Читальна зала кіровоградської бібліотеки-філії №8 переповнена. Тут зібралися вихованці спецшколи для дітей з вадами слуху. Вже впродовж декількох років бібліотека веде проект «Чути тих, хто не чує», влаштовуючи різні заходи та залучаючи дітей, які не чують, до пошуку відповідей в Інтернеті чи книгах.

«Мені дуже подобається приходити до бібліотеки, - говорить чотирнадцятирічний Микола. – Тут я можу спілкуватися із друзями в соцмережах, читати новини, переглядати відео». А от Ліза дуже любить читати. «За допомогою Інтернету я маю змогу читати книги, яких немає в бібліотеці, а також дізнаватися про цікаві події у світі. Зараз переглядаю все про події, що відбуваються в Україні», - каже дівчинка.

«Цим дітям особливо потрібен Інтернет. Із його допомогою вони зможуть вирішити в майбутньому безліч питань, знайти потрібну інформацію. Ми допомагаємо людям з вадами слуху, надаючи їм доступ до безкоштовного Інтернету», - розповідає завідуюча бібліотекою Валентина Кизілова.

Задоволені такою співпрацею і педагоги. Ольга Геннадіївна, вихователь групи продовженого дня спеціальної школи, де вони навчаються, розповідає: «Наші діти люблять спілкуватися. Насамперед  їм до вподоби, що їх розуміють, говорять їхньою мовою, вони дуже поважають людей, що їх оточують. У нас, як і в звичайній школі, є своя методика викладання, але все йде уповільнено. Ми повільно і голосно розмовляємо, намагаємося, щоб вони побачили артикуляцію. Дитині важливо бачити погляд, міміку. Коли заходиш у клас, вони краще за звичайних дітей бачать твій настрій. Цим хлопчикам і дівчаткам подобається проводити час у бібліотеці та брати участь у різних заходах. Віднедавна у закладі з’явився відеозв’язок, тож тепер він користується великим попитом у школярів, оскільки вони можуть спілкуватися з рідними та між собою за допомогою жестів».

Альона Смілянець

 

Народне слово. – 2014. – 27 березня. – с.18.