Бібліотечна планета

«Вони наближали Перемогу…» - книжкова виставка, яку розгорнуто в бібліотеці-філії №9 Кіровоградської централізованої бібліотечної системи, присвячена діячам культури, письменникам і поетам України.

Тим, які своїми творами підтримували бойовий дух, надихали на героїчні подвиги, підносили патріотизм та мужність народу на фронтах і в тилу.

Наше нелегке сьогодення не може заступити радості від настання весни, а разом з нею – і Дня Перемоги. Цей день залишатиметься для нас завжди затьмареним гіркотою втрат і осяяний сонцем Перемоги.

Його наближали, як могли, люди, котрим було дуже нелегко в ті воєнні літа і яким нелегко і сьогодні. Молодші покоління в боргу перед ветеранами війни, тими, кому пощастило пройти через горнило битв і дожити до світлого Дня Перемоги, і тими, хто не дожив до нього.

Усе менше їх залишається в життєвому строю. Даються взнаки опалена війною молодість, сирі окопи та бліндажі, голод і холод, хвороби і рани. На їхніх грудях – нагороди, на головах – сивина. Вони завжди пам’ятають страшні роки війни, хоча часто їм не хочеться про них згадувати. Пам’ятаймо і ми.

 

Напередодні Дня Перемоги працівники бібліотеки-філії №19 КМЦБС взяли участь у акції «Привітай ветерана».

Вони разом з Юрієм Деркаченком, помічником депутата міської ради Лариси Онул, привітали у них удома учасників бойових дій – Катерину Захарівну Коваль (86 років), Єфросинію Микитівну Жадан (87 років), Марію Максимівну Куріщенко (92 роки), подарували їм квіти та подарунки й подякували за їхні мужність та героїзм, побажали міцного здоров’я та мирного неба.

 

Сьомого травня в бібліотеці-філії №8 КМЦБС відбулася година пам’яті «Тих днів не змовкне слава» до 69-річчя перемоги над окупантами.

Бібліотекарі разом з учнями вшанували тих, хто загинув під час Другої світової війни, згадали основні події 1939-1945 років, які привели до перемоги над загарбниками, в історичному екскурсі «Усе забувається на світі, лиш незабутнім є війна», переглянули відео презентацію «Лист у минуле», взяли активну участь у вікторині «Живи і пам’ятай». Проникливо, душевно і з любов’ю пролунали вірші воєнних років, до читання яких діти приготували заздалегідь.

Наприкінці заходу відбувся огляд книжкової викладки до Дня Перемоги «Переможний салют Батьківщини», на якій були представлені документальні та художні книги про війну і перемогу в ній.

 

Захід «А пам’ять – вічна, невмируща», який провели працівники бібліотеки-філії №19 КМЦБС, об’єднав тих, на чиєму дитинстві війна залишила болючі шрами,- дітей війни, і тих, хто сьогодні ходить до школи – учнів 8-Б класу школи-гімназії №31.

Жіноче обличчя війни, яка змінила історію народів, розкрили бібліотекарі за допомогою відеофільмів «Обличчя тієї війни», «Синя хустинка», слайд-презентації «Пам’ять, якій не знати забуття». Адже скільки їх було – жінок, тендітних дівчат, які виносили на своїх плечах поранених, збивали ворожі літаки, були снайперами та розвідниками.

Прикрашалисвято патріотичні вірші дитини війни Надії Яківни Болт та пісні Великої Вітчизняної війни у виконанні семикласниці Діани Степаненко. Юрій Деркаченко, помічник депутата міської ради Лариси Онул, привітав дітей війни та ветеранів Великої Вітчизняної війни зі святом, побажав їм міцного здоров’я, добробуту, довгих років життя і мирного неба та подарував квіти.

 

Вечірня газета. – 2014. – 16 травня. – с.6.