Рідна домівка

Патріотичну та неймовірно добру лялькову виставу «Мій дім – найкращий» переглянули діти разом з батьками та малята з дитячого закладу «Калинка» на літньому майданчику біля центральної міської бібліотеки для дітей на вулиці Попова в Кропивницькому.

Казкові герої навчали глядачів бути чуйними одне до одного, любити та берегти свою оселю, адже рідна домівка – найдорожче місце для кожного з нас. Це особливо відчувається сьогодні, коли деяким сім’ям довелось покинути свої рідні міста через війну. Лялькова вистава вселяє віру, що це тимчасово. Навіть перелітні птахи повертаються у рідний край, де будують гнізда і виводять пташенят. Усі наші українці, дорослі і малеча, обов’язково повернуться до рідних домівок.

 

Вишивка: свій – чужий

Через захоплення вишивкою довелося виїхати з Луганська дослідниці народних мистецтв Інні Єрмаковій.

Несприйняття вона відчула на собі. Образливі слова, комічні вигадки про те, що вона з Івано-Франківщини, хоча насправді родом дослідниця з Донеччини. Її друзі потрапили до розстрільних списків. Вишита сорочка стала ідентифікатором: свій-чужий. Їй довелося виїхати. Про це користувачі бібліотеки №2 дізналися під час відео години «Спадок нації».

 

Святковою акцією «Україна моя вишивана» привітала бібліотека №16 мешканців мікрорайону.

Охочих взяти участь у різноманітних конкурсах, вікторинах, майстер-класах зібралося чимало. Музичне озвучення привертало увагу перехожих та поповнювало аудиторію учасників. Для перегляду були представлені яскраві святкові виставки друкованих творів, прикрашені вишиванками, колекціями герданів та інших виробів з бісеру. Вони стали чудовим фоном для охочих сфотографуватися.

Історична вікторина зацікавила дорослих. Малеча з надзвичайним натхненням розфарбовувала патріотичні розмальовки, додаючи свій особистий коментар до кожного малюнка. Найактивніші учасники акції отримали заохочувальні призи. А маленьких учасників заходу пригостили цукерками.

Гості міста, які тимчасово змушені перебувати далеко від своєї домівки, після закінчення акції приєдналися до патріотичної спільноти користувачів.

 

Вишиванка на заходах бібліотеки №10 прикрашає активістів.

Серед них – учасники гурту «Берегиня» та учні Завадівської гімназії, які співають, декламують поезії, вишивають рушники нитками, бісером і малюють українців у національному одязі. Гарну картину намалювала Аліна Козирєва. Братик Назарчик їй допомагає, бо дуже любить Україну і рідну землю.

 

Наше місто. – 2022. – 26 травня. – с.3.