Про мову жартома і всерйоз

Читати українською – важливо, модно і необхідно. Про це впевнено заявили учасники літературного батлу «Читай українське!» в центральній бібліотеці для дітей. Читачі захоплено розповідали про свої улюблені книги. У вікторині «Розсипанка» продемонстрували знання різножанрової літератури. А під час творчого конкурсу «Мелодія слова» натхненно читали улюблених класиків. Перемогу в літературному батлі здобула любов до української книги.

Дивограй українського слова. На калейдоскоп мовних цікавинок до бібліотеки №4 завітали шестикласники школи №17. Діти захоплювалися красою і лексичним багатством української мови, слухаючи вірш, де всі слова починаються лише на літеру «С», та оповідання «Перший поцілунок», у якому «П» є першою літерою кожного слова. А в мовному турнірі проявили рівень знань української. Учні розмірковували над питаннями «Що загрожує українській мові?», «Якими мають бути наші дії на підтримку рідної мови?» Захід викликав у дітей бажання спілкуватися чистою українською мовою та не вдаватися до суржику.

Без суржику. Бібліомарафон «Звучи, рідна мово» провели в бібліотеці №15. Учні молодших класів школи №22 завітали на засідання клубу «Запитайко». Читали вірші, прислів’я та переглянули відео «Легенди про мову». Упродовж дня бібліотекарі презентували користувачам виставки «Читай українське, не пожалкуєш» та «Мова – духовна святиня народу». Підготували інформаційну мозаїку «Читай українською, пиши українською, говори українською», бібліо-експрес «У пошуках знань: українські словники і довідники», а також вікторину «Суржик по-кропивницьки».

Жартуємо разом! Українці – люди з гумором. У бібліотеці №10 відбувся бліц-турнір «Про мову жартома». Команди учасників виконували серйозні та жартівливі вправи. Весело відгадували мовні загадки, брали участь у конкурсах римувальників та граматичних сходинках. Юні мовознавці прийшли до висновку, що українці при будь-якій життєвій ситуації підтримують один одного. А гумор – ще одна єднальна нитка для нас.

У кімнаті казок бібліотеки №19 малюків дитсадка №67 познайомили з «Книгами, написаними серцем» Василя Сухомлинського. Актори, члени клубу «Веселі Пізнайки та допитливі Чомучки» майстерно зіграли тварин у ляльковій виставі «Які на смак зірки». Їм довелося хрюкати та гавкати, водити «швидку» та лікувати хворих. Були шалені оплески та щирий сміх. Казки та оповідки письменника-земляка Василя Сухомлинського лишаються актуальними для виховання моральних цінностей у юного покоління.

Що хочеться і що можна

«У королівстві книг». Такою була тема гри-забави в бібліотеці №14. Разом із бібліотекарем Оксаною Чернецькою діти зустрілися з казковими героями, познайомилися з книжковими скарбами дитячої бібліотеки. Відгадували загадки, брали участь у конкурсах та переглянули мультфільми. Бібліотекарка побажала діткам, щоб увесь розум, мудрість і людська доброта передалися їм через книги.

На крилах «Чайки». Клуб авторської пісні і поезії «Струни душі» провів засідання у бібліотеці №6. Вечір-вспомин «На крилах «Чайки» присвятили Петру Петровичу Пархоменку, члену конгресу літераторів України, керівнику літературно-поетичного клубу «Чайка», який діяв у бібліотеці з 2006 по 2016 роки. Гостями на засіданні були «чайківці». Вони з теплотою і вдячністю згадували про настанови Петра Петровича щодо віршування, його чуйну, добру і веселу вдачу. Читали його вірші та свої присвяти цій чудовій людині.

(Олена Шовенко)

Сімейне весняне свято в бібліотеці №7 зібрало її друзів. Батьки і діти залюбки брали участь у різних конкурсах та іграх. Організатором і натхненником свята став депутат міськради Вадим Дрига. Усіх присутніх пригощали від нього млинцями. Було море позитиву.

Що хочеться і що можна. Є чітка межа між тим, що нам хочеться, і що можна. Працівники бібліотеки №1 підготували для читачів бесіду-діалог «Твоя поведінка – дзеркало твого обличчя». Цікаво було дізнатися міркування користувачів стосовно моральних цінностей людини. Зокрема, чи знають вони, що українці завжди цінують честь, відданість, повагу, вдячність. Що всім нам потрібно бути милосердними. І завжди пам’ятати, що вихована людина навіть у темряві і на самоті залишається вихованою. А також, як допомагає у вихованні книга.

Наша газета. – 2018. – 7 березня. – с.4.