Для підвищення кваліфікації працівників бібліотек спеціалісти відділу інноваційно-методичної роботи проводили різнопланові заходи: семінари, практикуми, майстер-класи, тренінги, лабораторії, надавали всебічну підтримку в самонавчанні та запрошували спеціалістів різних галузей для обміну досвідом.

Для освоєння інноваційних методів створення заголовків книжкових виставок, афіш заходів, презентацій та фотоколажів було проведено два майстер-класи. Бібліотекарів навчали працювати в безкоштовному онлайн додатку «Canva», який дозволяє втілювати в життя безліч дизайнерських задумів, при цьому не порушуючи авторське право. Учасники навчання закріплювали знання практичними заняттями та створювали бібліотечні анонси.

Ще один майстер-клас «Інноваційні методи краєзнавчої роботи» був проведений на базі бібліотеки-філії №9.Ознайомилися з нетрадиційними формами краєзнавчої роботи, які використовують у своїй роботі бібліотеки системи, та новими ігровими формами туристичного краєзнавства, які поєднують інтелектуальну складову із фізичним навантаженням: геокешинг, геотатінг та геокрос. Працівники бібліотеки-філії №9 разом з відділом інноваційно-методичної роботи провели для учасників заходу геокешинг. Це пошук схованок або розв’язування загадок із використанням GPS, де команди, виконавши завдання, отримували координати наступного сховку. Бібліотеки-філії №18 та №21 після майстер-класу вже використали таку ігрову форму як бібліокешинг, що засвідчує користь подібних навчань.

Про роботу центрів неформального спілкування говорили під час семінару «Діяльність бібліотечних клубів», який проходив на базі бібліотеки-філії для дітей №21. Працівники бібліотек розповідали про секрети успіху найбільш креативних клубних об’єднань, які діють при їхніх книгозбірнях: театр книги, сімейно-пошуковий клуб, арт-студія, чоловічий клуб за інтересами. Спеціалісти відділу інноваційно-методичної роботи дали корисні поради щодо створення та функціонування молодіжних клубів та просторів при бібліотеках. Головний бібліотекар Центральної бібліотеки для дітей розповіла про діяльність дитячих клубів та гуртків, головної метою яких залишається залучення дитини до читання та активного користування послугами бібліотеки. Важливо. Діяльність усіх клубів за інтересами спрямована на те, щоб розширити горизонти пізнання, а бібліотека саме те місце, де можна знайти цікавих співрозмовників, поспілкуватися невимушено, реалізувати свої таланти. Саме для людей похилого віку бібліотечні клуби є таким особливим місцем.

Надзвичайно корисним став практикум «Особливості створення та ведення електронного каталогу», який провели працівники відділу організації і використання бібліотечного фонду. Під час практикуму були проведені практичні заняття зі створення нової бази даних, введення монографічного опису видання, обміну даними між різними базами. Бібліотекарі системи навчалися використовувати пошукові можливості електронного каталогу та працювати з дублетною інформацією.

Важливим напрямком роботи МЦБС є формування екологічного світогляду читачів. Саме екологічній темі була присвячена лабораторія інновацій «Бібліотека №16 – майданчик екологічного виховання», яка проходила на базі цієї книгозбірні. Працівники бібліотеки ділилися з учасниками лабораторії досвідом роботи в проекті «Зелена бібліотека», розповідали про єдиний в місті «готель домашніх тварин» та проводили практичні еконавчання: «Це треба знати: забруднювачі-довгожителі» та «Екологічний ерудиціон». Завершилася лабораторія екскурсією Озерною Балкою, де багато природніх джерел та чудова природа.

Питанню створенню сучасного бібліотечного обслуговування, який базується на принципах інклюзії, був проведений круглий стіл «Бібліотечна інклюзія: соціальна адаптація дітей з особливими потребами», учасники якого ділилися досвідом роботи у цьому напрямку. Обговорювали особливості співпраці книгозбірень та інклюзивних центрів та труднощі, з якими доводиться стикатися.Працівники центральної бібліотеки розповіли про роботу літнього читального залу з дітьми з інвалідністю. Бібліотека-філія №8 організовує активне дозвілля для дітей з вадами слуху, які є постійними читачами цієї книгозбірні. Для них було придбано окуляри віртуальної реальності, які допомагають краще пізнати навколишній світ. Завідувачка бібліотеки-філії №1 розповіла про перешкоди, які стоять на шляху співпраці з інклюзивно-ресурсними центрами. А завідувачка бібліотеки-філії №12 ділилася активною спільної роботою з Центром комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю. У круглому столі взяла участь педагог цього центру Людмила Дряпак, яка презентувала діяльність їхнього закладу. Обговорили також досвід колег з Херсонської обласної бібліотеки, на базі якої створено перший в Україні інклюзивний театр «Звичайна роль – особливий актор», у якому беруть учать діти з розладами аутистичного спектру, діти з синдромом Дауна та їхні батьки.

Для учасників заходу було підготовлено декілька практичних вправ, які допомагають краще зрозуміти людей з інвалідністю. Учасники зауважили, що бібліотекарі не отримують у повній кількості необхідних знань та навичок роботи з цього питання, тому потрібно займатися самоосвітою, вивчати досвід інших книгозбірень та ділитися власним.Адже одним із головних завдань бібліотек – створити максимально комфортну обстановку для своїх особливих читачів і забезпечити умови для рівного та вільного доступу до інформації.

