювання. Слідкувала за ходом та правилами гри Королева Шашок зі своїми підданими – ґречними Дамами та суворими Генералами. Блискавично завершився турнір з шашок «Ваш хід!» серед юніорів 2:0 на користь першачків.

Незвичайне знайомство з героями улюблених книг – цукеркове, запропонували бібліотекарі філії для дітей №21 дітям, поєднавши в одному заході приємне і корисне – і за допомогою цукерок, привернути увагу до авторів, книг і літературних героїв. Так читачі познайомилися з Червоною Шапочкою, Котом в чоботях, Буратіно. А отримані знання закріпили під час гри «Літературний крокодил».

У бібліотеках-філіях для дітей протягом листопада та грудня проходили покази українських стрічок в рамках всеукраїнського кіноклубного фестивалю «Українське дитяче кіно». До програми увійшло 3 кращих дитячих фільми, створених за останні роки у нашій країні, а також кілька добірок анімаційних та короткометражних дитячих робіт.

Фестиваль проводиться задля популяризації національних фільмів серед дітей та підлітків, його орієнтовано на широку глядацьку аудиторію. Проєкт втілено за підтримки Державного агентства України з питань кіно та фестивалю кіно для дітей та підлітків «Чілдрен Кінофест». Безкоштовний та легальний доступ до фільмів надається для показів у рамках кіноклубів, дискусійних клубів, позакласних занять та шкільних уроків. Усі картини представлені в українській озвучці.

До програми фестивалю, який проводив Артхус Трафік за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Фестивалю «Чілдрен Кінофест», увійшли такі фільми: «Микита Кожум'яка», «Трубач», «Іван Сила», «Моя країна – Україна». До програми також увійшла добірка найкращої української анімації від студії «УкрАнімаФільм» – від класики, на якій виросло не одне покоління дітей («Капітошка», «Як Петрик П'яточкін слоників рахував»), до нових робіт українських режисерів.

 

Робота з людьми похилого віку

Люди похилого віку є активними читачами бібліотек системи, беруть участь у масових заходах, роботах клубів, користуються послугами інтернет-центрів. Тому бібліотекарі намагаються створювати комфортні умови для навчання, спілкування та змістовного дозвілля людей похилого віку.

Вечір поетичного настрою «На ліричних Завадівських хвилях» організувала біблітека-філія №10 для людей похилого віку. Це спільний захід бібліотеки та літературно-меморіального музею ім. І.К.Карпенка-Карого міста Кропивницького. Не зважаючи на свій поважний вік, люди обдаровані продовжують творити і часто їм немає де реалізувати свої таланти. До таких людей відноситься і наш земляк Борис Притула. Під час заходу відбулася презентація його першої поетичної збірки «Ліричне багатоголосся». Заслуженого діяча мистецтв України ми досі знали як педагога, музиканта, хормейстера, співака і композитора. Борис Васильович розкрився ще й як поет. Під час заходу відбулася зустріч з поетесою, письменницею, науковцем літературно-меморіального музею Антоніною Корінь, яка долучилася до створення нової книги, стала автором ідеї, редактором і коректором книги. Збірка вийшла у місцевому українсько-болгарському видавництві «Зоріденн».

До Дня міста бібліотекарі філії № 16 спільно з музеєм музичної культури ім. К. Шимановського провели цікаву зустріч «Вулицями рідного міста». Запрошена на захід, який проходив в рамках засідання клубу «Зустріч», головний зберігач фондів музею Олена Класова розповіла присутнім про історію створення фортеці Св.Єлисавети, роль відомих іноземців в розбудові нашого міста, історію підземель Єлисаветграда, нові назви старих вулиць. Розповідь супроводжувалась переглядом відео «Кіровоград в минулому». На пам'ять про цікаву зустріч гостя подарувала бібліотеці декілька примірників своїх книжок.

Літературно-мистецьке свято «Столиця нашого натхнення» для мешканців селища Нового організувала бібліотека-філія №17.Захід зібрав у тісному колі прихильників поетичного слова. Кілька годин промайнули, як одна мить. Лились поезія і пісня, звучали слова подяки і привітань, плани на майбутнє. Багато відомих людей, носіїв культури нашого міста, були присутні на цій зустрічі: Кропивницька письменниця, перекладачка, громадська діячка, членкиня Національної спілки письменників України та журналістка Антоніна Корінь; заслужений журналіст України, письменник, громадський діяч Василь Бондар; директор Спілки підприємців Кіровоградської області, доцент Кіровоградського інституту розвитку людини «Україна», засновниця і керівниця творчого об’єднання «Парус», членкиня літклубу «Євшан», літстудії «Степ», болгарської общини «Нашите хора» Олена Надутенко; ромський поет та перекладач, член творчого об’єднання «Парус», засновник та керівник Громадської організації «Спілки ромської інтелігенції», нагороджений у 2018 році Організацією Об’єднаних Націй званням «Гордість ромської нації» Микола Ільїн.

