Сторінки книг даного огляду продовжать ще глибше занурювати вас в незвідані історичні таємниці нашої України. Готові?

Огляд адресується широкому колу читачів: науковцям, викладачам вишів, шкільним учителям, студентам, учням старших класів і всім, хто бажає знати правду про минуле.

Таке далеке минуле, як давня цивілізація мідного віку, яку ми називаємо трипільською.

Відейко М.Ю. Трипільська цивілізація / М.Ю. Відейко. – К.: Наш час, 2008. – 160с.

Ця книжка – розповідь про пошуки та відкриття, результати наукових досліджень. Дві із половиною тисячі років історії трипільської цивілізації стали відомі завдяки археологічним дослідженням. Нині ми знаємо, що на землях України, від Карпат до Дніпра, жили люди, які створили одну із найдавніших аграрних цивілізацій Європи. Трипільці були частиною світу давніх цивілізацій Старої Європи, жили у часи, коли створювалися перші держави Єгипту та Шумері. Вони збудували тисячі поселень, багато десятків тисяч жител (в тому числі і двоповерхові), вирощували хліб, видобували метал. Вони створили шедеври прикладного мистецтва – кераміку, статуетки які і нині вражають довершеністю форм та декору, користувалися піктографічною писемністю. Про всі ці досягнення піде мова на сторінках даного видання.

А взагалі коли на теренах сучасної України з’явилися перші люди? Чи були творці трипільської культури автохтонами на сучасних українських історичних землях?

Сегеда, Сергій У пошуках предків. Антропологія та етнічна історія України / Сергій Сегеда. – К.: Наш час, 2012. – 432с. – (Сер. «Невідома Україна»)

А які фізичні риси були притаманні стародавнім слов’янам і людності «Руської землі»? Де слід шукати найдавніші антропологічні витоки сучасних українців? Як було реконструйовано зовнішність Нестора Літописця, Ярослава Мудрого, Івана Сірка й інших визначних постатей української історії? Відповіді на перелічені й інші запитання пропонує ця книга, де узагальнено дані з антропології історичних українських земель від найдавніших часів до сьогодення.

 

А що ви чули про спільність готів з Україною?

Глушко Ю. Омріяна країна дітей Одина. – К.: Наш час, 2008. – 208с. (Сер. «Невідома    Україна»)

Це коротка історія заселення теренів України готами II-IV ст. н.е. Згідно з давніми джерелами, на території сучасної України, у межах Дніпропетровської та Запорізької областей побудували свою столицю Данпарстат (біля сучасного поселення Башмачка), на території Криму остготи створили своє королівство, яке включало  фортеці Мангуп, Чуфут-Кале, Бакла. Черняхівська культура стала археологічним відображенням імперії Германаріха. В її матеріалах сполучаються готські витоки вельбарської культури, місцеве раннєслов’янське населення зарубинецької культури, а також нащадки кочових імперій скіфів і сарматів. За 200 років готської історії вони перетворюють свою державу в римську провінцію, зіграють ключову роль в історії пізньої Римської імперії. Готи розчинились в місцевому скіфо-сарматському населенні, що пізніше дасть поштовх формуванню культури ранніх слав’ян.

 

Так формувалась державність на українських землях…

Кралюк П.М. Історія України «без брому». Розвиток державності на українських землях / Петро Кралюк; худож.-оформлювач О.А. Гугалова-Мєшкова. – Харків: Фоліо, 2020. – 424с.: іл. – (Великий наук. проект).

Книга Петра Кралюка розкриває історію державних змін на теренах України від прадавніх часів до нашого сьогодення. Усупереч висловлюванню відомого українського письменника і політика початку ХХ ст. Володимира Винниченка, мовляв, не можна українську історію читати без брому, тобто заспокійливого, автор акцентує увагу на тому, що бездержавність – явище, характерне для багатьох народів. Тому українці у своєму прагненні створити власну державу були далеко не одинокі. Проте, проживаючи в різних країнах і обіймаючи високі посади, вони зробили чимало для становлення, зокрема Угорського королівства, Речі Посполитої, Російської імперії, Османської імперії і врешті-решт здобули свою державу.

 

Такий собі проект «Україна»

Яневський Д.Б. Проект «Україна». Відомі історії нашої держави / Д.Б. Яневський; худож.-оформлювач О.Д. Кононученко. – Харків: Фоліо, 2014. – 287с.: іл.

У новій книжці телеведучого, журналіста Hromadske.TV, доктора історичних наук Данила Яневського розповідається про те, що відбувалося на землі, яка зараз називається Україною, починаючи з середини X ст. до об’єднання 1386 року Королівства Польського та Великого князівства Литовського (до складу якого входила сучасна Правобережна Україна), а потім – до ліквідації полкової системи Гетьманщини та утворення 1781 року Київського намісництва, яке охоплювало всю територію сучасної України від Дніпра до Збруча.

У книжці автор висловлює свій власний погляд на історію України і підкреслює, що історія Русі/України – це складова історії країн Центральної та Східної Європи.

Наступна популярна, зіперта на міцному академічному грунті синтеза з пера канадсько-американського науковця, очільника катедри українознавчих студій у Торонтському університеті професора Павла-Роберта Магочія.

Магочій П.-Р. Ілюстрована історія України / Павло-Роберт Магочій; пер. з англ. С. Біленький. – К.: Критика, 2012. – 446с.: іл.

Мета книги не тільки дати широкій аудиторії стислий, захопливий, динамічно викладений огляд історії України від античності аж до «пост помаранчевого» сьогодення, але й дослівно зобразити цю історію за допомоги мап на початку кожного з 46 розділів і численних ілюстрацій, що створюють вельми цілісний, хоч і неабияк стереоскопічний, образ навдивовижу розмаїтої та багатокультурної цивілізації. На відміну від більшості дослідників, автор дивиться на свій предмет під територіальним і мультикультурним , а не етно-національним кутом зору, і його увагу привертають, нарівні з українцями, всі народи, що колись заселяли терени нашої країни в її чинних кордонах. Такий оригінальний і збалансований виклад політичної, соціально-економічної та культурної історії краю стане справжнім скарбом любителю української минувшини.

Бажаєте ще про скарби?

Вздульська В. Українські скарби /Валя Вздульська; ілюстрації. – К.: Портал, 2020. – 88с.

Скарби бувають дивними – як-от бивень мамонта чи прадавня мотика. Бувають втраченими чи й зовсім вигаданими, і навпаки – знайденими дивовижним чином. Авторка зібрала цілу скриню історій про скарби, пов’язані з Україною, і не ховає її, а ділиться з нами. Обережно: після прочитання може з’явитися потяг до розкопок.

Особливо у дітей!

Мамчич О. Овва як бува! Абетка з історії України / Олеся Мамчич; ілюстрації Софії Томіленко. – К.: Портал, 2021. – 72с.

За кожною літерою ховаються важливі слова, а за словами – події, постаті й речі, які зробили Україну саме такою, як ми знаємо. Ця абетка пропонує легке, пізнавальне, веселе знайомство з історичними поняттями і нагоду поговорити з дітьми про знакові явища з історії наших теренів.

 

Далі буде…