Міська централізована бібліотечна система міста Кропивницького була заснована  у вересні 1977 року.

Спогади - це те, що зігріває нас зсередини. Давайте крок за кроком пройдемо цікавий і складний шлях МЦБС у 45 років.

Згадаємо людей, які були у витоків централізації: перший директор МЦБС Віра Родіонівна Онуфрієнко, директор   МЦБС  з 1979 по 1994 рік Ольга Василівна Бойко, завідуючі філіями Валентина Олександрівна Мануйлова, Марія Хомівна Гаврилюк, Світлана Олексіївна  Чумак, завідуюча відділом Марія Опанасівна Гальченко, бібліотекар Алла Єгорівна Велика.

Нові часи вимагають нових підходів до роботи бібліотеки.

Інновації  приваблюють до бібліотеки нових користувачів, підтримують цікавість у постійних відвідувачів, допомагають бібліотекарям виходити за межі традиційного та виводити професійну діяльність на новий рівень.

Бібліотеці необхідні люди, готові запропонувати свіжі креативні ідеї. За останні роки  в МЦБС з'явилося багато молоді.

Бібліотеки системи – це вже давно не лише сховища книг, кожна з двадцяти філій є культурним та просвітницьким центром свого мікрорайону, де користувачі навчаються, отримують цифрові послуги та з користю проводять своє дозвілля.

Дві бібліотеки МЦБС стали іменними: бібліотеці-філії №6 присвоєно ім’я Леоніда Куценка, а центральній міській  бібліотеці - ім’я Володимира Панченка.(ВІДЕО)

У зв’язку з пандемією COVID-19 та карантинними обмеженнями бібліотеки системи стали центрами підтримки дистанційного навчання, розширили спектр онлайн-послуг, частково переформатували свою роботу для запобігання поширення хвороби

Зараз почався новий літопис бібліотек МЦБС воєнного періоду.

Окрім обслуговування читачів, усі бібліотеки проводять різнопланову волонтерську діяльність.

Віримо в перемогу! Тримаємо стрій!