Синдром новенької

Засідання в клубі «Наталка» при центральній міській бібліотеці для дітей проходило гучно. Адже дівчата не спілкувалися в тісному дружньому колі три літні місяці.

Говорили про актуальне. Через воєнні дії багато сімей переїхали в більш безпечні місця проживання. Як дівчинці-підлітку освоїтися у новому класі? Практичні поради щодо налагодження дружнього спілкування в новому колективі подавалися для групового обговорення у вигляді шпаргалок. А ще були книги.

До присутніх на заході дівчат приєдналися у чаті ті, що зараз за межами міста чи навіть країни. Не тільки говорили, а ще й грали. Ігри-дружилки «Снігова куля» та «П’ять речей» створили атмосферу довіри, невимушеності. Допомогли дізнатися більше одне про одного.

 

Іванка знає, що сказати

Дев’ятирічна Іванка приєдналася до національно-патріотичного руху підтримки захисників і стала учасницею онлайн проекту «Що я скажу солдату Перемоги».

Свою творчу роботу (вірш та малюнок) юна читачка центральної міської бібліотеки для дітей обласного центру назвала «З Перемогою». «З Перемогою, з Перемогою – найчарівніші в світі слова! Мати й донька чекають воїна, переможця над силами зла», - написала юна патріотка.

 

Дзеркало емоцій

Бібліотека №17 селища Нового долучилась до серії занять з інтегрованого курсу «Драматургія і театр».

Книгозбірня зустрічала учнів школи №10, які останнім часом спілкувалися лише на уроках онлайн. Бібліотекарі запропонували відвідувачам захоплюючу вікторину «Чарівний світ мистецтва», книжково-ілюстративну виставку «Незвичайні пам’ятники України та світу», рольову гру «Дзеркало емоцій». Живе спілкування допомогло дітям об’єднатися, отримати задоволення від комунікації та наповнитися новими знаннями.

Слово – теж зброя

«Розваги в Країні мовознавства» влаштували в Новенській бібліотеці №17.

Відвідувачі індивідуально або з друзями поринають у різноманітний світ українських філвордів, ребусів, мовних загадок та кросвордів. Допомогу знаходять на книжкових виставках, під час поетичних читань творів земляків. Українське слово гордо звучало при перегляді літератури «Рідна мова – світ душі моєї», періодичних видань «Джміль» та «Смайлик», інтерактивного спілкування «Рідна мова – моя честь і гідність».

 

Краща мова єднання

Мовознавчий турнір «Краща мова єднання» відбувся в бібліотеці №2 за участі учениць старшої школи.

Бібліотекарі підготували завдання на перевірку знань, розвиток творчих здібностей, та уміння працювати в команді. Читачі переглянули відеоролики «Українська мова: 15 цікавих фактів» та «Соціальна реклама української мови». Кожен відчув себе поетом у конкурсі на складання сенкану на запропоновані слова. Завершився захід переглядом книжкової виставки та відеоролика «Гімн українській мові».

 

Наше місто. – 2022. – 22 вересня. – с.2.