Жителі Кропивницького люблять своє місто, і далеко не безпідставно називають його українськими Афінами або маленьким Парижем.  Тут можна насолодитися архітектурою з будинками в стилі європейських "палаццо", особливого шарму місту надають пам'ятки високої класики та модерну, мавританські, барокові палаци, будинки, на фасадах яких поєднуються готичні мотиви, рококо та ренесанс.

До  Дня нашого славетного міста книгозбірня №9 підготовила краєзнавчий екскурс  «Хранителі вікових цінностей».  Протягом дня користувачі бібліотеки  знайомилися з музеями Кропивницького які варто знати і які просто необхідно побачити. В цих будівлях зберігаються найцінніші скарби людства, зустрічаються сьогодення і минуле.

У Кропивницькому (та його околицях) 12 державних і комунальних музейних закладів. Всі міські музеї без винятку мають власні інтернет-сторінки.

Для романтично налаштованих читачів протягом дня проводили цікаві та змістовні  бесіди біля книжкової виставки «Єдиний, хто не втомлюється, - час», вікторина «Найвизначніші музеї світу». Музеї Кропивницького  завжди відкриті для вас!