18 травня, в день, коли весь цивілізований світ святкує Міжнародний день музеїв, в Україні війна нищить їх… Зараз нема можливості навіть приблизно порахувати, скільки пам’яток архітектури та культурних закладів втратила Україна за останні місяці. Тривають обстріли, не вистачає людських ресурсів для підрахунків, складно перевірити достовірність вже наявної інформації…

Сьогоднішній огляд допоможе вам доторкнутися до культурно-історичної спадщини України, музейних скарбів, народного декоративного мистецтва.

Розраховано на мистецтвознавців, музеєзнавців, істориків, студентів, учнів художніх коледжів, широке коло читачів, не байдужих до культурної спадщини України.

Для початку спробуємо  розібратися з поняттям мистецтва як таким.

Думаєте, мистецтво святе? Аж ніяк – у ньому, як і в житті, є кров, піт, сльози та скандали. Однак історія мистецтва воліє про це мовчати, зазвичай фокусуючись на законах естетики.

Козлов Г. Замах на мистецтво: арт-детектив / Пер. із рос. С. Ушкалова. – К.: ArtHuss, 2018. – 336с.

Ця книга – чудова спроба пролити світло на таємниці мистецтва, де діє безліч інших чинників – від політичних до фінансових.

Кому було вигідно зробити з Ван Гога геніального безумця?

Як крадуть твори і як їх підробляють?

Чому «Мона Ліза» стала суперзіркою?

Про все це й про багато іншого ви дізнаєтесь із одинадцяти «справ» цього направду фундаментального і водночас захопливого арт-детективу.

Та все ж зосередимось на Україні. Наша держава по праву належить до країн з багатогранною унікальною культурною спадщиною. Її визначні пам’ятки археології, твори образотворчого та декоративного мистецтва є невід’ємною частиною світового культурного надбання. Музейна галузь України має різноманітну розгалужену мережу, серед якої Національний музей історії України являється провідним. Пропонований широкій громадськості двотомний альбом колекцій цього музею видається за програмою «Українська книга».

Перший том альбому

Національний музей історії України. У двох томах: альбом / авт. ст. Н. Г. Ковтанюк, Л. В. Строкова; фотозйомка Д. В. Клочка. – К.: Мистецтво,2011.

Т.1. – 320с.: іл.- Укр., ст. і текстівки англ.

Тут ви познайомитесь з історією формування колекцій, рідкісними археологічними предметами, значна частина яких має світове значення, та унікальними пам’ятками золотарського мистецтва Національного музею історії України та його філії – Музею історичних коштовностей України. Серед них – відомі артефакти, які можна вважати візитівкою не лише музею, а й всієї країни, зокрема золота пектораль (середина IV ст. до н. е.), златник Володимира Великого та ін.

Доповненням і продовженням є другий том двотомного видання

Національний музей історії України. У двох томах: альбом / Н. Г. Ковтанюк, О.В. Іванова, З.О. Зразюк, А. В. Литовченко, А. С. Андріуца, О. В. Шевченко; фотозйомка Д. В. Клочка. – К.: Мистецтво, 2012.

Т.2. – 336с.: іл. – Укр., ст. і текстівки англ.

В нього ввійшли унікальні твори образотворчого  та декоративно-ужиткового мистецтва, рукописні документи, стародруки, нумізматика та зброя зі збірки Національного музею історії України та його філії – Музею історичних коштовностей України.

Якщо вже підняли тему коштовностей, то саме час познайомитись з нашою черговою книгою

Врочинська Г. В., Стельмащук Г. Г. Історія традиційних українських прикрас: Науково-популярне видання. – К.: ТОВ «Балтія-Друк», 2020. – 183с.:іл.

Відомі українські етнографи розповідають про те, як з розвитком технологій розвивались і змінювались принципи виготовлення традиційних прикрас українців, які мали не тільки художньо-естетичний сенс, але і зберігали своєрідний  культурний код нації. Цікаво, що прикрасами користувались не тільки переважно жінки, але й для чоловіків здавна існували власні традиції і системи визначених символів для позначення за допомогою прикрас в одязі, головних уборах, зброї тощо їхнього місця і становища в суспільстві.

Для тих, хто цікавиться народним декоративним мистецтвом, прийдеться до смаку альбом

Музей українського народного декоративного мистецтва: альбом / авт.: А. Ф. Вялець, Л. С. Білоус; фотозйомка М. К. Андреєва. – К.: Мистецтво, 2009. – 352с.: іл. – Укр., англ., рез. рос. і фр.

