150 років тому, 25 лютого у сім’ї Косачів народилась донька Лариса. Синьоока білява дівчинка із душею гордою і ніжною, серцем лагідним і чистим. Характером сильним, волею незламною.

Леся була справжнім вундеркіндом, у наш час її б називали дитиною-індиго. Читати вона навчилася вже в чотири роки, в шість – майстерно вишивала, а в дев’ять написала свій перший вірш. Вона знала десять мов, а у дев’ятнадцять років написала для своїх сестер підручник «Стародавня історія східних народів».

Бог дав їй стільки талантів, але життєвий шлях виявився важким, тернистим, переповненим фізичного болю, душевних мук і нещасливого кохання.

Леся Українка відома як блискучий літературний критик, невтомний збирач і дбайливий цінитель фольклорних скарбів, велика поетеса-лірик, геніальний драматург, талановитий прозаїк, перекладач. Але ще за життя сама Леся Українка казала: «Я, на жаль, належу до письменників почитаємих, але не читаємих». Ми вважаємо, що сьогодні дітям у школах, батькам вдома, читачам у бібліотеках варто читати та дізнаватися про справжню Лесю Українку.

Центральна міська бібліотека ім.. В.Панченка взяла участь у бібліотечному стрімі «Лесине слово звучатиме знову» і підготувала книжкову виставку, оформила онлайн-дошку з інтерактивними вправами, кросвордом, пазлами та відео на Padlet.

Шанувальники Лесиного слова можуть перевірити свої знання, виконуючи завдання на нашій онлайн-дошці.

https://padlet.com/citylibcb/lesyaukrainka

До святкування ювілею Лесі Українки –  видатної дочки українського народу, у бібліотеці на Кущівці м. Кропивницького відбувся бібліотечний стрім «Лесине слово звучатиме знову».

Протягом дня струмочком лилися її поезії у виконанні юних читачів «Вже сонечко в море сіда....», «На зеленому горбочку...», «Знов весна і знов надії…» та інші. Під час проведення заходу користувачі дізналися, що Леся рано почала складати вірші. Батьки їй в цьому допомагали, а вона  казала: «Поезія є всюди, хоч не всякий її бачить».

На виставці-експозиції «Леся Українка – 150» представлені матеріали про життєвий та творчий шлях письменниці.  До ювілейних читань долучився місцевий поет  Теніченко М.Г. Михайло Григорович висловив враження від творчості видатної української письменниці. Її доля та її вірші надихнули його, колись далекого від літератури, на створення власних поезій.

Бібліотека-філія №2 підготувала онлайн-вікторину «Палітра творчості Лесі Українки».

Оформлено книжкову виставку-персоналію «ЇЇ життя – сонячний промінь»,  де розміщено літературу, фотоматеріали про життя та творчість письменниці,  поетеси,  перекладача,  громадського  діяча Лесі Українки. Виставка прикрашена українськими рушниками та доповнена рекомендаційно-бібліографічним списком літератури «Хотіла б я піснею стати».

24 лютого в читальному залі бібліотеки для широкого кола користувачів відбулася презентація онлайн-вікторини «Палітра творчості Лесі Українки» на сайті бібліотеки, та огляд книжкової виставки-персоналії  «ЇЇ життя – сонячний промінь». Молоді запропонували відповісти на запитання Всеукраїнського соціологічного опитування «Леся Українка – неосяжність особистості».

https://kirovograd24.com/culture/2021/02/23/lesine-slovo-zvuchatime-znovu.htm