 

Виставкова робота

Кожна бібліотека прагне максимально розкрити для користувачів свої інформаційні ресурси, а зробити це можливо через книжкові виставки.

На абонементі Центральної міської бібліотеки втілили в життя цикл «кольорових» виставок «Бібліотечна веселка». З кожною новою виставкою стелажі бібліотеки «розцвічувались» книгами тільки одного кольору. До уваги читачів були представлені виставки «Червоне – то любов…», «Поляна зелених книг», «Водоспад блакитних книг», «Танго книг у жовтому», «Книжкова біла заметіль».

У бібліотеці-філії №18 найкреативнішою стала відкрита книжкова панорама «Booksавеню». Чого тільки не придумають бібліотекарі, щоб залучити користувачів до читання і книги! Панорама відразу стала популярною і привернула увагу відвідувачів. Бажаючі читали і спілкувалися під «книжковим» ліхтарем чи просто відпочивали. А головне, звертали увагу на вказівники, цікавились їх направленнями і брали до рук книги. Один із вказівників вказував на читальний зал та Арт-студію, де на учасників чекали цікаві виставки і майстер-класи. Зробити селфі чи поспілкуватись біля ліхтаря – фішка цієї панорами. Читати модно, корисно і сучасно, а бібліотекарі завжди готові дати пораду.

Весна – це пора мрій та щасливих подорожей. Саме весною прокидається бажання пізнати світ та побувати в незвіданих раніше місцях. Саме тому бібліотекарі філії №19 підготували для своїх читачів весняну книжкову виставку «Романтичний круїз Європою». На поличках якої, можна знайти найкращі зразки англійської, французької, італійської та іспанської літератури.

До дня міста бібліотекарі філії №19 провели марафон дитячих вражень «#рідне місто». Читачі книгозбірні обирали найкращі місця улюбленого міста для відпочинку всією родиною. Ось, як виглядає дитячий рейтинг ТОП-3 улюблених місць родинного відпочинку:1 місце: Дендропарк, 2 місце: Кінотеатр «Портал», 3 місце: Дитячий розважальний комплекс Crazy Land.

Колектив бібліотеки-філії №8 продовжував шукати креативні підходи до оформлення візуального ряду бібліотеки. Виставки ай-стопери приваблювали увагу відвідувачів і гостей та спонукали до активних дій.

Робота клубів

На початку року бібліотекарі Центральної бібліотеки та користувачі проявили ініціативу створення клубу за інтересами при бібліотеці. У січні талановиті, соціально-активні, різного віку і професій –  створили Клуб «Три Д»(Для душі, для дозвілля, для дому). Мета клубу: згуртування творчих користувачів бібліотеки, організація їх дозвілля, обмін думками та досвідом. У лютому у невимушеній, теплій обстановці відбулось клубне засідання «Не прожити в світі без любові», де кожен учасник мав змогу поділитися своїми враженнями, думками.

Під час проведення арт-майданчику «Великодні мотиви» бібліотекар Оксана Монзалевська провела майстер-клас з виготовлення великоднього кошичка з найпростіших речей. У всіх вийшло створити оригінальну саморобку, яка даруватиме гарний настрій.

«Хрестиком –узори, гладдю кольори…» під такою назвою пройшла чергова зустріч у клубі «Три Д». У затишній атмосфері майстрині ділились своїми творчими здобутками , креативними ідеями та планами на майбутнє. А виставка їх чудових робіт вразила всіх присутніх своєю різноманітністю.

6 травня у День вишиванки члени клубу взяли участь у міських заходах та презентували виставку рушників,яка стала популярною фотозоною для мешканців та гостей нашого міста.

Дитяча і родинна творчість та креатив постійно перебувають у полі зору бібліотекарів філії №18. Створена у 2019 році арт-студія «101 Хобі-Т» об’єднала людей небайдужих до творчості і рукоділля, однодумців, які отримують задоволення від пізнання нового та спілкування один з одним. Назва студії увібрала в себе декілька складових: назву мікрорайону (101-й), хобі і талант. Кожен захід супроводжується оглядом нової літератури та обговоренням прочитаних книг. У кожного своє хобі та вподобання, якими учасники з радістю діляться один з одним. Зустрічі відбуваються щосуботи та поєднуються з бесідами на цікаві теми, які пропонують самі учасники та читанням поезії. А чаювання з солодощами, які усі з нетерпінням чекають, зближують учасників і роблять захід невимушеним.

