В історії нашого народу є багато героїчних сторінок, та найцікавіша – це історія козацтва. Хто такий козак? Лицар, герой, який готовий боротися за долю і процвітання Батьківщини. В свідомості кожного з нас свої власні образи козацтва. В наш час козацтво – один із найгероїчніших, найсвятіших українських  патріотичних образів.

Напередодні Дня козацтва хочеться розповісти про талановитого публіциста, дослідника історії козацтва нашого краю Валентина Євгеновича Карпова.

Одним із життєвих пріоритетів Валентина Євгеновича,  як сам він вважає , є забезпечення реалізації потенціалу козацької ідеї для військово-патріотичного виховання молоді.

Так в нашій бібліотеці-філії № 6 ім. Л. Куценка вже не один рік поспіль Валентин Євгенович проводить урочисті  посвяти в козачата,  зустрічі з молоддю,  де розповідає про цікаву маловідому історію нашого краю.

Валентин Євгенович є одним із перших українських дослідників козацького руху Елисаветграда. Результатом цих досліджень є його книги «Біля витоків козацтва» та «Козацькому роду нема переводу». Автор вивчив багато літератури з козацтва у 26 фондах, 8 архівах України, а також дослідив надбання вітчизняних та зарубіжних історичних джерел. Як зазначив Валентин Євгенович, що «…хотів розповісти моїм землякам та підростаючій молоді про велич козацького духу…». Ці книги є і у фонді нашої бібліотеки з його автографом .

Нещодавно Валентин Євгенович «відкрився» і як художник-аматор. Валентин Карпов – має багатогранний талант. Він не професійний художник, але його картини – «чисті», світлі, оптимістичні і життєствердні.

Користувачі та гості нашої бібліотеки неодноразово мали змогу бачити прекрасні творіння автора. Кожен знаходив щось своє: одні дивувались тонкощам декоративного розпису, цікавим сюжетам, інші милувалися пейзажами, а дехто знаходив своє зацікавлення в малюнках за мотивами книжок.