Також протягом року були проведені: бібліоекспедиція «Підсумки 2018: плюси і мінуси роботи МЦБС», практикум «Актуальні питання успішного функціонування дитячих бібліотек», семінар-нарада «Планування: пошук оптимальних варіантів», година професійних порад «Успішні бібліотечні програми», день обміну досвідом «Вуличні форми масової роботи», тренінги «Робота з графічним редактором» та «Основні функції та можливості електронних таблиць», круглий стіл «Інформаційний розвиток бібліотек».

Активно брали участь у підвищені кваліфікації члени клубу молодого бібліотекаря «Bookлідер», які долучалися не лише до локальних, а й всеукраїнських навчань. Вікторія Поліщук взяла участь у VІ Зимовій школі молодих бібліотекарів УБА, яка проходила в лютому у селі Ізки Закарпатської області. Прогресивна молодь з різних куточків України приїхала на навчання аби вдосконалити та розширити свої знання та навички у професійній сфері. Головна тема занять – професійні комунікації. На запланованих навчальних тренінгах учасники детально обговорювали комунікативні зв'язки бібліотек з різними категоріями користувачів і громадськістю, говорили про створення комунікаційної політики, проводили паралелі між «за» і «проти» у просуванні бібліотек у соціальних мережах Facebook, Telegram та Instagram, плавно перехолили від теоретичних до практичних завдань у досягненні поставлених цілей. Протягом всіх навчальних днів, після закінчення тренінгів, команди, на які було поділено учасників, отримували додаткові домашні завдання згідно опрацьованих тем. Кожному з учасників навчання на школі додало нових ідей до самореалізації, насамперед, себе як особистості, а також, як професіонала бібліотечної справи. Результатом цього навчання стала співпраця з Молодіжною секціє УБА та координація всеукраїнської акції «Тиха Вечірка» у Кропивницькому.

Членкиня клубу Марія Комишан взяла участь у IV Міжнародному форумі молодих бібліотекарів, який проходив у квітні в Харкові. Ключова тема форуму – «бібліотека: перезавантаження».Форум відвідали молоді фахівці бібліотечної справи з різних куточків України та колеги з трьох країн – Білорусі, Латвії, Румунії. Захід пройшов у приміщенні Навчально-бібліотечного комплексу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого у місті Харків.

У квітні в Кропивницькому проходив базовий тренінг за програмою «Молодіжний працівник», у якому взяли участь члени клубу. Це унікальна програма, яка дає можливість підвищити професійний рівень державних службовців, працівників культури, громадських об’єднань, які працюють з молоддю.

Олена Холоденко, бібліотекарка філії №8, взяла участь у семінарі з інформаційної та медіаграмотності, який був проведений спільним зусиллям Української бібліотечної асоціації та Goethe-Institut в Києві. На розгляд було обрано досить актуальну на сьогоднішній день тему: «Плагіат у суспільстві. Роль бібліотеки у формуванні доброчесної спільноти».

Із 7 по 11 жовтня у Національній бібліотеці України ім. Ярослава Мудрого у Києві була проведена VII Всеукраїнська школа методиста, у якій взяла участь завідувачка відділу інноваційно-методичної роботи МЦБС міста Кропивницького Вікторія Поліщук. Тема цьогорічної школи: «Сучасна публічна бібліотека: виклики, можливості, досягнення».Протягом п’яти днів працівники методичних відділів брали участь у професійних дискусіях, семінарах та тренінгах, обмінювалися досвідом. Розглядали практичні питання організації бібліотечного обслуговування відповідно до Державних соціальних нормативів, сучасні акценти в неформальній освіті бібліотечних фахівців, зовнішні та внутрішні виклики кадрового менеджменту та вимірювання якості бібліотечної діяльності.

На базі центральної бібліотеки МЦБС відбувся тренінг за програмою «Active Citizens» при підтримці Британської Ради, у якому взяли участь бібліотекарі системи. Завдяки фасилітаторкам програми Ірині Ткаченко та Анні Ліщині учасники навчалися краще розуміти себе та потреби своєї громади, працювати в команді для отримання кращого результату, шукали шляхи вирішення локальних проблем, отримали практичні навички заповнення грантових заявок. Познайомилися з успішними проєктами нашого міста: «Баба Єлька» та «Світлячки». Кожен учасник тренінгу отримав можливість взяти участь у конкурсі міні-грантів від Британської Ради.

Бібліотекарі системи взяли участь у «Майстерні агентів культурних змін», яка стала платформою для обміну досвідом в реалізації культурницьких проєктів та ініціатив між громадами-партнерами Програми DOBRE, майданчиком для навчання у сфері культурного менеджменту, простором для мережування і спільнодії у сфері культури.

Працівники бібліотек системи протягом року брали участь в навчаннях, які організовували обласні бібліотеки, а саме: обласний семінар-практикум «Бібліотека для молоді: формати, неформати, платформи можливостей», семінар «Краєзнавчий туризм у бібліотечному форматі», скайп-школа «Молоді – про культурні права», тренінг «Проектно-грантова діяльність закладів культури як фактор розвитку громади», вебінари «Штучний інтелект – технології формують майбутнє», «Публічна бібліотека та краєзнавчий туризм: сучасні аспекти діяльності бібліотек», «Ігри в бібліотеках». Такожспеціалісти відділу інноваційно-методичної роботи долучилися до тренінгу «WOA on the GO», який проходив на базі ОУНБ ім. Д. Чижевського.