Протягом року відбувалися яскраві, незабутні презентації творчого доробку родин: експозиція творчих робіт «Шедеври своїми руками». Запам’ятався талановитим родинам весняний цикл майстер-класів з художнього малювання, який проходив у форматі годин естетичного спілкування

Від недавнього часу читальний зал бібліотеки успішно трансформувався на презентаційний простір для багатьох митців: хендмейкерів, художників, фотографів, поетів, музикантів. Творчі люди із задоволенням використовують бібліотеку як майданчик для представлення своєї творчості та вважають її місцем, де можна презентувати свої таланти, відчути атмосферу згуртованості, незабутніх знайомств та приємного спілкування, яке надихає. Свої здібності репрезентували читачам бандуристка Анна Скрипніченко, піснярка Софія Скрипніченко, гітарист Захар Урбан, юна художниця і спортсменка Влада Дорошенко, читали свою поезію юні поетеси – Настя та Надя Успенські, цікаві поробки представляли майстрині ужиткового мистецтва Таня Зінченко та Христина Стасюк. Працівники філії завжди раді зустрічати в своїх стінах цікавих людей, що прагнуть самореалізації.

IV. Формування, вивчення та використання книжкового фонду

Книжковий фонд МЦБС  на 1.01.2020 року становить 383182 примірників видань та матеріалів. В порівнянні з показником минулого року обсяг фонду скоротився на 2915 екземплярів. За видами видань бібліотечний фонд поділяється на:

•             книги – 380305 примірників (99,25%),

•             періодичні видання – 2795 примірників (0,73 %),

•             електронні видання –82 примірники (0,02%).

За змістом 113958 примірників галузевої літератури або 29,74%, художньої літератури – 269142 бо 70,24%.

Бібліотечний фонд за мовами розподіляється:

•             державною мовою – 164236 примірників (42,86%),

•             російською мовою – 218870 екземпляр (57,12%),

•             іншомовні видання – 76 примірників (0,02%).

Протягом 2019 року книжковий фонд бібліотечної системи поповнювався довідковою, науково-популярною, учбовою та художньою літературою, періодичними виданнями. 69,49% нових надходжень складає художня література, яка поповнила комерційний фонд бібліотечної системи, галузеві відділи поповнилися на 30,51% за рахунок надходжень через книжкові магазини, книгами, виданими за державними програмами, а також через обмінно-резервний фонд обласної бібліотеки імені Чижевського.

Комплектування бібліотечного фонду проводилося за рахунок коштів зі спеціального рахунку, тобто коштів, виручених від надання читачам платних послуг, на суму 61491 гривень. Бюджетні кошти на комплектування в звітному році виділялися в сумі 132705 гривень, за які було придбано 2270 примірників видань.

Аналіз надходження до книжкового фонду показав, що для поповнення фонду бібліотечної системи в 2019 році використовувалися різні джерела комплектування. Це книжкові магазини, обмінно-резервні фонди обласних бібліотек, подарунки від читачів та організацій, книги, отримані від користувачів взамін втрачених. До МЦБС надійшло декілька партій книг, які отримують публічні бібліотеки згідно  Програми поповнення фондів публічних бібліотек.  Всього отримано 3303 примірники, як дорослої, так й дитячої літератури, що склало 40,4% всього надходження за 2019 рік. Наступне джерело надходження (32,5,0%) – книжкові магазини. Наступне джерело по кількості надходжень до книжкового фонду посідає поповнення його через Укрпошту (11,7%). Оформлено літератури взамін загубленої користувачами 8,6 %. Подарунки від читачів та організації складає 16,8%.

Порівняння надходження за 2018 рік й 2019 рік

У 2018 році надійшло 6359 примірників, у 2019 році –8174 примірників.

Протягом 2019 року до бібліотек міста надійшло 8174 примірників видань, в тому числі до фонду центральної бібліотеки 711 екземпляри, до фондів бібліотек-філіалів 7463 примірників. Зокрема, до фондів дитячих бібліотек і дитячих відділів –2116 екземпляри.

За видами видань – надійшло: книг – 7216 примірник або 88,28%;періодичних видань –958 примірника або 11,72%,;електронні видання не надходили.

Бібліотеки системи продовжували працювати в напрямку надання читачам платних послуг. Сума виручених коштів складає  гривень 81163. В 2018 році – 80516гривень. Виконано до запланованих в звітному році на 101,5%.

Протягом звітного року бібліотеки системи працювали по залученню позабюджетних коштів для комплектування книжкового фонду. Для цього залучалися читачі бібліотек, редакції місцевих газет. Бібліотеки- філії протягом звітного року активно працювали за благодійною акцією «Подаруй бібліотеці книгу». На належному рівні поставлена ця робота в багатьох філіях, крім ф№№4, 14, 7, 8, 13, 14, 15,  а в ЦБ та філіях №9, 18 оформлено по декілька актів. Таким чином, завдяки активній роботі в цьому напрямку надійшло до фонду системи 1377 примірник видань на суму 37148 гривень.

Поповнення книжкового фонду (кількість примірників)

Складовою частиною бібліотечних фондів є періодичні видання, які надають користувачам необхідну оперативну та актуальну інформацію. Бюджетні кошти на передплату періодичних виділялися в сумі 20 000 гривень.

