Ветеран живе поруч.

Працівники бібліотеки №19 відвідали вдома учасників бойових дій Катерину Косову, Єфросинію Жадан та Марію Куриленко. Вручали квіти та подарунки, побажали міцного здоров’я.

«Книга пам’яті мого роду». Маленька читачка Софія та її матуся Алла Михайлівна із задоволенням відгукнулись на пропозицію взяти участь у сімейному конкурсі «Книга пам’яті мого роду» до 70-річчя Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Вони створили сімейний альбом, присвячений прадідусю Мефодію Петровичу Кирилюку. Він народився й жив у селі Кам’янече Новоархангельського району. В альбомі – фронтові фотографії, спогади рідних, власні вірші Алли Михайлівни.

«Війна без права забуття». На вечір-спомин у бібліотеці №16 прийшли члени клубу «Ветеран». Вони згадували своє доросле дитинство в період окупації. Привітати шановних гостей прийшли вихованці дитячого садка «Катеринка». Національне вбрання дітей додавало святкового настрою. Під тиху мелодію повоєнних пісень усіх частували солодощами та чаєм.

Музично-поетичний вогник «Пам’ять повертає незабутнє» зібрав у бібліотеці №19 ветеранів, дітей війни, а також маленьких читачів. Для ветеранів звучали воєнно-патріотичні пісні та вірші у виконанні школярів. Зворушливі вірші дитини війни, читачки бібліотеки Надії Болт «Слово матері», «Ветеранам» зачепили потаємні струни душі.

Годину мужності «Збережемо пам’ять про героїв» провели в бібліотеці №15 для учнів 5-6 класів школи №22. У довічному боргу наше покоління перед ветеранами війни, які вибороли для нас Перемогу. І перед тими, хто сьогодні боронить свободу України в зоні АТО. Мета заходу – привернути увагу підлітків до героїчних вчинків поколінь, які захищали й сьогодні захищають рубежі нашої країни. Маємо цінувати можливість жити в мирний час, любити свою Батьківщину і бути патріотами.

Урок пам’яті «Війна. Український рахунок» пройшов у бібліотеці №2. Були запрошені учні профтехучилища №4 та діти війни Валентин Григорович Ільченко, Ніна Ларіонівна Лукіна. Мова  йшла про важкі демографічні втрати України під час Другої світової війни, участь українців у Червоній армії та в арміях союзників Антигітлерівській коаліції, антинацистська боротьба Української повстанської армії.

Історичний калейдоскоп «Роки війни – століття пам’яті» провели в бібліотеці №1 з другокласниками школи №29. На заході говорили про страшну війну минулого століття, пекучу рану, яка болить досі.

Військово-патріотична панорама «Збережемо пам’ять про подвиг» пройшла в бібліотеці №4 для третьокласників школи №32. Школярі переглянули кадри документальної хроніки «Україна у Другій світовій війні», декламували вірші, прослухали пісню-присвяту матерям загиблих воїнів. Учасники заходу розповіли про своїх дідів-фронтовиків та взяли участь у конкурсі малюнку на військову тематику.

«Мак пам’яті». Майстер-клас на таку тему провели в бібліотеці №5 з учнями школи №30. У заході також взяли участь учителі школи та представники квартального комітету мікрорайону Кущівка. Маки, зроблені руками дітей, можна носити як прикрасу на волоссі, а можна почепити на одяг або сумку.

Патріотичний урок «А слава не згасне, а пам’ять нетлінна» провів для юних читачів колектив бібліотеки №8. Репортаж-огляд повідомив «15 маловідомих фактів, які ви повинні знати про Другу світову війну». Майстер-клас із виготовлення червоних маків виявився приємним та результативним заняттям. Виготовлені квіти доречно прикрасили книжкову викладку «1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо»

Ветерана війни і праці Віру Цирульову запросили в бібліотеку №13 на зустріч із восьмикласниками школи №20. Віра Іванівна поділилася спогадами про роки війни. Діти з увагою слухали ветерана. Всі разом переглянули відео-ролик-подарунок, присвячений Вірі Іванівні.

 

Наше місто. – 2015. – 14 травня. – с.4.