Жінки становлять значну частину соціуму та відіграють важливу роль у його функціонуванні, та при цьому й досі зазнають значних утисків у професійній та особистісній реалізації. Причини дискримінації жінок та важливість впровадження культури гендерної рівності в роботу книгозбірень розглядали під час круглого столу «Гендерна рівність - умова успішного розвитку суспільства», який проходив на базі Центральної міської бібліотеки ім. В. Панченка.

Під час заходу детально обговорили суть термінів «гендер», «гендерна рівність» та «гендерні стереотипи». Також акцентували увагу на законодавчих документах національного та міжнародного рівня у сфері забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків. Актуалізували для працівниць бібліотек інформацію про Стамбульську конвенцію, Резолюцію Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» та Цілі сталого розвитку до 2030 року, зокрема про Ціль 5 щодо забезпечення гендерної рівності. Додатково зазначили центри допомоги жінкам, які стали жертвами гендерної дискримінації, а також домашнього та гендерно зумовленого насильства.

Катерина Салтан, завідувачка бібліотеки-філії №17, поділилася досвідом роботи, створеного при книгозбірні, жіночого клубу «Світана», в рамках діяльності якого регулярно відбуваються засідання на тему гендерної рівності.

Бурхливе обговорення викликала гендерна нерівність в Україні, зокрема тема обов’язкового призову жінок та значне поширення сексизму з боку військових стосовно жінок, які служать в лавах ЗСУ.

На завершення учасниці круглого столу долучилися до настільної гри «Крізь скляну стелю» авторства ГО «Центр гендерної культури», яка допомагає історично прослідкувати складний та тернистий шлях боротьби жінок за свої права.