Через редакції газет «Наше місто»,«21канал»,«Украина-центр», «Вечірня газета»,«Трудоустройство»,«Утренний город»,«Первая городская газета», «Народне слово» книжковий фонд бібліотечної системи поповнився краєзнавчим часописами. В 2019 році бібліотеки завдяки цій допомозі отримували 10 примірників газети «Украина-центр», збільшилася кількість надходження газети «Народне слово» 5 примірників, газета «Діалог» надходила з додатками. Всього за цим джерелом надійшло 250 комплектів газет на суму 22927 гривень.

Протягом року проводилася робота по очищенню книжкового фонду від застарілих видань, зношеної літератури, книг, які були загублені читачами. В 2019 році списано 11089 примірників видань і матеріалів.

Серед вилучених документів: книги – 10588 примірників або(95,5%);періодичні видання – 497 примірників (4,5%) .

За змістом: галузевої літератури списано 5487 примірників або 49,5%. Художньої літератури 5598 примірники або 50,5%.

У порівнянні з 2018 роком показник вилучення з книжкового фонду зменшився на 49,7%.

Списання становить 2,9% від загального обсягу книжкового фонду.

Списано за мовами: українською мовою –2496 або 22,5 %, російською мовою –8592 або 77,5 %

Списано за причинами:

•             через зношеність – 6099 (55%)

•             застарілої за змістом – 4254 (38,4%)

•             загубленої читачами – 639  (5,8%)

•             недостачі при переобліках – 97  (0,8%)

 

Проводилися планові переобліки бібліотечного фонду в бібліотеках-філіях №№5,17.

Списані видання своєчасно вилучалися з усіх облікових форм. Приріст бібліотечного фонду відсутній. В порівнянні з 2019 роком книжковий фонд зменшився на 2915 примірники. Вибуття до надходження перевищує в 1,36 рази. Книжковий фонд оновився в звітному році на 2,1%.

Занесені до бази даних електронного каталогу всього 17946 назв нових надходжень. В 2019 році база даних поповнилася на 2298 назв. Відредаговано всі записи електронного каталогу за 2006 – 2018 роки.

З метою удосконалення роботи з електронним каталогом проведено практикум "Особливості створення та ведення електронного каталогу у філіях МЦБС".

Надавалася практична допомога філіям з очищення книжкового фонду від застарілої та зношеної літератури. Бібліотекам № 5, 17 була надана практична допомога при проведенні переобліку книжкового фонду.

 

V. Інформаційне та довідково-бібліографічне обслуговування

Інформація – головний ресурс людського суспільства. Вміння її добувати, обробляти, використовувати і інтерпретувати – складові компоненти інформаційної культури бібліотек.

Ефективною і дієвою у цьому напрямку визнана  програма «Володарі інформаційної імперії», за якою вже 7 років поспіль діти навчаються у Школі інформаційного комфорту в Центральній дитячій бібліотеці. У 2019 році форми і прийоми проведення занять удосконалювались і залежали від теми, способу подачі інформації, вікових особливостей, рівня підготовленості користувачів. Комплекс заходів включав теоретичні, практичні та підсумкові заняття. Згідно програми у звітному році були проведені: гра-тренінг «Лабіринти ДБА»; бібліографічна бліц-гра  «Відключи Інтернет – відкрий книгу»; інформаційний всеобуч «Інформація. Впевненість. Успіх»; крок медіабезпеки «100% безпечний Інтернет»; екстремальна вечірка «Відважні  шукачі».

Сучасні інтерактивні форми проведення занять, оригінальність викладу матеріалу допомогли перетворити отриману інформацію в знання, а знання – в навички. Головне досягнення Школи – користувачі навчилися безпеці віртуального спілкування та конкретно формулювати інформаційні запити. А в бібліотеці №2 для широкого кола користувачів пройшов інформаційно біографічний персоніфікатор «Постаті. Відомі. Популярні. Знамениті: Ювіляри 2019 року». Багато читачів відкрили для себе нові імена або більше дізналися про людей, про яких чули не раз. Наприклад, дізналися, що видатного зробив митрополит Андрій Шептицький, як загинув Володимир Івасюк і за що в радянських таборах сидів Остап Вишня. Про особисті, і національні трагедії, через які боліло серце Олександра Довженка. Про Великого Українця – гетьмана Івана Мазепу. Послухавши цей персоніфікатор, присутні мали можливість зрозуміти, що не тільки боротьба за свободу і державність визначала хід історії країни. Україна подарувала світові багато талановитих людей. Щоб вдовольнити спрагу нових книжок, у бібліотеці №5 був організований бібліобар «Літературний гурман». Книжкова інсталяція «Книги для відпочинку і душі», що складалася з трьох розділів: «Страви від гурмана», «Страви від дієтолога» та «Страви від шефа», знайомила присутніх з найцікавішими літературними новинками. Біля інсталяції відвідувачів пригощали, за їх бажанням, прохолодними напоями або чаєм. З огляду нової літератури присутні дізналися детальніше про нові надходження до бібліотеки, які можуть задовольнити будь-який смак – від секретів людської психіки до авантюрних романів.

