З нагоди 130-річчя від дня народження земляка – видатного українського культуролога та філософа Дмитра Чижевського, у бібліотеках Кропивницького відбулась низка просвітницьких заходів.

Так, у бібліотеці-філії №2 Централізованої міської бібліотечної системи організували цікавий вечір-портрет «Дмитро Чижевський – філософ, славіст, мислитель».

А от фахівці бібліотеки №9 підготували для своїх відвідувачів інформ-досьє «Дмитро Чижевський. Самотній філософ».

У бібліотеці-філії №15 до дня народження видатного українця тривала година повідомлень «Видатний учений-енциклопедист Дмитро Чижевський». Дітям тут теж запропонували ознайомитися з життєвим і творчим шляхом вченого, для них влаштували сеанс відео презентації «Наш земляк Дмитро Чижевський».

Дмитро Іванович Чижевський насправді був винятковою постаттю. Український науковець-енциклопедист, культуролог-славіст, релігієзнавець, лінгвіст, дослідник української і слов’янської літератури, історії культури, філософії.

Щоб читачам було легше орієнтуватися у творчому житті Дмитра Чижевського, бібліотекарі філії №10 запропонували для ознайомлення інформ-досьє «Історик нашого духу». Користувачі також познайомилися з цікавими фактами із життя видатного науковця-енциклопедиста, який мав перспективу стати міністром праці в уряді УНР. Але після захоплення Києва більшовиками, коли його мало не розстріляли, Чижевський назавжди покинув Україну. Він ніколи не отримав жодного іншого громадянства, крім українського. Викладав історію філософії в Українському вільному університеті в Празі. Потім повернувся до Німеччини – викладати в університеті у місті Галле. У департаменті славістики Гарвардського університету на його честь названо кафедру української літератури. В Україні Національна академія наук запровадила Премію імені Чижевського за видатні роботи в галузі філософії.

 

Кропивницький вечірній. – 2024. – 12 квітня. – с.4.