Читачка номер один

«Книга пам’яті мого роду»: названо переможців обласного туру конкурсу, оголошеного Національною бібліотекою України для дітей на початку року. У номінації «Відеокниги» переможницею стала читачка Кіровоградської бібліотеки №19 Ірина Осадча. Спільними зусиллями школярки, бібліотекарки Вікторії Нетребенко та поета Кирила Поліщука була створена відео книга «У пам’яті і в серці», яку журі визнало найкращою. Друге місце отримала «Книга  пам’яті мого роду» Марини Запорожець із Гайворона. Третє – «Безстрашна зв’язкова Сергія Марущака з Бережинки». Роботи переможців відправлено до головного оргкомітету Національної бібліотеки для дітей.

Мир потрібен, як життя. Серія заходів на таку тему пройшла в бібліотеці №17. Бібліотекарі провели майстер-клас із виготовлення паперових голубів. Потім прийшли у місцеву школу та разом з учнями виготовили ще близько сотні голубів. А на великій перерві провели вуличну акцію «Мир на землі – щастя в родині». Діти прикрашали голубами дерева та дарували їх перехожим.

Зустріч із молодими письменниками відбулася в бібліотеці №19. Перед третьокласниками зі своїми дитячими творами виступили Кирило Поліщук, Аліна Олексієнко, Олена Горобець. Вони розповіли, коли написали перші твори, пригадали кумедні випадки із шкільного життя.

На екскурсію до бібліотеки №15 завітали учні перших класів школи №22 селища Гірничого. Весело і цікаво було в оновленій після ремонту казковій кімнаті. З величезним захопленням маленькі користувачі ознайомилися з експонатами виставки «Жіноча доля, вишита нитками». Там були рушники, вишиті представниками чотирьох поколінь сім’ї Ільченко, старовинний посуд, домоткані рядна та інші побутові старожитності. Цього дня користувачами бібліотеки стали 72 першокласники.

Сам прочитав – і вам раджу. День відкритих дверей відбувся в бібліотеці №12. Дуже сподобалося користувачам селфі (фотографування) з улюбленою книгою «Я прочитав, раджу тобі». Для гостей – четверокласників та вчителів школи «Вікторія-П» працівники книгозбірні підготували гру «Бібліотека – книжчин дім». Лунали гамір та веселий сміх, кожен учасник хотів відповісти на запитання або вгадати задумане слово, щоб показати свої знання бібліотечних термінів. Несподівано для всіх переможцем став хлопчик, який прийшов до бібліотеки чи не вперше. Але тепер пообіцяв відвідувати наш заклад щодня. Усі діти отримали призи та солодощі.

Читачка №1. 90-літній ювілей відсвяткувала найстаріша читачка бібліотеки №1 Ольга Беркаль. Працівники книгозбірні прийшли до неї, щоб привітати з ювілеєм. Майже три десятиліття Ольга Кирилівна є відданим читачем бібліотеки. Неодноразово запршували її на масові заходи з нагоди дня Перемоги. Ольга Кирилівна визволяла Кіровоградщину в 1944 році, служила медсестрою. Вона часто розповідала про свою сім’ю, про долю. Ця жіночка з паличкою завжди охайна і ввічлива, доброзичлива і привітна. Для бібліотекарів вона стала дорогою людиною, мовби символом незламності духу, волі до перемоги над стрімким плином років. Міцного здоров’я і щасливого довголіття Вам, дорога Ольго Кирилівно! Залишайтеся ще довго читачкою №1 бібліотеки.

Співець душі народної. Вечір-портрет до 170-річчя Івана Карпенка-Карого відбувся у бібліотеці №2 (вулиця Попова), яка носить ім’я Тобілевича. Учасниками заходу були учні профтехучилища №4. Вони переглянули уривки з фільмів «Влада таланту», «Мартин Боруля», відео презентацію «Його іменем названа наша бібліотека». Прослухали огляд книжкової виставки «Гордість української драматургії» та взяли участь у літературній вікторині «Всім відомий чарівний театрал І. Карпенко-Карий. Переможцем став першокурсник училища Костянтин Обрежа.

Літературний диліжанс запросив у захоплюючу мандрівку наймолодших читачів Центральної бібліотеки для дітей. Під час зупинок на вокзальних станціях «Казкова», «Загадкова», «Театральна» діти перевіряли свої знання з літератури, розвивали кмітливість та спостережливість. Дітлахи демонстрували творчі здібності, співаючи та підтанцьовуючи разом з казковими героями. З подорожі діти повернулися задоволені та в гарному настрої.

Славетні постаті рідної землі. Про тих, хто віками звеличував наш рідний край, говорили і згадували на годині цікавих фактів працівники бібліотеки №1 із шестикласниками школи №29. Дітям цікаво було дізнатися про таких особистостей, як Марко Кропивницький, Володимир Винниченко, Олександр Пашутін, Томас і Роберт Ельворті. Такі заходи розширюють читацький кругозір з краєзнавства, спонукають більше читати і дізнаватися про наше рідне місто, про життя його людей.

Ми – ваша бібліотека! Піар-акцію «Приєднуйтесь до нас» провели працівники бібліотеки №4. Показали, чим живе книгозбірня, розповіли про свої здобутки, продемонстрували слайд-презентацію «Будні і свята бібліотеки». Фотоколаж «Бібліотечний серпантин» показав різнобарвну палітру масових заходів, а рекламно-ілюстративна виставка «Осінній книгопад» презентувала учасникам акції книжкові новинки. Бібліотекарі пропонували усім взяти участь у лотереї «Книга в подарунок». А художня акція «Намалюй свою бібліотеку» привернула увагу наймолодших читачів.

 

Наше місто. – 2015. – 8 жовтня. – с.4.