Цікавим став прес-серпантин «Відкриваємо багатства Журнального Царства», який відбувся в книгозбірні №18 з метою знайомства користувачів із періодичними виданнями різного направлення і формату. Бібліотекарі рекламували журнали для сімейного читання і дозвілля та робили перегляд сайтів і програм для онлайн-читання, які актуально використовувати у подорожах. Акцент ставився на те, що, завітавши до бібліотеки, читачі мають можливість не тільки отримати різноманітну інформацію, а й, перегортаючи сторінки журналу, помріяти і просто відпочити від щоденних турбот. Тваринам-компаньйонам, які є повноцінними членами родин, та їхнім диким родичам бібліотекарі філії №19 присвятили День інформації «Чудеса живого світу». Приділяється в книгозбірнях багато часу індивідуальній роботі з читачами – вступні бесіди при записі, заповнення аналітичної сторони читацького формуляру, бесіди при поверненні книг, рекомендаційні бесіди при виборі книг та міні-інтерв’ювання щодо літературних вподобань. Проводяться консультації щодо вибору літератури біля книжкових полиць, бесіди біля ДБА, консультації біля каталогів, запрошення на заходи, реклама бібліотеки і послуг. У формулярах є відмітки про індивідуальну роботу з читачами.

Надати найповнішу та найновішу інформацію покликано індивідуальне інформування користувачів, якому всі бібліотеки приділяють особливу увагу. З користувачами  проводяться опитування та анкетування, що дає змогу більш чітко вивчити їхні потреби.

На сьогоднішній день довідково-бібліографічну роботу в бібліотеці неможливо уявити без використання електронних ресурсів, впровадження інформаційних технологій та введення  QR-кодів. З метою формування інформаційної компетентності в бібліотеці №8 було проведено цикл бібліотечних уроків «Бібліошопінг»:

•             «Бібліотека – цікаво, пізнавально, актуально» ‒ медіаподорож;

•             «Знайомство з ДІФОм» ‒ бібліографічна мозаїка;

•             «Створи код» ‒ QR-нутий урок;

•             «Бібліотечний простір в Інтернеті» ‒ бібліомікс віртуальний.

А бібліотурне «Таємничий манускрипт» допоміг перевірити знання на практиці. Колектив бібліотеки №10 запросив гостей відправитися до  віртуальної бібліоподорожі «І знову в мандри запрошують книги». Не гаючи ні хвилини, за допомогою машини часу помандрували у світ різнобарвної літератури. Гості із задоволенням брали участь у літературних вікторинах, що допомогли їм перевірити свої знання з літератури та отримати стимул для знайомства з новими літературними персонажами. Для відвідувачів заходу були підготовлені різноманітні літературні цікавинки – неймовірні факти про книги та читання,  історії з життя відомих письменників, найцікавіші книги, що розсмішили світ. Мандрівники побували в Швеції, Великобританії, Італії та не забули й про рідну Україну. Бібліотечно-бібліографічним заняттям надають важливого значення і бібліотекарі книгозбірні №19 – навчають читачів орієнтуванню в потоці друкованих видань. Застосування активних і нетрадиційних форм занять дозволяє залучити велику кількість дітей та урізноманітнити навчання – бібліотечне полювання «Книжкові джунглі», гра-знайомство «Сходинки до знань», майстер-клас з виготовлення закладок «Mybookmark». Побувати в «Інформаційних лабіринтах сучасної бібліотеки» читачі змогли під час одноіменного Дня бібліографії в дитячій бібліотеці №21. Впродовж дня бібліотекарі провели низку заходів. Для того, щоб відвідувачі не заблукали в книжковому царстві, бібліотекарі розкрили таємниці шифрування книг, а також секрети користування каталогом. Заходи проходили з залученням цікавих нових форм: інформаційного брифінгу, бібліографічної гри, тренінгу, медіауроку-моделюванню, де могли удосконалити набуті знання з бібліографії.

Сполучною ланкою між інформацією, споживачем інформації й інформаційних запитів є інформаційно-довідкове обслуговування. Продовжували в книгозбірні №18 швидке і оперативне обслуговування користувачів у режимі «Довідка у бібліотеці» – телефонні та індивідуальні консультації з надання відомостей про наявність чи місцезнаходження документу, фактографічні довідки. В бібліотеці №21 запроваджена нова послуга – електронна доставка документів «Бібліотечна книга в домашньому комп’ютері». Велика увага приділялась популяризації книг на сторінці бібліотеки в Фейсбук. Публікації із серії «Читацький навігатор» знайомили відвідувачів сторінки як із новими надходженнями в бібліотеку(відеоряд «Познайомимось, ми новенькі!»), так і з творами письменників, що святкували в цьому році ювілей (літературний подіум «Усе минуще, тільки книги вічні»).

Активно використовуються читачами бібліотек електронні бази даних, документи в які мають можливість імпортувати всі філії із корпоративного електронного каталогу статей, створеного при Центральній міській бібліотеці.

