Чапля осінь жде завзято

У подорож на казковому потязі до бібліотеки №12 запросили вихованців центру соціальної реабілітації дітей з інвалідністю. Хлопчики та дівчатка дізналися, як народжуються казки, взяли участь у різноманітних вікторинах, розвагах та конкурсах. Із задоволенням діти переглянули мультфільми за мотивами українських народних казок. А на згадку про казкову подорож отримали невеличкі подарунки.

Чапля осінь жде завзято, буде сани фарбувати! Головні українські свята стали темою дня інформації в книгозбірні №9. Користувачам розповіли про історію їх появи, традиції, прикмети, ритуали. А ще – про пісні, святкові рецепти, ігри та забави. Чимало інформації про рідну країну відвідувачі почерпнули із книг та друкованих періодичних видань, що були представлені на книжковій виставці. Молодші читачі взяли участь у казковому асорті. Вивчили фразу «Чапля осінь жде завзято, буде сани фарбувати», кожне слово якої розпочинається на літеру, що відповідає кольору веселки. Відвідувачі переглянули документальні фільми про звичаї й традиції українців, а також про культурні, соціально-економічні та наукові досягнення українців.

 

Антикризовий Брехунець

 

Чи знаєте ви, що слово «прізвище» походить від давньоримського позначення великої родини, на чолі якої обов’язково стояв чоловік. До сім’ї також входили й раби. Потім прізвища стали поширеним явищем у різних країнах. А в наші дні без прізвища взагалі не обійтися. Деякі з них особливо цікаві. Про них і говорили в бібліотеці №9 під час години цікавих фактів.

Прізвище відомого американського актора Арнольда Шварценеггера в перекладі з німецької – «чорний хлібороб». Режисерові фільму, в якому дебютував актор, воно здалося занадто складним. Тому в титрах виконавця головної ролі позначили як Арнольд Сильний.

Найпопулярнішим прізвищем в Україні вважається Шевченко. В Англії та США перше місце займає Сміт. У Швеції проживають понад 300 тисяч Карлсонів. Вони не мають ніякого відношення до кумедного чоловічка з пропелером і не живуть на даху.

Більше третини населення В’єтнаму записано на прізвище Нгуен. Ну, а найбільше китайців – майже 100 мільйонів – носять прізвище Лі. У багатьох воно збігається з іменем.

Працівники бібліотеки вирішили дослідити, які цікаві прізвища користувачів нашої книгозбірні. Цікаві козацькі – Затуливітер, Жупаненко, Голомозий, Гетьман, Красноштан. Від професій – Мельник, Гончар, Бондаренко, Кухар, Лимар. Дуже цікаві антикризові прізвища – Без’язична, Брехунець, Гармідер, Кучерявий, Музика, Неня. Цікаво, що чимало користувачів мають однакові прізвища з відомими українськими політиками – Кучма, Гриценко, Тимошенко, Кличко, Луценко. Є і не дуже милозвучні прізвища.

Хтось стверджує, що оригінальне прізвище допомагає у житті, а хтось настільки його ненавидить, що вирішує змінити. Тож замість якогось образливого ймення ви можете офіційно стати Квіточкою чи Сонечком.

 

Наше місто. – 2018. – 23 серпня. – с.4.