Щороку 5 травня в світі відзначають Міжнародний день боротьби за права інвалідів. Він покликаний звернути увагу людей на проблеми, пов’язані із захистом прав людей з обмеженими можливостями.

Люди з обмеженими можливостями мають такі ж права на працевлаштування, доступну освіту і інфраструктуру, як і інші категорії громадян. Російська агресія принесла горе та страждання українському народові. Чимало військовослужбовців стали інвалідами, захищаючи нашу країну від жорстокого ворога. Найбільш поширені травми серед військових — це кульові та осколкові поранення. Особами з інвалідністю стають і цивільні жителі, на голови яких щодня падають російські ракети та безпілотники.

Бібліотекарі філії №2 м. Кропивницького 2 травня провели до цієї дати вечір запитань і відповідей «Що таке інклюзія і навіщо вона потрібна кожному?». Під час заходу присутні ознайомилися з терміном «інклюзія»,  дізналися про підходи до людей з інвалідністю та про те, хто потребує інклюзії, а також – де інклюзія бере свій початок, яка ситуація з інклюзією в Україні та що у світі вплинуло і впливає на тенденцію розвитку інклюзії та безбар’єрності.

Учасники вечора переглянули відео « Не каліка. Як правильно називати людей з обмеженими можливостями» та обговорили побачене. Завершився захід оглядом онлайн-книги «Світ без меж». Авторка видання Анастасія Степула – засновниця громадського об’єднання «Happy Today», що займається просвітницькою діяльністю на тему аутизму. Анастасія Степула описує стани інвалідності і асистивні засоби, якими люди користуються. Також у виданні пояснюється, як розповідати дітям про правила толерантної мови, та формувати в них гідне ставлення до людської унікальності.