Палітра форм та видів бібліографічної та рекламної продукції бібліотек дуже різнобарвна. Бібліографічний список «Зима на казку чарівну багата» закликає відвідувачів бібліотеки №17 подарувати собі та своїм дітям подорож в захопливий світ зимової казки. Книги, які можна знайти на поличках цієї книгозбірні, розкажуть про життя звірів та птахів в складних погодних умовах, навчать дітей спостережливості та дбайливого ставлення до живої природи. Під час «Тижня безпеки дорожнього руху» та напередодні канікул цією ж філією проводився комплекс заходів «Руху правила єдині – знати їх усі повинні». При цьому в нагоді завжди стає інформаційний листок-сигнал «Де правила знають – не місце біді». На його сторінках розташовані поради пішоходам, пасажирам, велосипедистам. Хочете побачити незвичний формат настінного плакату? Знайомтесь! Інформаційна довідка «Книги-ювіляри 2019» містить 40 кольорових віконечок, всередині яких позначена інформація про одну з книг-ювілярок. А рекомендований web-список та QR-коди дають можливість користуватись повноцінною інформацією. Віртуозно створені бібліотекарями філії №19, лаконічні та яскраві анонси, запрошення, фото колажі активно переглядаються віртуальними користувачами на сайті, блозі «Бібліознайка» та Facebook. Під час PR-компаній та заходів поширено: рекомендаційні списки літератури «Книги від Зірки», «Best of the best», пам’ятки «Кілька порад доречних, щоб літо було безпечним», «Твоя On-line безпека».Бібліотекарями філії №21було створено ряд рекомендаційних відеороликів.

 

VI. Науково - виробнича діяльність. Організаційно - методична робота

Для підвищення кваліфікації працівників бібліотек спеціалісти відділу інноваційно-методичної роботи проводили різнопланові заходи: семінари, практикуми, майстер-класи, тренінги, лабораторії, надавали всебічну підтримку в самонавчанні та запрошували спеціалістів різних галузей для обміну досвідом.

Для освоєння інноваційних методів створення заголовків книжкових виставок, афіш заходів, презентацій та фотоколажів було проведено два майстер-класи. Бібліотекарів навчали працювати в безкоштовному онлайн додатку «Canva», який дозволяє втілювати в життя безліч дизайнерських задумів, при цьому не порушуючи авторське право. Учасники навчання закріплювали знання практичними заняттями та створювали бібліотечні анонси.

Ще один майстер-клас «Інноваційні методи краєзнавчої роботи» був проведений на базі бібліотеки-філії №9.Ознайомилися з нетрадиційними формами краєзнавчої роботи, які використовують у своїй роботі бібліотеки системи, та новими ігровими формами туристичного краєзнавства, які поєднують інтелектуальну складову із фізичним навантаженням: геокешинг, геотатінг та геокрос. Працівники бібліотеки-філії №9 разом з відділом інноваційно-методичної роботи провели для учасників заходу геокешинг. Це пошук схованок або розв’язування загадок із використанням GPS, де команди, виконавши завдання, отримували координати наступного сховку. Бібліотеки-філії №18 та №21 після майстер-класу вже використали таку ігрову форму як бібліокешинг, що засвідчує користь подібних навчань.

Про роботу центрів неформального спілкування говорили під час семінару «Діяльність бібліотечних клубів», який проходив на базі бібліотеки-філії для дітей №21. Працівники бібліотек розповідали про секрети успіху найбільш креативних клубних об’єднань, які діють при їхніх книгозбірнях: театр книги, сімейно-пошуковий клуб, арт-студія, чоловічий клуб за інтересами. Спеціалісти відділу інноваційно-методичної роботи дали корисні поради щодо створення та функціонування молодіжних клубів та просторів при бібліотеках. Головний бібліотекар Центральної бібліотеки для дітей розповіла про діяльність дитячих клубів та гуртків, головної метою яких залишається залучення дитини до читання та активного користування послугами бібліотеки. Важливо. Діяльність усіх клубів за інтересами спрямована на те, щоб розширити горизонти пізнання, а бібліотека саме те місце, де можна знайти цікавих співрозмовників, поспілкуватися невимушено, реалізувати свої таланти. Саме для людей похилого віку бібліотечні клуби є таким особливим місцем.

Надзвичайно корисним став практикум «Особливості створення та ведення електронного каталогу», який провели працівники відділу організації і використання бібліотечного фонду. Під час практикуму були проведені практичні заняття зі створення нової бази даних, введення монографічного опису видання, обміну даними між різними базами. Бібліотекарі системи навчалися використовувати пошукові можливості електронного каталогу та працювати з дублетною інформацією.

Важливим напрямком роботи МЦБС є формування екологічного світогляду читачів. Саме екологічній темі була присвячена лабораторія інновацій «Бібліотека №16 – майданчик екологічного виховання», яка проходила на базі цієї книгозбірні. Працівники бібліотеки ділилися з учасниками лабораторії досвідом роботи в проекті «Зелена бібліотека», розповідали про єдиний в місті «готель домашніх тварин» та проводили практичні еконавчання: «Це треба знати: забруднювачі-довгожителі» та «Екологічний ерудиціон». Завершилася лабораторія екскурсією Озерною Балкою, де багато природніх джерел та чудова природа.

