Ще місяць тому на питання чи буваю зимові таборівки та чи беруть в них участь бібліотекарі, ми б відповіли, що навряд. Якщо нас запитають про це сьогодні, то у відповідь побачать встановлений намет, розпалене вогнище, повні рюкзаки провізії (найімовірніше там будуть книжки) та повну готовність вирушати! Протягом чотирьох днів бібліотекарі МЦБС брали участь у Winter Ideas online camp-2021. І хоча ця таборівка була віртуальна, але така крута, що тепер ми готові і до реальної, бо будемо відвертими, більшість ні разу не спали в наметі…

Для нас, як не лише учасників, а й як партнерів кемпу, надзвичайно радісно, що табір зібрав активних громадян з усіх куточків України, які навчалися створювати проекти соціальної дії, використовувати потенціал громади. Було отримано 107 заявок від працівників культури, освітян, представників громадських організацій, молодіжних рад.
Вікторія Поліщук (МЦБС міста Кропивницького) та Ірина Ткаченко (Агенція сталого розвитку «Хмарочос»), фасиліткторки кемпу, натхненно і самовіддано навчали опановувати нові онлайн-інструменти та допомагали створювати комфортний віртуальний простір.
Під час першого дня учасники з'ясовували, які «айсберги» з прихованим культурним потенціалом є в наших громадах, слухали натхненні історії громадської організації «Простір ідей» з Маловисківської громади, познайомилися з ілюстраторкою та графічною дизайнеркою Іриною Крило, яка розповіла про те, як народжується ідеї ілюстрацій та дитячих книжок.
Наступного дня працювали над важливими темами розвитку локальних та глобальних громад через культурні ініціативи, вчилися картувати за допомогою Google My Maps та пізнавали філософію убунту, занурювалися у проєктний цикл разом з Сергієм Ткаченком та ділилися рецептами втілення проєктів соціальної дії. На гостьовому майданчику Анна Ліщина розповідала про ідею лавандової клумби, як місця краси та творчості на селищі Новому.
Третій день зимового табору був днем невгамовного, нестримного, навіть трохи божевільного, креативу. Запрошена спікерка Ольга Луценко познайомила учасників з жанром стоп-моушн відео, дала корисні поради відкрила таємниці успішної зйомки і показала, що відбувається за кадром. На гостьовому майданчику Кирило Поліщук говорив про те, як без фінансування, а лише за допомогою однодумців, вдалося втілювати міжнародні культурні проєкти, познайомив із електронними культурними журналами та  жанром відеопоезії.
Завершенням Winter ideas online camp-2021 стала онлайн-ватра, яка зібрала не лише учасників зимового табору, а й учасників попередніх тренінгів за програмою «Активні громадяни» Британської Ради. Запрошена гостя Слава Світова – письменниця, мотиваційна спікерка, тренерка зі словесної майстерності та розкриття творчого потенціалу, розказала, що кожен з нас сторітелер, показала як приборкати внутрішнього критика та дала цінні поради, як здолати страх перед аудиторію та на власному прикладі продемонструвала, як розповідати історії, щоб півтори години минули непомітно. Онлайн-кемп побудований за Програмою Британської ради в Україні «Активні громадяни». Випускники табору після навчання мають можливість подавати проєкти соціальної дії на конкурс Британської ради.
Організатори табору: ГО Агенція сталого розвитку «Хмарочос» у партнерстві з Міською централізованою бібліотечною системою міста Кропивницького, Мережею освітніх кемпів «Чистий простір», Мистецькою формацією «Дефіс».