Імена на обеліску

Восьме січня для кіровоградців – особливий день, день визволення міста від нацистських загарбників, одна з героїчних і трагічних сторінок Другої світової війни.

Саме з нагоди цієї знаменної дати в бібліотеці-філії №17 Кіровоградської МЦБС, що в селищі Новому, відбулася зустріч педагогів й учнів школи №10, жителів селища з відомим кіровоградським істориком-краєзнавцем Василем Даценком. Гостем на зустрічі був також Павло Фещенко – відповідальний секретар обласної комісії у справах увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій.

Павло Фещенко повідомив, як проходить пошук останків загиблих воїнів, про труднощі, які виникають у пошуковців, про байдужість деяких керівників до цієї справи. Василь Даценко розповів про Кіровоградську наступальну операцію й детально зупинився саме на епізодах, які безпосередньо стосуються селища Нового і станції Лелеківка.

Запеклі бої як наступального, так і оборонного характеру проходили на території Новенської селищної ради. Ця територія іменувалася як залізничний роз’їзд Лелеківка, колгосп ЛТК і невстановлений документально радгосп «Лаврентіївський» (імовірно, це радгосп імені Кірова між нинішнім селищем Новим та селом Обознівкою, оскільки місцем загибелі і поховання лейтенанта В. Шапошникова вказано саме це місце).

Офіційно до сьогодні вважалося, що в цій братській могилі поховано сім воїнів з установленими даними та 41 – з невстановленими. Але ці цифри не відповідають реальному стану речей. Аналіз доступних архівних даних ЦАМО РФ «Меморіал» дає змогу свідчити щонайменше про 58 встановлених імен воїнів 7-го механізованого корпусу, 13-ї гвардійської стрілецької дивізії, 95-ї гвардійської стрілецької дивізії, 1-ї гвардійської повітрянодесантної дивізії.

Василь Даценко зазначив, що має намір клопотати про внесення змін у списки похованих у братській могилі, що в селищі Новому, та увічнити їх на меморіальних плитах. Живе спілкування з людьми, які надзвичайно віддані своїй справі, не залишило нікого з відвідувачів новенської книгозбірні байдужими. Щира подяка працівникам бібліотеки Катерині Салтан та Оксані Крутоус за допомогу в організації такої цікавої зустрічі.

Валентина Самсонова

учитель загальноосвітньої школи №10

 

Вечірня газета. – 2016. – 15 січня. – с.12.