Питанню створенню сучасного бібліотечного обслуговування, який базується на принципах інклюзії, був проведений круглий стіл «Бібліотечна інклюзія: соціальна адаптація дітей з особливими потребами», учасники якого ділилися досвідом роботи у цьому напрямку. Обговорювали особливості співпраці книгозбірень та інклюзивних центрів та труднощі, з якими доводиться стикатися. Працівники центральної бібліотеки розповіли про роботу літнього читального залу з дітьми з інвалідністю. Бібліотека-філія №8 організовує активне дозвілля для дітей з вадами слуху, які є постійними читачами цієї книгозбірні. Для них було придбано окуляри віртуальної реальності, які допомагають краще пізнати навколишній світ. Завідувачка бібліотеки-філії №1 розповіла про перешкоди, які стоять на шляху співпраці з інклюзивно-ресурсними центрами. А завідувачка бібліотеки-філії №12 ділилася активною спільної роботою з Центром комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю. У круглому столі взяла участь педагог цього центру Людмила Дряпак, яка презентувала діяльність їхнього закладу. Обговорили також досвід колег з Херсонської обласної бібліотеки, на базі якої створено перший в Україні інклюзивний театр «Звичайна роль – особливий актор», у якому беруть учать діти з розладами аутистичного спектру, діти з синдромом Дауна та їхні батьки.

Для учасників заходу було підготовлено декілька практичних вправ, які допомагають краще зрозуміти людей з інвалідністю. Учасники зауважили, що бібліотекарі не отримують у повній кількості необхідних знань та навичок роботи з цього питання, тому потрібно займатися самоосвітою, вивчати досвід інших книгозбірень та ділитися власним.Адже одним із головних завдань бібліотек – створити максимально комфортну обстановку для своїх особливих читачів і забезпечити умови для рівного та вільного доступу до інформації.

Також протягом року були проведені: бібліоекспедиція «Підсумки 2018: плюси і мінуси роботи МЦБС», практикум «Актуальні питання успішного функціонування дитячих бібліотек», семінар-нарада «Планування: пошук оптимальних варіантів», година професійних порад «Успішні бібліотечні програми», день обміну досвідом «Вуличні форми масової роботи», тренінги «Робота з графічним редактором» та «Основні функції та можливості електронних таблиць», круглий стіл «Інформаційний розвиток бібліотек».

Активно брали участь у підвищені кваліфікації члени клубу молодого бібліотекаря «Bookлідер», які долучалися не лише до локальних, а й всеукраїнських навчань. Вікторія Поліщук взяла участь у VІ Зимовій школі молодих бібліотекарів УБА, яка проходила в лютому у селі Ізки Закарпатської області. Прогресивна молодь з різних куточків України приїхала на навчання аби вдосконалити та розширити свої знання та навички у професійній сфері. Головна тема занять – професійні комунікації. На запланованих навчальних тренінгах учасники детально обговорювали комунікативні зв'язки бібліотек з різними категоріями користувачів і громадськістю, говорили про створення комунікаційної політики, проводили паралелі між «за» і «проти» у просуванні бібліотек у соціальних мережах Facebook, Telegram та Instagram, плавно перехолили від теоретичних до практичних завдань у досягненні поставлених цілей. Протягом всіх навчальних днів, після закінчення тренінгів, команди, на які було поділено учасників, отримували додаткові домашні завдання згідно опрацьованих тем. Кожному з учасників навчання на школі додало нових ідей до самореалізації, насамперед, себе як особистості, а також, як професіонала бібліотечної справи. Результатом цього навчання стала співпраця з Молодіжною секціє УБА та координація всеукраїнської акції «Тиха Вечірка» у Кропивницькому.

Членкиня клубу Марія Комишан взяла участь у IV Міжнародному форумі молодих бібліотекарів, який проходив у квітні в Харкові. Ключова тема форуму – «бібліотека: перезавантаження». Форум відвідали молоді фахівці бібліотечної справи з різних куточків України та колеги з трьох країн – Білорусі, Латвії, Румунії. Захід пройшов у приміщенні Навчально-бібліотечного комплексу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого у місті Харків.

У квітні в Кропивницькому проходив базовий тренінг за програмою «Молодіжний працівник», у якому взяли участь члени клубу. Це унікальна програма, яка дає можливість підвищити професійний рівень державних службовців, працівників культури, громадських об’єднань, які працюють з молоддю.

Олена Холоденко, бібліотекарка філії №8, взяла участь у семінарі з інформаційної та медіаграмотності, який був проведений спільним зусиллям Української бібліотечної асоціації та Goethe-Institut в Києві. На розгляд було обрано досить актуальну на сьогоднішній день тему: «Плагіат у суспільстві. Роль бібліотеки у формуванні доброчесної спільноти».

