Майстер новели

Ювілейні заходи до 150-річчя Василя Стуса відбулися в бібліотеках міста.

Видатний український письменник – неперевершений майстер соціально-психологічної прози, тонкий спостерігач людської душі, гуманіст і просвітитель. Його творчість та манера письма мали великий вплив на розвиток української новелістики. Він увійшов у історію не лише української, а й світової літератури як автор правдивих соціально-психологічних новел із життя села. До глибини душі вражають своїм психологізмом його твори «Синя книжечка», «Камінний хрест», «Катруся», «Новина», «Кленові листочки» та інші.

У бібліотеці №1 провели для читачів ювілейну мозаїку «Ювілей письменника – свято для читача». Відвідувачі ознайомилися з життєвим і творчим шляхом та літературним надбанням великого українця. Віртуальну виставку «Співець української землі» підготували в бібліотеці №10. «Я свою душу пустив у душу народу» - ці прості й водночас глибокі слова почули вихованці гімназії нових технологій навчання під час літературного калейдоскопу в бібліотеці №12. Музичну композицію на основі документального фільму «Дорога. Василь Стефаник» запропонували користувачам у бібліотеці №2. Інформаційний буклет про талановитого українця «Велетень духу і лицар свободи» отримали відвідувачі бібліотеки №8 у мікрорайоні Шкільному. Літературний марафон «Прочитай твір Василя Стефаника» провели в бібліотеці №5. З життєвим і творчим шляхом письменника, його світоглядними переконаннями познайомили відвідувачів у бібліотеці №4.

Під сімейною парасолькою

Сім’я – це цілий Всесвіт, у якому народжуємося, живемо і вчимося любити маму, батька, братів,сестричок, бабусю й дідуся. Це особливий, найрідніший і найдорожчий світ, в якому ми найсильніші і найщасливіші.

Учасники діалогу в бібліотеці №2 говорили про любов та повагу в своїх родинах. Після перегляду невеличкого уривку з телевізійного реаліті-шоу «Хата на тата» обговорили сюжет телепередачі, культуру сімейних стосунків та ціннісні орієнтири, важливі для подружнього життя. Переглянули відео «Щаслива родина – успішна країна». Спілкування проходило в теплій дружній атмосфері під улюблені пісні.

Книжкова виставка «Під сімейною парасолькою» пропонувала цікаве чтиво. Попитом користувалися твори Світлани Талан, Ніни Фіалко, Зоряни Лешко, Лариси Денисенко.

Будь видимим!

Навчальна майстерня флікерів «Будь видимим» відбулася в гімназії новітніх технологій навчання Кропивницького в рамках проєкту «Амбасадори безпеки».

Працівники бібліотеки №16 розповіли п’ятикласникам про флікери та їхню користь для безпеки пішоходів. Діти із захопленням виготовляли світло відбивні лапки, які потім прикріпили до своїх наплічників.

На глобусі – Європа

Знайомство з країнами Європи організували для користувачів міські бібліотеки.

Мандрували з літературними героями у бібліотеці №12. Разом з кумедною розумницею Еллою та її друзями вирушили до Фінляндії. Потім потрапили у гості до детектива Теодора Кефірчика у Польщу, відвідали Німеччину. А на завершення поринули у веселі, зворушливі й моторошні пригоди семиметрового велетня та маленької дівчинки Софії в Англії.

У бібліотеці №13 відвідувачі вгадували прапори країн – членів ЄС, були детективами у грі «Знайомство з грошовими одиницями», визначали країну за описом.

Рецепт демократії

Гру «Рецепт демократії» запропонували в бібліотеці №16 старшокласникам гімназії новітніх технологій навчання.

Це освітня гра, розроблена норвезькою організацією «Фонд з прав людини». У ній немає чітких доконаних відповідей, оскільки не існує єдиного універсального рецепту побудови демократичного суспільства. Об’єднавшись у команди, учні намагалися знайти свій рецепт створення демократичної держави. Думки в командах розходились, тривали бурхливі обговорення, діти вчилися дослухатися один до одного, приймати спільні рішення. В процесі обговорення учасники дійшли висновку, що процес демократизації не може бути завершеним чи довершеним, він весь час у розвитку.

Наше місто. – 2021. – 27 травня. – с.4.