В виданні представлено всі види народного декоративного мистецтва різних регіонів України – килимарство, ткацтво, вишивку, кераміку, вибійку, скло, фарфор, фаянс, народний іконопис та інші з колекції музею, що становить понад 77 тисяч творів XV-початку ХХІ ст.

Наступна книга про прекрасне

Малаков Д. Мальовнича Україна / Дмитро Малаков; вступ. Ст.. В. Кузьменка; фотозйомка: А. Прибєги (та ін.). – К: Мистецтво, 2019. – 208 с.: іл. – Текст укр., англ.

Яскравий, глянцевий альбом розповідає про багатовікову культуру та мальовничу природу держави Україна. Храми і монастирі, замки та фортеці, палаци й маєтки та сучасні споруди характеризують творчий злет народних майстрів і професійних митців, які від часів Київської Русі до сьогодення створили неоціненну спадщину нашого народу. Видання знайомить із різноманітними чарівними куточками всіх регіонів країни – від Карпатських гір на заході до донецьких степів на сході, від голубоплесого озерного Полісся на півночі до сонячних берегів Криму й Одеси на півдні. Альбом зачарує кожного читача неповторною красою природи України, її давніми архітектурними пам’ятками і новобудовами.

Більш детально з архітектурою одного з регіонів України знайомить книга

Мунін Г.Б., Роглєв Х.Й. Визначні пам’ятки Західної України / Переклад на англійську Д.В. Кушніра. – К.: Книга, 2008. – 176с.: іл. – Укр., англ.

У виданні розкрита історія областей Західної України, проілюстрована фотографіями замків і фортець, старовинними зображеннями, портретами власників, їхніми гербами, географічними картами, різноманітними малюнками на історичну тематику (лицарі, зброя, мечі, щити тощо).

А ось південний регіон представляє книга

Одеський музей західного і східного мистецтва / вст. ст. І. Глєбової, Л. Сауленко; авт. Колектив. – К.: Мистецтво, 2016. – 240с.: іл. – Укр. Мова, рез. і текстівки англ., рос.

Даний музей – значний науково-просвітницький центр півдня України, колектив якого постійно проводить дослідницьку діяльність, докладає зусиль для поновлення фондів новими експонатами, відкриває виставки українських та зарубіжних художників, здійснює іншу культурологічну роботу. Музей розташовано в ошатному будинку у центрі міста, побудованому в середині XIX ст. за проектом архітектора Людвіга Отона, де в двадцяти трьох залах розміщена експозиція античного, західноєвропейського та східного відділів. Колекція музею не претендує на повноту характеристики всіх головних періодів розвитку світового мистецтва, але вирізняється високим художнім рівнем завдяки цілій низці блискучих творів видатних майстрів живопису, скульптури, декоративно-ужиткового мистецтва від найдавніших часів до сьогодення. Особливо заслуговує на увагу полотно Йоганна Баптіста Лампі Старшого «Портрет Йосипа Дерібаса», який був одним із засновників Одеси.

Всім відомо, що ми родом з дитинства. І смак до прекрасного формується  змалку. З цією метою представляємо науково-популярне видання для молодшого і середнього шкільного віку

Вздульська В. Українські скарби / ілюстрації I/D. – К.: Портал, 2020. – 88с.

Скарби бувають дивними – як от бивень мамонта чи прадавня мотика. Бувають втраченими чи й зовсім вигаданими, і навпаки – знайденими дивовижним чином. Авторка зібрала цілу скриню історій про скарби, пов’язані з Україною, і не ховає її, а ділиться з нами. Обережно: після прочитаного може з’явитися потяг до розкопок!

І розкопати, наприклад

33 найвідоміші картини та скульптури / Упоряд. Штепанка Секанінова; пер. з англ. М. Каспарова. – Харків: ТОВ Видавництво «Ранок», 2020. – 64с. : іл.

А ще тут можна дізнатися про дужого Давида, величезного Будду, Христа-Спасителя на горі та помилуватися красою розквітлих соняхів. Хочете? Тоді приєднуйтесь до кішки Міни та її подруг дівчаток-близнючок у подорожі до найвідоміших картин і скульптур. Ви дізнаєтесь їхню історію та дещо про митців, які їх створили. Хтозна, можливо, прочитавши цю книгу, ви й самі зажадаєте стати митцями?..

І як підсумок  -  ми сподіваємось, що навіть страхіття війни можуть стати поштовхом до творення мистецтва.

До нових зустрічей!