Болем відгукувалося воно у серцях матерів, чиї сини виконували інтернаціональний обов’язок у республіці Афганістан та бачили смерть у мирні дні. 15 лютого виповнилося 25 років з часу виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан, у бойових діях на території якої взяли участь понад 160 тисяч солдатів і офіцерів з України. 2004 рік оголошено Роком учасників бойових  дій на території інших держав.

Бібліотека-філія №10 Кіровоградської міської централізованої бібліотечної системи проводить активну пошукову роботу, збираючи унікальні фотографії, дембельські альбоми та записуючи спогади жителів мікрорайону Завадівка, де розташований цей заклад культури. Бібліотекарі згуртовують також солдатських матерів, проводять зустрічі з воїнами, організовують фотовиставки. По крихтах збирають інформацію про афганців-земляків. Декількома такими історіями бібліотекарі діляться з читачами.

Воїн-інтернаціоналіст Василь Вікторович Вовченко був призваний до лав Радянської армії 16 травня 1984 року в прикордонні війська. Перший місяць проходив підготовчі навчання в місті Хорог республіки Таджикистан.

Після навчань був направлений на територію Афганістану. 27 травня 1986 року був звільнений в запас в якості Відмінника прикордонних військ І-ІІ ступеня.

Нагороджений медалями: «За відмінну охорону державного кордону», «За відвагу від вдячного Афганського народу» та грамотою від першого секретаря ЦК КПРС Михайла Горбачова.

Анатолій Дмитрович Смалюк – воїн-інтернаціоналіст, призваний у 1984 році в прикордонні війська. В Афганістані служив в місті Кабул. Повернувся в рідну Завадівку в 1986 році.

Віктор Петрович Гойдюк – служив в Афганістані з 1987 по 1989 роки. Під час бойових дій був контужений. Брав участь у виводі військ з Афганістану. Закінчив службу у місті Фергані.

Олександр Іванович Анісімов – служив в гелікоптерному полку в Афганістані в м. Кундуз з 1985 по 1986 рік. Борт-радист гелікоптеру «МІ-6». Бойові завдання виконував по всій території Афганістану. Нагороджений Грамотою Президіуму Верховної  Ради СРСР за підписом Михайла Горбачова за мужність та військову доблесть, проявлені при виконанні інтернаціонального обов’язку в республіці Афганістан.

Нагороджений медалями «За відвагу  від вдячного Афганського народу», «За бойові заслуги» та «Ветеран війни. Учасник бойових дій». З перших днів аварії на Чорнобильській АЕС був її ліквідатором. Брав участь у бойових діях в Нагорному Карабасі. Повернувся живим, але загинув від рук бандитів у мирний час.

Олег Анатолійович Невмивайченко був ліквідатором аварії у Чорнобилі. Під час служби в Радянській армії довелося проходити навчання на території Афганістану. Загинув під містом Кандагар.

Шана живим та вічна слава загиблим! Ця непотрібна українцям війна стала справжнім іспитом на витривалість для воїнів-інтернаціоналістів та болем і горем для їх матерів. Життя 3280 наших співвітчизників забрала ця війна. Понад 8 тисяч повернулися пораненими, понад 6 тисяч стали інвалідами.

 

Освітянське слово. – 2014. - №2, лютий. – с.3.