Із 7 по 11 жовтня у Національній бібліотеці України ім. Ярослава Мудрого у Києві була проведена VII Всеукраїнська школа методиста, у якій взяла участь завідувачка відділу інноваційно-методичної роботи МЦБС міста Кропивницького Вікторія Поліщук. Тема цьогорічної школи: «Сучасна публічна бібліотека: виклики, можливості, досягнення». Протягом п’яти днів працівники методичних відділів брали участь у професійних дискусіях, семінарах та тренінгах, обмінювалися досвідом. Розглядали практичні питання організації бібліотечного обслуговування відповідно до Державних соціальних нормативів, сучасні акценти в неформальній освіті бібліотечних фахівців, зовнішні та внутрішні виклики кадрового менеджменту та вимірювання якості бібліотечної діяльності.

На базі центральної бібліотеки МЦБС відбувся тренінг за програмою «Active Citizens» при підтримці Британської Ради, у якому взяли участь бібліотекарі системи. Завдяки фасилітаторкам програми Ірині Ткаченко та Анні Ліщині учасники навчалися краще розуміти себе та потреби своєї громади, працювати в команді для отримання кращого результату, шукали шляхи вирішення локальних проблем, отримали практичні навички заповнення грантових заявок. Познайомилися з успішними проєктами нашого міста: «Баба Єлька» та «Світлячки». Кожен учасник тренінгу отримав можливість взяти участь у конкурсі міні-грантів від Британської Ради.

Бібліотекарі системи взяли участь у «Майстерні агентів культурних змін», яка стала платформою для обміну досвідом в реалізації культурницьких проєктів та ініціатив між громадами-партнерами Програми DOBRE, майданчиком для навчання у сфері культурного менеджменту, простором для мережування і спільнодії у сфері культури.

Працівники бібліотек системи протягом року брали участь в навчаннях, які організовували обласні бібліотеки, а саме: обласний семінар-практикум «Бібліотека для молоді: формати, неформати, платформи можливостей», семінар «Краєзнавчий туризм у бібліотечному форматі», скайп-школа «Молоді – про культурні права», тренінг «Проектно-грантова діяльність закладів культури як фактор розвитку громади», вебінари «Штучний інтелект – технології формують майбутнє», «Публічна бібліотека та краєзнавчий туризм: сучасні аспекти діяльності бібліотек», «Ігри в бібліотеках». Такожспеціалісти відділу інноваційно-методичної роботи долучилися до тренінгу «WOA on the GO», який проходив на базі ОУНБ ім. Д. Чижевського.

 

VII. Менеджмент. Маркетинг

Реклама бібліотечної діяльності

Протягом 2019 року учасники клубу молодого бібліотекаря «Bookлідер» долучалися до запису програми «Читанка для дорослих» на UA: Українське радіо Кропивницький та разом з ведучими записали більше десяти програм, де знайомили слухачів із сучасними українськими авторами та їхніми книгами, рекламували бібліотечні заходи та послуги.

Бібліотека-філія для дітей №19 давно вже вийшла за «межі» бібліотечного простору. Масштабні іміджеві заходи книгозбірні − яскраві культурні події для маленьких та дорослих мешканців громади. Найцікавіші 2019 року: ART-територія «Сім веселих кольорів», ігровий майданчик «Дружні ми та дужі, до спорту не байдужі!», турнір з шашок серед юніорів «Ваш хід!», битва кмітливих «Black & White», День відкритих дверей «Бібліотекар запрошує на побачення» Плідно співпрацює філія з місцевими ЗМІ. Так, у 2019 році відзнято 9 сюжетів телеканалом UA: Кропивницький. Бібліотекарі разом з читачами взяли участь у проєкті з нагоди Дня народження Тараса Шевченко від«UA: Суспільне мовлення» – декламували поезії Кобзаря для радіо та телеефірів. Також бібліотека розповідала в ефірах ранкового шоу про найцікавіші заходи.

 

VIII. Фінансово-економічна та господарська діяльність

У бібліотеках МЦБС протягом року була проведена господарська діяльність, а саме: у філії № 9 було проведено заміну старих вікон на 5 металопластикових вікна, у філіях №12 та №13 встановлено по 10 вікон, у відділ організації і використання бібліотечного фонду – 3 вікна. У бібліотеці-філії №15 за спонсорські кошти встановлено 10 металопластикових вікон. Також замінено вхідні двері у бібліотеці-філії №16. Протягом 2019 року було придбано 12 кафедр для філій № 2, 8, 11, 12, 16, 17, 18 та дев’ять стелажів для бібліотеки-філії №6. Сучасний ремонт був зроблений у приміщені бібліотеки-філії №7.

Для модернізації роботи філій було придбано комп’ютерну техніку: 10 принтерів та 9 комп’ютерів (бібліотеки-філії № 5, 7, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, ЦБ).

 

 

Директор МЦБС                                                                                        С. ТИМКІВ